Frissítve:

Várhatóan januártól hatályos az élelmiszerek transzzsírsav-tartalmát szabályozó rendelet

Budapest, 2013. november 12., kedd (MTI) – Minden ötödik élelmiszerminta transzzsírsav-tartalma meghaladja a határértéket, egyes élelmiszercsoportokban ez az arány eléri a 40 százalékot – derült ki az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) vizsgálataiból. A szív- és érrendszerre károsan ható, az élelmiszerek előállításakor keletkező, a megengedettnél magasabb mesterséges transzzsírsavat (TFA) tartalmazó élelmiszerek betiltását célzó rendelet várhatóan 2014 januárjában lép hatályba.

hiba beküldése

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma márciusban készítette el az élelmiszerek TFA-tartalmának korlátozásáról szóló rendelettervezetet, amelynek lényege, hogy tilos lenne forgalomba hozni olyan élelmiszert, amelynek zsírtartalmában a transzzsírsavak aránya meghaladja a két százalékot. A rendelettervezet előírja továbbá, hogy a gyártói nyilvántartásban szerepelnie kell az ételalapanyagok transzzsírsav-tartalmának, különös tekintettel az olajokra, zsírokra, zsíremulziókra, amelyeket a gyártó az élelmiszer előállításakor összetevőként felhasznál vagy alkalmaz.

Októberben befejeződött a rendelettervezet európai uniós jóváhagyása – mondta Szöllősi Réka, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) titkára az MTI-nek, hozzátéve, hogy egy kétéves egyeztetési folyamat zárul le a rendelet kihirdetésével. Mint mondta, a várhatóan januárban megjelenő rendelet tartalmaz majd egy 12 hónapos türelmi időt, a gyártók azonban már eddig is sokat tettek azért, hogy csökkentsék ezt a káros anyagot az élelmiszerekben.

A ÉFOSZ titkára kiemelte, a türelmi időt a szükségtelen gazdasági károk kiküszöbölésére hozták, tehát az előre csomagolt élelmiszerek esetében a hatályba lépést követően még 12 hónapig forgalomba hozható az a termék, amelyet már legyártottak. Szöllősi Réka megjegyezte, elfogadható szabályozás született.

Az utóbbi évtizedekben derült ki, hogy az összes zsírok közül a transzzsírsav jelenti a legnagyobb veszélyt az egészségre, károsítja az érfalat, szív- és érrendszeri megbetegedéseket okoz. Pados Gyula belgyógyász főorvos, táplálkozási szakember korábban arról beszélt, hogy például a ’90-es években még mindenki “zászlóvivője” volt a margarinfogyasztásnak, de később kiderült, a margaringyártás technológiai folyamata okozta a magas, mintegy 10 százalékos transzzsírsav-tartalmat. Azóta a technológiai változott, és a Magyarországon forgalomban lévő margarinok majdnem transzzsírsav-mentesek.

A főorvos elmondta azt is, hogy más élelmiszerek előállításánál is jelen van a transzzsírsav, de a gyártó cégek önkorlátozásával és az egységes szabályozással minimálisra lehet szorítani e káros összetevő arányát.

Az OÉTI a témában novemberben konferenciát rendez, amelynek célja – a nemzetközi helyzet, egyes országok gyakorlata, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vonatkozó politikájának bemutatásán túl – a hazai kereskedelmi forgalomba kapható, még kockázatos élelmiszerek ismertetése, lakossági ajánlások megfogalmazása és a rendelettervezet bemutatása.

A konferencián a tervek szerint megszólalnak az élelmiszeripar azon szereplői, akik már most megfelelnek a rendeleti szabályozásnak, illetve azok is, akik az átállás előtt vannak.

– MTI – 



További hírek a Életmód kategóriából
Videó: Ez ám a testfestészet! Fel se tűnt a járókelőknek, hogy meztelenül jógázott a csaj a zsúfolt sétálóutcában (18+)
Baltimore - A profi jógások szerint semmi kivetnivaló nincs abban, ha az ember meztelenül végzi a nyakatekert [...] tovább »
Napi horoszkóp – 2018. április 19.
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Tekintse meg nálunk, hogy mit jósolnak a csillagok! Napi horoszkóp a 12 [...] tovább »
Az Omega is benevezett a tokaji főzőversenyre
Tokaj - Nappal főznek, este fellépnek a rockbandák Tokajban. tovább »
Videó: A hosszú élet titkáról kérdeztük a bükki füvesembert, Szabó Gyuri bácsit
Bükkszentkereszt, Miskolc - A napokban, április 15-én töltötte be 90. életévét, Szabó György, a bükki füvesember. tovább »
Exkluzív lakások Debrecen szívében
Frekventált környezetben épül a cívisváros egyik legszínvonalasabb udvarháza. tovább »
Pollenhelyzet – A nyír pollenkoncentrációja sokfelé elérheti a magas szintet
Budapest - Az elkövetkező napokban a nyír pollenkoncentrációja továbbra is sokfelé elérheti a magas szintet, és [...] tovább »
Még több kategóriábol »

Sporthírek
DLA-játékosok is részesei voltak az U15-ös válogatott sikerének
Debrecen - Fűzfői Márk és Bényei Ágoston is pályára lépett Szlovákiában. tovább »
Grúzra grúz: Bernáth Attila ifi Eb-n bokszol pénteken
Debrecen, Hajdúhadház - A DVSC fiatal ökölvívója, Bernáth Attila 49 kg-ban indul a már szerdán elkezdődött [...] tovább »
A negyedik helyre ugrott az FC Tiszaújváros
Tiszaújváros - A labdarúgó NB III Keleti csoportjának 19. fordulójából elmaradt meccset pótoltak be szerdán [...] tovább »
KBSC: a rossz eredmények után búcsú Vitelki Zoltántól
Kazincbarcika - Szerdán közös megegyezéssel szerződést bontott egymással az NB II-ben szereplő Kazincbarcikai [...] tovább »
Ötösre vizsgáztak az uszonyosúszók
Debrecen - Kókai Dávid szerint kiváló erőfelmérő volt ez a komoly nemzetközi verseny. tovább »
TOTÓ-eredmények – 16/1. hét
Budapest - A TOTÓ 16. heti, első fordulós szelvényén szereplő mérkőzések eredményei. tovább »
Még több kategóriábol »

Login2


Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe TION.ro

Autentificati-va pe TION.ro:




Elfelejtetted a jelszavad?

Comentati pe TION.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Új felhasználó regisztrálása