Frissítve:

Vomberg Frigyes: „A vendégek ízlését is kéne formálni”

Vomberg Frigyes: „A vendégek ízlését is kéne formálni”
Október 7-én indult a TV2-n a Séfek séfe című műsor második évada, amelyben ismét találkozhatnak a nézők Vomberg Frigyessel, aki Krausz Gábor és Wolf András mellett szigorú, de igazságos ítésze lesz a szakácsjelölteknek.

hiba beküldése

  • Október 7-én indult a TV2-n a Séfek séfe című műsor második évada, amelyben ismét találkozhatnak a nézők Vomberg Frigyessel, aki Krausz Gábor és Wolf András mellett szigorú, de igazságos ítésze lesz a szakácsjelölteknek.

– Az ön számára mitől izgalmas ez a műsort? Milyen eredményekkel, felfedezésekkel zárták az első évadot?

– Számomra ez a műsor egy igazi kihívás. Kihívás, mert versenyt kell futni az idővel, és azért is, mert viszonylag ismeretlen emberekkel, karakterekkel kell összhangban mozogni, élni, végezni a lehető legjobb munkát, és közben megfelelni a sok csavarnak, amiben nincs hiány a műsor folyamán.

Nagyon sok lelkes fiatal szakemberrel találkoztam az előző évadban, számomra a kiemelkedő Adamek Balázs, akivel volt szerencsém egy csapatban lenni, és azt tudni kell, hogy ő egy igen rangos szakácsversenyt is megnyert, tehát már azért is érdemes volt belevágnom a produkcióba, hogy együtt dolgozhassunk.

A profiknál nincs kegyelem

– A műsorban Krausz Gábor és Wolf András az ítész társa. Önök előtt kell a versenyzőknek bebizonyítani a rátermettségüket. Milyen elvárásokat támaszt a résztvevőkkel szemben, mind a szakácsok tevékenysége, mind az elkészült ételek tekintetében?

– Mondhatni, hogy a versenyzőknek magas követelményeknek kell megfelelni, és a profiknál a megítélésben nincs kegyelem. Rend, tisztaság, átláthatóság, precizitás, ízek, színek. Minden, amit egy vendég elvárhat egy jó étteremben, azt mi is elvárjuk.

– 40 éve van a pályán. Mi miatt szeretett bele ebbe a hivatásba annak idején? Ez idő alatt milyen szépségét és milyen árnyoldalait tapasztalta meg?

– Én ebben a szakmában nevelkedtem, mondhatni ez a természetes közegem. Szüleim vendéglátással foglalkoztak, apukám, keresztapám szakácsok voltak, tehát teljesen természetes volt, hogy én is az leszek. Ez egy nagyon szép hivatás, régen inkább ciki volt, manapság nagyon trendi. Viszont megterhelő, mind fizikailag, mind mentálisan. Minden nagyon gyors, a siker, a lecsúszás, a kiégés egyaránt.

Díjak és elismerések

– Idén áprilisban életműdíjjal ismerték el a szakmai pályafutását. Mit jelent ön számára ez az díj?

– Hatalmas megtiszteltetés és elismerés. De remélem, attól, hogy én mondhatni „fiatalabban” kaptam meg ezt a díjat, mint az elnyerők többsége, nem kell még gondolkodnom a nekrológon.

– Az utóbbi években a Bocuse d’Or Akadémia keretében coachként segítette felkészülni a magyar csapatokat. Mitől szép és fontos az ön számára ez a feladat és mi volt az eddig elért legjelentősebb eredményük?

– Három csapattal dolgoztam, közel öt évig. Sokat tanultam, nagyon jó volt csapatban dolgozni, nagyszerű érzés versenyezni, és ez a műsorban is motivált. A legjobb eredményünk Széll Tamással volt 2016-ban, amikor Európa bajnokságot nyertünk, majd a következő évben, Lyonban a világbajnokságon 4. helyezettek lettünk, különdíjjal.

– Önt mi motiválja a főzésben?

– Az élvezet, a játék, maga a főzés gyönyöre.

– Mire a legrigolyásabb, ha a konyháról, a főzésről van szó?

– Tisztaság, rend, szakszerűség – ezek számomra alapértékek.

Először teljesíteni kell

– Milyen ízvilág áll önhöz közelebb?

– Mindent megeszek. Számomra csak két típusú étel létezik: a jó és a rossz. Minden, ami jó, érdekel és közel áll hozzám.

