Frissítve:

Véletlen szülte tiramisuspecialitás

Dr. Csánky Eszter – itt kórházi munka közben Dr. Csánky Eszter – itt kórházi munka közben
Miskolc – „Az új ízhatás olyan sikert aratott, hogy a továbbiakban is így készítettem el.”

Dr. Csánky Eszter főorvostól, a Miskolci Semmelweis Kórház tüdőgyógyászati osztályának osztályvezető főorvosáról egy netre feltett cikkből értesültem, hogy kitűnően főz, s főzőtudományával rendszeresen elkápráztatja barátait. Azt már tőle tudtam meg, hogy van olyan specialitása, amelynek egy tévedés volt az alapja.

– Kétezer-nyolcat írtunk, amikor a miskolci kórház akkori igazgatója, dr. Koleszár Lajos felhívott: átmennék-e a debreceni klinikáról Miskolcra dolgozni, és elvállalnám-e Miskolcon a tüdőgyógyászat vezetését. Épp tiramisut készítettem, s kissé felkavarta a gondolataimat a hívás, így amikor folytattam a rétegek összerakását, a fahéjért nyúltam, de helyette az ugyan­olyan üvegben lévő chilit vettem le, s azzal szórtam meg a desszertet. A vendégség kellős közepén derült ki a tévedésem, ám az új ízhatás olyan sikert aratott, hogy a továbbiakban is így készítettem el. Így született, mondhatni műhibából specialitás, azaz az Eszter tiramisu – osztja meg a főorvos nő vidáman.

– Amúgy idén buliba megyünk szilveszterkor, ami egy négy-öt fős társaságot jelent Debrecenben – árulja el, s kapásból elsorolja az ilyenkor szokásos, nála és a barátainál bevált ételek receptjeit is. Fejből, vezetés közben a hazaúton, amelyet naponta tesz meg Miskolc és Debrecen (illetve fordítva) között.

ÉM-SZK

Mézes malaccomb

Egy szép bőrös malaccombot (nem baj, ha egy kicsi a gerincéből is hozzácsúszik) sóval és borssal bedörzsölök (a bőrét is). Ráültetem a tepsiben elterített, vékony karikára vágott vöröshagymára, amelyek közé 1–2 gerezd fokhagyma sikerül. Egy kevés fehérbort öntök alá. A lébe 1–2 babérlevelet, s néhány szem színes borsot is teszek. Lassú tűzön 3/4–1 óra alatt csaknem készre sül.

Kiveszem a húst, a pecsenyelét leturmixolom. Összekeverem 3–4 evőkanál mézzel. Ezzel a mézes páclével megkenem a húst, s visszateszem a sütőbe, s a bőrét pirosra, karamellásra grillezem.

A köret: A héjában megfőtt krumplikat meghámozom, elnegyedelem. A sütőben egy kis kókuszolajjal meglocsolva megpirítom. Vegyes savanyúsággal tálalom.



hiba beküldése



További hírek a BOON lakóhelyem kategóriából
Volkswagenbe kanyarodott egy Nissan teherautó Miskolcon
Miskolc - Személyi sérüléssel végződött az a közlekedési baleset, ami hétfőn történt Miskolcon a Baross utcán. tovább »
Villanyoszlopot döntött ki egy BMW Miskolcon
Miskolc - Anyagi káros közlekedési baleset történt hétfőn délután Miskolcon a Csabavezér úton. tovább »
Európában nyereséges a Takata, a miskolci üzem tovább bővül
Budapest, Miskolc - A Takata Európában nyereségesen működik, nem jelent csődöt, miskolci üzemében pedig [...] tovább »
“Volt egyszer egy stadion…” kiállítás Miskolcon
Miskolc - A Múzeumok Éjszakáján nyílt meg Volt egyszer egy stadion címmel a diósgyőri sportpályák [...] tovább »
A reformáció művelődéstörténeti jelentősége Sárospatakon
Sárospatak - A Honismereti Szövetség és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Honismereti Egyesület Sárospatakon, a [...] tovább »
Figura János: Három évtized a tárlaton
Komlóska, Sárospatak - Különleges kiállítási anyaggal mutatkozott be Figura János. tovább »
Még több kategóriábol »

Sporthírek
“Volt egyszer egy stadion…” kiállítás Miskolcon
Miskolc - A Múzeumok Éjszakáján nyílt meg Volt egyszer egy stadion címmel a diósgyőri sportpályák [...] tovább »
Debreceni siker strandfociban és teniszben
Debrecen - A DEAC strandlabdarúgói Siófokon harcolták ki a bajnoki részvételt, a 33. Lexus Országos Orvos [...] tovább »
Betonkemény erőpróbán túl a debreceni hallgatók
Debrecen - Összesítésben a második helyet szerezte meg a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építőmérnöki [...] tovább »
Az ibrányiak volt edzője történelmi siker részese lehetett
Sepsiszentgyörgy - Nagy Sándor aktív szerepet vállalt abban, hogy a Sepsiszentgyörgy a román élvonalban szerepelhet. tovább »
Mindent vitt a DEAC-os
Debrecen - Szentes-Bíró Tamás szerint az arany­csatában gyakorlatilag tökéletes játékot produkáltak. tovább »
Mento Kupa díjugrató verseny Miskolcon
Miskolc - Díjugrató lovasversenyt rendeztek Miskolcon, a Lovagi Tornák Terén, az elmúlt hétvégén. tovább »
Még több kategóriábol »

Login2


Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe TION.ro

Autentificati-va pe TION.ro:




Elfelejtetted a jelszavad?

Comentati pe TION.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Új felhasználó regisztrálása