Frissítve:

Várhatóan januártól hatályos az élelmiszerek transzzsírsav-tartalmát szabályozó rendelet

Budapest, 2013. november 12., kedd (MTI) – Minden ötödik élelmiszerminta transzzsírsav-tartalma meghaladja a határértéket, egyes élelmiszercsoportokban ez az arány eléri a 40 százalékot – derült ki az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) vizsgálataiból. A szív- és érrendszerre károsan ható, az élelmiszerek előállításakor keletkező, a megengedettnél magasabb mesterséges transzzsírsavat (TFA) tartalmazó élelmiszerek betiltását célzó rendelet várhatóan 2014 januárjában lép hatályba.

hiba beküldése

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma márciusban készítette el az élelmiszerek TFA-tartalmának korlátozásáról szóló rendelettervezetet, amelynek lényege, hogy tilos lenne forgalomba hozni olyan élelmiszert, amelynek zsírtartalmában a transzzsírsavak aránya meghaladja a két százalékot. A rendelettervezet előírja továbbá, hogy a gyártói nyilvántartásban szerepelnie kell az ételalapanyagok transzzsírsav-tartalmának, különös tekintettel az olajokra, zsírokra, zsíremulziókra, amelyeket a gyártó az élelmiszer előállításakor összetevőként felhasznál vagy alkalmaz.

Októberben befejeződött a rendelettervezet európai uniós jóváhagyása – mondta Szöllősi Réka, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) titkára az MTI-nek, hozzátéve, hogy egy kétéves egyeztetési folyamat zárul le a rendelet kihirdetésével. Mint mondta, a várhatóan januárban megjelenő rendelet tartalmaz majd egy 12 hónapos türelmi időt, a gyártók azonban már eddig is sokat tettek azért, hogy csökkentsék ezt a káros anyagot az élelmiszerekben.

A ÉFOSZ titkára kiemelte, a türelmi időt a szükségtelen gazdasági károk kiküszöbölésére hozták, tehát az előre csomagolt élelmiszerek esetében a hatályba lépést követően még 12 hónapig forgalomba hozható az a termék, amelyet már legyártottak. Szöllősi Réka megjegyezte, elfogadható szabályozás született.

Az utóbbi évtizedekben derült ki, hogy az összes zsírok közül a transzzsírsav jelenti a legnagyobb veszélyt az egészségre, károsítja az érfalat, szív- és érrendszeri megbetegedéseket okoz. Pados Gyula belgyógyász főorvos, táplálkozási szakember korábban arról beszélt, hogy például a ’90-es években még mindenki “zászlóvivője” volt a margarinfogyasztásnak, de később kiderült, a margaringyártás technológiai folyamata okozta a magas, mintegy 10 százalékos transzzsírsav-tartalmat. Azóta a technológiai változott, és a Magyarországon forgalomban lévő margarinok majdnem transzzsírsav-mentesek.

A főorvos elmondta azt is, hogy más élelmiszerek előállításánál is jelen van a transzzsírsav, de a gyártó cégek önkorlátozásával és az egységes szabályozással minimálisra lehet szorítani e káros összetevő arányát.

Az OÉTI a témában novemberben konferenciát rendez, amelynek célja – a nemzetközi helyzet, egyes országok gyakorlata, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vonatkozó politikájának bemutatásán túl – a hazai kereskedelmi forgalomba kapható, még kockázatos élelmiszerek ismertetése, lakossági ajánlások megfogalmazása és a rendelettervezet bemutatása.

A konferencián a tervek szerint megszólalnak az élelmiszeripar azon szereplői, akik már most megfelelnek a rendeleti szabályozásnak, illetve azok is, akik az átállás előtt vannak.

– MTI – 



További hírek a Életmód kategóriából
A várandósok magas vércukorszintje és gyerekeik elhízása összefüggést mutat
Chicago - A várandósság alatti magas vércukorszint összefügg a 10-14 évesek elhízásával egy új tanulmány szerint. tovább »
Orbán Viktor: Magyarország egy teljes évig finanszírozza három szíriai kórház működését
Budapest - Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten, a Karmelita kolostorban fogadta Mario Zenari bíboros, szíriai [...] tovább »
Az egészség fontos télen is
Hajdú-Bihar - Vitaminok, teák, gyümölcs - ez az igazi mesterhármas a betegségek ellen a járókelők szerint. tovább »
Csillagászok a Bükkben
Bükkszentkereszt – Egyre többen ismerik a környéken a bükkszentkereszti amatőr csillagász klubot. tovább »
A nyíregyházi patikában a laikusok is megtanulhatják az újraélesztés alapjait
Nyíregyháza - Négy perc, azaz 240 rövid másodperc – néha csak ennyin múlik egy ember élete. Ennyi kell ahhoz, [...] tovább »
„Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince!”
Ópusztaszer - Idén nem lesz okuk panaszra a borosgazdáknak, hiszen bőséges termés ígérkezik. tovább »
Még több kategóriábol »

Sporthírek
Férfi kosárlabda EK – Egypontos fehérvári győzelem
Székesfehérvár - Az Alba Fehérvár hazai pályán egy ponttal legyőzte a bolgár Balkan BC együttesét kedden a [...] tovább »
Férfi vízilabda BL – Pontot mentett otthon a Ferencváros
Budapest - A Ferencváros hazai medencében 8-8-as döntetlent játszott az olasz Bresciával a férfi vízilabda [...] tovább »
Jégkorong Magyar Kupa – Az FTC a bronzérmes
Budapest/Miskolc - Az FTC-Telekom szerezte meg a bronzérmet a jégkorong Magyar Kupában, miután a keddi helyosztón [...] tovább »
Debrecenben folytatja Holoda Péter
Debrecen - A 2017-es budapesti világbajnokságon bronzérmes úszó a tokiói olimpiáig írta alá új szerződését. tovább »
Kassán jártak a miskolci karatésok
Miskolc - A miskolci Justitia Fuji-Yama SE karatékái január 19-én Kassán jártak a 12. Michal Bozogan [...] tovább »
Uray-emléktorna Szerencsen
Szerencs - Megrendezték a VIII. Uray Attila teremlabdarúgó-emléktornát Szerencsen, a Kulcsár Anita sportcsarnokban. tovább »
Még több kategóriábol »

Login2


Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe TION.ro

Autentificati-va pe TION.ro:




Elfelejtetted a jelszavad?

Comentati pe TION.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Új felhasználó regisztrálása