– Magyarországon milyen hiányosságokat tapasztal a vendéglátásban, illetve a szakácsképzésben? Milyen berögződéseket, szokásokat reformálna meg, ha tehetné?

– Erre a kérdésre egy 60 oldalas tanulmányt tudnék írni. Nagyon összetett. Szerintem a vendégek ízlését is kéne formálni, ne akarjon mindenki olcsón, sokat és jót kapni, mert az lehetetlen, és ha kettőt kiválasztunk, a harmadik már nem jön össze. Ha drága autókkal járunk, akkor ne 890 Ft-os menüt keressünk, mert az sehova nem visz. Ha a vendégnek van igénye, akkor a vendéglátóhelyek is nívósabbak jobbak lesznek, mert különben elveszítik a vendégkörüket. Tehát a vendég a pénzével voksol, és tart életben éttermeket. A képzéseket nem minősíteném, de azt kérném minden fiataltól, aki ezt a pályát választja, hogy legyen kitartó, szorgalmas, tanuljon, és tartsa tiszteletben a konyhai hierarchiát. Nem kell fordítva ülni a lovon, először teljesíteni kell, sokat, jól és folyamatosan, aztán lehet arcoskodni.

– Milyen további célokat szeretne a hivatásában megvalósítani?

– Szeretném nevelni, tanítani a fiatal generációt. Segíteni tanácsokkal, ötletekkel azokat a feltörekvő éttermeket, akikkel közösen tudunk gondolkodni, és bármilyen furcsa lehet, egy picike kis saját vállalkozásba is belevágnék. Valamint szeretnék egy könyvet is megjelentetni… tehát tervek vannak bőven, remélem, idő is lesz a megvalósításukra.
Budai Klára

Fotók: TV2



További hírek a Budapest kategóriából
Gelencsér Tímea: „Fontosnak tartom, hogy segítsek, ahol tudok”
Gelencsér Tímea nagyon fiatalon, 12 évesen kezdett el foglalkozni a modellkedéssel. Hamar kiderült, hogy [...] tovább »
Igazából karácsony
A Budafoki Dohnányi Zenekar „igazából megünnepli a karácsonyt”. December 28-án, a Papp László Budapest [...] tovább »
Fürgébb lesz a Sárga Angyal
Digitalizálta diszpécserrendszerét a Magyar Autóklub, az applikációból indított segélykérés 13 másodpercen [...] tovább »
Madarak etetése – készítsünk madáretetőt!
Amikor beköszönt a hideg tél, és leesik az összefüggő hótakaró - érdemes körülnézni kertünkben, vajon [...] tovább »
A jövő vidámparkja megérkezett Budapestre
Európában is egyedülálló VR Vidámpark nyílt Budapesten, a Nyugatival szemben, egy 2000 m2-es egyedi térben. A [...] tovább »
Milyen cipőt válasszunk télre?
A hideg idő nem csak a sortokat és miniszoknyákat száműzi a szekrények mélyére, de a babacipőket, túl [...] tovább »
Még több kategóriábol »

Sporthírek
Kiskorától szívja magába a benzingőzt az ifjú motoros
Balmazújváros - Már ennyi idő után is szép eredmények vannak Varga Tibi háta mögött, de a sikernek ára is van. tovább »
Hajrágóllal győzött a Nyírgyulaj
Nyírgyulaj - Egy hónap után újra bajnoki mérkőzésen lépett pályára a futsal NB I.-ben szereplő Nyírgyulaj, [...] tovább »
Férfi kézilabda BL – Az EHF vizsgálatot indított a szegedi tömegjelenet miatt
Bécs - Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) vizsgálatot indított a vasárnapi Szeged-Vardar Szkopje férfi [...] tovább »
Valkusz Rómában, Piros Kazahsztánban nyert
Budapest, Róma, Simkent - Valkusz Máté a római, Piros Zsombor pedig a kazahsztáni salakpályás [...] tovább »
Júniusban rendezik az első Nemzeti Futóversenyt
Budapest - Június 8-án Budapesten rendezik meg első alkalommal a Nemzeti Futóversenyt, amelynek célja, hogy [...] tovább »
Megkezdte nyári felkészülését az Eb-házigazda női röplabda-válogatott
Budapest - Hétfőn Budaörsön megkezdte felkészülését a magyar női röplabda-válogatott a május végén [...] tovább »
Még több kategóriábol »

Login2


Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe TION.ro

Autentificati-va pe TION.ro:




Elfelejtetted a jelszavad?

Comentati pe TION.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Új felhasználó regisztrálása