Frissítve:

Várhatóan januártól hatályos az élelmiszerek transzzsírsav-tartalmát szabályozó rendelet

Budapest, 2013. november 12., kedd (MTI) – Minden ötödik élelmiszerminta transzzsírsav-tartalma meghaladja a határértéket, egyes élelmiszercsoportokban ez az arány eléri a 40 százalékot – derült ki az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) vizsgálataiból. A szív- és érrendszerre károsan ható, az élelmiszerek előállításakor keletkező, a megengedettnél magasabb mesterséges transzzsírsavat (TFA) tartalmazó élelmiszerek betiltását célzó rendelet várhatóan 2014 januárjában lép hatályba.

hiba beküldése

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma márciusban készítette el az élelmiszerek TFA-tartalmának korlátozásáról szóló rendelettervezetet, amelynek lényege, hogy tilos lenne forgalomba hozni olyan élelmiszert, amelynek zsírtartalmában a transzzsírsavak aránya meghaladja a két százalékot. A rendelettervezet előírja továbbá, hogy a gyártói nyilvántartásban szerepelnie kell az ételalapanyagok transzzsírsav-tartalmának, különös tekintettel az olajokra, zsírokra, zsíremulziókra, amelyeket a gyártó az élelmiszer előállításakor összetevőként felhasznál vagy alkalmaz.

Októberben befejeződött a rendelettervezet európai uniós jóváhagyása – mondta Szöllősi Réka, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) titkára az MTI-nek, hozzátéve, hogy egy kétéves egyeztetési folyamat zárul le a rendelet kihirdetésével. Mint mondta, a várhatóan januárban megjelenő rendelet tartalmaz majd egy 12 hónapos türelmi időt, a gyártók azonban már eddig is sokat tettek azért, hogy csökkentsék ezt a káros anyagot az élelmiszerekben.

A ÉFOSZ titkára kiemelte, a türelmi időt a szükségtelen gazdasági károk kiküszöbölésére hozták, tehát az előre csomagolt élelmiszerek esetében a hatályba lépést követően még 12 hónapig forgalomba hozható az a termék, amelyet már legyártottak. Szöllősi Réka megjegyezte, elfogadható szabályozás született.

Az utóbbi évtizedekben derült ki, hogy az összes zsírok közül a transzzsírsav jelenti a legnagyobb veszélyt az egészségre, károsítja az érfalat, szív- és érrendszeri megbetegedéseket okoz. Pados Gyula belgyógyász főorvos, táplálkozási szakember korábban arról beszélt, hogy például a ’90-es években még mindenki “zászlóvivője” volt a margarinfogyasztásnak, de később kiderült, a margaringyártás technológiai folyamata okozta a magas, mintegy 10 százalékos transzzsírsav-tartalmat. Azóta a technológiai változott, és a Magyarországon forgalomban lévő margarinok majdnem transzzsírsav-mentesek.

A főorvos elmondta azt is, hogy más élelmiszerek előállításánál is jelen van a transzzsírsav, de a gyártó cégek önkorlátozásával és az egységes szabályozással minimálisra lehet szorítani e káros összetevő arányát.

Az OÉTI a témában novemberben konferenciát rendez, amelynek célja – a nemzetközi helyzet, egyes országok gyakorlata, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vonatkozó politikájának bemutatásán túl – a hazai kereskedelmi forgalomba kapható, még kockázatos élelmiszerek ismertetése, lakossági ajánlások megfogalmazása és a rendelettervezet bemutatása.

A konferencián a tervek szerint megszólalnak az élelmiszeripar azon szereplői, akik már most megfelelnek a rendeleti szabályozásnak, illetve azok is, akik az átállás előtt vannak.

– MTI – 



További hírek a Életmód kategóriából
Huszonnégy éves korra kellene kitolni a felnőttkor kezdetét a szakemberek szerint
London - Huszonnégy éves korra kellene kitolni a felnőttkor kezdetét, mivel a fiatalok ma már tovább tanulnak, [...] tovább »
Minimalizálhatók a szülési fájdalmak, íme a tuti trükk!
Ausztrália - Legalábbis egy ausztrál férfi és néhány anyuka állítása szerint. A módszer segítségével [...] tovább »
Olyan erősen köhögött, hogy eltört a bordája
USA - Amikor orvoshoz fordult, már hatalmas lila zúzódás húzódott végig a nő oldalán. tovább »
Fotók: Mikor úgy töröl képen az élet, ahogy nem számítottál rá!
Az ember átlendül kisebb-nagyobb bosszantó dolgok felett, mint például ha késik a futár, vagy ha a megrendelt [...] tovább »
Már csak egy laptop hiányzott a fa alól – Angéla akkor lenne boldog, ha segíthetne az unokájának
Hidasnémeti, Miskolc - A nagymama akármennyire is gyűjtögetett, kis nyugdíjából nem tudta megvenni unokájának [...] tovább »
Felejtsd el a léböjtkúrát!
Debrecen/Miskolc/Nyíregyháza - Méregteleníteni nemcsak kínok árán, gyanús ízű löttyök kortyolgatásával, [...] tovább »
Még több kategóriábol »

Sporthírek
Most világbajnok akadt a horogra
Nyírbátor - Majoros Bence a budapesti World Tour-versenyen először játszhatott döntőt az U21-esek között. tovább »
MVLC: Tartalékolás szerdára? Dehogy!
Miskolc - Szombaton 19 órától Szentesen játssza évnyitó bajnokiját a miskolci póló­gárda. tovább »
A műfüves edzőpályán játszik a Mezőkövesd
Kazincbarcika, Mezőkövesd - Szombaton délelőtt 11.00 órakor kezdik a Mezőkövesd Zsóry FC – Kazincbarcikai SC [...] tovább »
Aluinvent-DVTK: Azt mondják, hogy nagyon fontos mérkőzés következik
Miskolc - Szombaton 17.30-tól hazai meccset játszik az ­­­Aluinvent-DVTK NB I-es női kosárlabda csapata. tovább »
Australian Open – Fucsovics nyolcaddöntős, Federer következhet
Melbourne/Budapest - Fucsovics Márton három sima szettben legyőzte az argentin Nicolas Kickert, ezzel bejutott az [...] tovább »
Begyűjthetik első aranyukat a Jegesmedvék
Miskolc - Szombaton a miskolci jégcsarnokban játsszák a jégkorong Magyar Kupa döntőjét. tovább »
Még több kategóriábol »

Login2


Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe TION.ro

Autentificati-va pe TION.ro:




Elfelejtetted a jelszavad?

Comentati pe TION.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Új felhasználó regisztrálása