Frissítve:

Véletlen szülte tiramisuspecialitás

Dr. Csánky Eszter – itt kórházi munka közben Dr. Csánky Eszter – itt kórházi munka közben
Miskolc – „Az új ízhatás olyan sikert aratott, hogy a továbbiakban is így készítettem el.”

Dr. Csánky Eszter főorvostól, a Miskolci Semmelweis Kórház tüdőgyógyászati osztályának osztályvezető főorvosáról egy netre feltett cikkből értesültem, hogy kitűnően főz, s főzőtudományával rendszeresen elkápráztatja barátait. Azt már tőle tudtam meg, hogy van olyan specialitása, amelynek egy tévedés volt az alapja.

– Kétezer-nyolcat írtunk, amikor a miskolci kórház akkori igazgatója, dr. Koleszár Lajos felhívott: átmennék-e a debreceni klinikáról Miskolcra dolgozni, és elvállalnám-e Miskolcon a tüdőgyógyászat vezetését. Épp tiramisut készítettem, s kissé felkavarta a gondolataimat a hívás, így amikor folytattam a rétegek összerakását, a fahéjért nyúltam, de helyette az ugyan­olyan üvegben lévő chilit vettem le, s azzal szórtam meg a desszertet. A vendégség kellős közepén derült ki a tévedésem, ám az új ízhatás olyan sikert aratott, hogy a továbbiakban is így készítettem el. Így született, mondhatni műhibából specialitás, azaz az Eszter tiramisu – osztja meg a főorvos nő vidáman.

– Amúgy idén buliba megyünk szilveszterkor, ami egy négy-öt fős társaságot jelent Debrecenben – árulja el, s kapásból elsorolja az ilyenkor szokásos, nála és a barátainál bevált ételek receptjeit is. Fejből, vezetés közben a hazaúton, amelyet naponta tesz meg Miskolc és Debrecen (illetve fordítva) között.

ÉM-SZK

Mézes malaccomb

Egy szép bőrös malaccombot (nem baj, ha egy kicsi a gerincéből is hozzácsúszik) sóval és borssal bedörzsölök (a bőrét is). Ráültetem a tepsiben elterített, vékony karikára vágott vöröshagymára, amelyek közé 1–2 gerezd fokhagyma sikerül. Egy kevés fehérbort öntök alá. A lébe 1–2 babérlevelet, s néhány szem színes borsot is teszek. Lassú tűzön 3/4–1 óra alatt csaknem készre sül.

Kiveszem a húst, a pecsenyelét leturmixolom. Összekeverem 3–4 evőkanál mézzel. Ezzel a mézes páclével megkenem a húst, s visszateszem a sütőbe, s a bőrét pirosra, karamellásra grillezem.

A köret: A héjában megfőtt krumplikat meghámozom, elnegyedelem. A sütőben egy kis kókuszolajjal meglocsolva megpirítom. Vegyes savanyúsággal tálalom.



hiba beküldése



További hírek a BOON lakóhelyem kategóriából
Öntözzük meg a gyümölcsfákat!
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Azt mindenki jól tudja, hogy a beültetés után a gyümölcsfákat egy jó ideig [...] tovább »
Házi praktikák bevetése a kiskertek védelmében
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A vakond csak a mesében az egyik kedvencünk. tovább »
Miért szárad ki, pusztul el az áfonyabokor?
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza -Az állandó napot nem viseli jól, ültessük félárnyékos helyre a növényt. tovább »
Miskolcon járt Frutti és Veggi
Miskolc - A zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítették. tovább »
Játszani is engedik őket Tállyán
Tállya - Tállyán három tárgy oktatása során is használják­­ a legót. tovább »
Öt évre szerződtek: hazaszeretetből jeles
Sárospatak - Tizennyolcan jelentkeztek a Sárospataki járásban. tovább »
Még több kategóriábol »

Sporthírek
Vb-2018 – Kolumbia magabiztos győzelme, a lengyelek nem juthatnak tovább
Kazany - Kolumbia magabiztosan, 3-0-ra győzte le a lengyel csapatot az oroszországi labdarúgó-világbajnokság H [...] tovább »
Vb-2018 – Góllövőlista
Budapest - Az oroszországi labdarúgó-világbajnokság góllövőlistája. tovább »
Vb-2018 – H csoport: eredmény, állás, további program
Kazany - Az oroszországi labdarúgó-világbajnokság H csoportjának vasárnapi, 2. fordulós eredményei. tovább »
Startgépes edzések
Nagyhalász - Nagyhalászban készülnek a salakmotor páros Európa-bajnoki elődöntőre. tovább »
Fotók: Két lábbal tiporva ünnepelték a pályát
Debrecen-Ondód - Tizenkét csapat élt a lehetőséggel, hogy a frissen átadott ondódi focipályán először [...] tovább »
Bajnoki címek, ezüstök, bronzok
Székesfehérvár - Kitűnően szerepeltek a Nyíregyházi Sportcentrum versenyzői a székesfehérvári felnőtt [...] tovább »
Még több kategóriábol »

Login2


Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe TION.ro

Autentificati-va pe TION.ro:




Elfelejtetted a jelszavad?

Comentati pe TION.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Új felhasználó regisztrálása