Frissítve:

Várhatóan januártól hatályos az élelmiszerek transzzsírsav-tartalmát szabályozó rendelet

Budapest, 2013. november 12., kedd (MTI) – Minden ötödik élelmiszerminta transzzsírsav-tartalma meghaladja a határértéket, egyes élelmiszercsoportokban ez az arány eléri a 40 százalékot – derült ki az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) vizsgálataiból. A szív- és érrendszerre károsan ható, az élelmiszerek előállításakor keletkező, a megengedettnél magasabb mesterséges transzzsírsavat (TFA) tartalmazó élelmiszerek betiltását célzó rendelet várhatóan 2014 januárjában lép hatályba.

hiba beküldése

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma márciusban készítette el az élelmiszerek TFA-tartalmának korlátozásáról szóló rendelettervezetet, amelynek lényege, hogy tilos lenne forgalomba hozni olyan élelmiszert, amelynek zsírtartalmában a transzzsírsavak aránya meghaladja a két százalékot. A rendelettervezet előírja továbbá, hogy a gyártói nyilvántartásban szerepelnie kell az ételalapanyagok transzzsírsav-tartalmának, különös tekintettel az olajokra, zsírokra, zsíremulziókra, amelyeket a gyártó az élelmiszer előállításakor összetevőként felhasznál vagy alkalmaz.

Októberben befejeződött a rendelettervezet európai uniós jóváhagyása – mondta Szöllősi Réka, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) titkára az MTI-nek, hozzátéve, hogy egy kétéves egyeztetési folyamat zárul le a rendelet kihirdetésével. Mint mondta, a várhatóan januárban megjelenő rendelet tartalmaz majd egy 12 hónapos türelmi időt, a gyártók azonban már eddig is sokat tettek azért, hogy csökkentsék ezt a káros anyagot az élelmiszerekben.

A ÉFOSZ titkára kiemelte, a türelmi időt a szükségtelen gazdasági károk kiküszöbölésére hozták, tehát az előre csomagolt élelmiszerek esetében a hatályba lépést követően még 12 hónapig forgalomba hozható az a termék, amelyet már legyártottak. Szöllősi Réka megjegyezte, elfogadható szabályozás született.

Az utóbbi évtizedekben derült ki, hogy az összes zsírok közül a transzzsírsav jelenti a legnagyobb veszélyt az egészségre, károsítja az érfalat, szív- és érrendszeri megbetegedéseket okoz. Pados Gyula belgyógyász főorvos, táplálkozási szakember korábban arról beszélt, hogy például a ’90-es években még mindenki “zászlóvivője” volt a margarinfogyasztásnak, de később kiderült, a margaringyártás technológiai folyamata okozta a magas, mintegy 10 százalékos transzzsírsav-tartalmat. Azóta a technológiai változott, és a Magyarországon forgalomban lévő margarinok majdnem transzzsírsav-mentesek.

A főorvos elmondta azt is, hogy más élelmiszerek előállításánál is jelen van a transzzsírsav, de a gyártó cégek önkorlátozásával és az egységes szabályozással minimálisra lehet szorítani e káros összetevő arányát.

Az OÉTI a témában novemberben konferenciát rendez, amelynek célja – a nemzetközi helyzet, egyes országok gyakorlata, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vonatkozó politikájának bemutatásán túl – a hazai kereskedelmi forgalomba kapható, még kockázatos élelmiszerek ismertetése, lakossági ajánlások megfogalmazása és a rendelettervezet bemutatása.

A konferencián a tervek szerint megszólalnak az élelmiszeripar azon szereplői, akik már most megfelelnek a rendeleti szabályozásnak, illetve azok is, akik az átállás előtt vannak.

– MTI – 



További hírek a Életmód kategóriából
Autista vásárlói érdekében “csendes órát” vezetett be egy brit áruházlánc
London - Autista vásárlói érdekében heti egy "csendes órát" vezetett be a brit Morrisons szupermarketlánc - [...] tovább »
Videó: Íme 10 meghökkentő szépségideál a világon, amiről nem tudtál
Maradjunk annyiban, hogy egyik-másik nem csupán furcsa, de egyben elég beteges is. "Ez már önkínzás" - írta egy [...] tovább »
Napi horoszkóp – 2018. július 20.
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Tekintse meg nálunk, hogy mit jósolnak a csillagok! Napi horoszkóp a 12 [...] tovább »
A melanoma korai stádiumát kimutató vértesztet fejlesztettek ki ausztrál kutatók
Sydney - A melanoma korai stádiumát kimutató vértesztet fejlesztettek ki ausztrál kutatók, akik szerint "a [...] tovább »
Palackmentes július Miskolcon
Miskolc - Miskolci vendéglátó egységek is csatlakoztak a környezetvédelmi akcióhoz. tovább »
Videó: Életeket ment a golyóstoll kupakján lévő lyuk? Íme 10 dolog, amiről eddig nem tudtad, mire való!
Miért van az a fura domborulat a billentyűzeten, az 5-ös gombon? Mire való a lyuk a tésztaszedő kanál közepén? [...] tovább »
Még több kategóriábol »

Sporthírek
Erőgyűjtés, ismerkedés a montenegrói táborban
Kisvárda - A kisvárdai NB I.-es kézicsapat kemény védekezéssel érne el jobb eredményt, mint az előző szezonban. tovább »
MASZ: Gyulai Márton a világbajnoki pályázati bizottság ügyvezetője lesz
Budapest - Gyulai Márton a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság pályázati bizottságának ügyvezetőjeként [...] tovább »
Alexis Loiseau a DVTK Jegesmedvék új tagja
Miskolc - Alexis Loiseau, a huszonnégy esztendős kanadai csatár az Esbjerg Energy csapatából érkezett a DVTK [...] tovább »
Magyar aranyérem a tájfutó egyetemi világbajnokságon
Budapest - Weiler Virág meglepetésre aranyérmet nyert a finnországi Kuortanében zajló tájfutó egyetemi [...] tovább »
Labdarúgó NB I – Ismét a Videoton és a Ferencváros az esélyes
Budapest - Ahogy az előző, úgy a szombaton rajtoló 2018/19-as idényben is a címvédő MOL Vidi FC és a legutóbb [...] tovább »
Két és fél év után visszatért Sátoraljaújhely a megyei focitérképre
Sátoraljaújhely - A megyei III. osztály Zemplén csoportját az STK nyerte. tovább »
Még több kategóriábol »

Login2


Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe TION.ro

Autentificati-va pe TION.ro:




Elfelejtetted a jelszavad?

Comentati pe TION.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Új felhasználó regisztrálása