Frissítve:

Többszázan a várólistákon

Többszázan a várólistákon Többszázan a várólistákon
Tévhit az, hogy hozzátartozói értesítése nélkül bárkinek a szerveit felhasználhatják a magyar orvosok mások életének megmentéséhez akkor, ha az elhunytnál nem találnak szervkivételt tíltó nyilatkozatot.

hiba beküldése

Tájékoztatási kötelezettségük van a szervkivételt végző intézményeknek, gyermekek esetében pedig a szülők írásbeli hozzájárulása szükséges az esetleges szervkivételhez. Évente félezer műtétre lenne szükség, de a várólistán is több százan vannak, a krónikus vesebetegek közül pedig 3500-an kapnak igen költséges, kellemetlen és hosszadalmas művesekezelést. Nekik is, és a többi transzplantációra várónak is megváltoztatná az életminőségét, ha egészséges szervvel élhetne.

Jog és etika

Szigorú törvények rögzítik a szervátültetéssel kapcsolatos teendőket. A szerv származhat élő vagy halott emberből. Etikai kérdések elsősorban az élők esetében merülnek fel, a holttestből való szerveltávolítás során inkább törvényi kérdések adódnak. Előbbi esetben egyik kérdés, hogy orvosi szempontból alkalmas-e az adott szerv átültetésre. A másik kérdés az, hogy etikailag elfogadható-e egy egészséges ember megoperálása, ha a műtét egy másik egyén érdekeit szolgálja, és a szervet adó életét esetleg veszélyeztetheti.

A test feletti önrendelkezés joga viszont elvileg lehetőséget ad erre, és a gyakorlatban közeli hozzátartozók esetében alkalmazzák is. A halottból történő szervkivételnél fontos tudni, mikor áll be az agyhalál, amikor is donorrá válik valaki. A halál egy folyamat, ami a légzés és keringés megszűnésével kezdődik és az egyes szervek, szövetek elhalásával fejeződik be. A biológiai halál viszont csak akkor következik be, ha az agyműködés visszafordíthatatlanul leáll. Ez azonban megelőzi a többi szerv pusztulását.

Donorok lehetünk

A halott ember testéből történő szervkivételt a törvény bizonyos körülmények között lehetővé teszi. Szigorúan szabályozzák, az agyhalál megállapítását követően kik, mikor és milyen körülmények között távolíthatnak el a donorból szervet vagy szövetet. Ki válik donorrá? Az aki még életében nyilatkozik arról, hogy halála esetén felhasználhatják szerveit. A hazai gyakorlat viszont a tiltakozás hiányát is beleegyezésként feltételezi. Tehát mi nagykorúak valamennyien donorok lehetünk, ha életünkben nem tiltakozunk szerveink holtunk után történő eltávolítása ellen.

Ezt megtehetjük a háziorvosnál vagy közjegyző előtt, a hivatalos okmány kitöltésével, nyilatkozatunk a transzplantációs adattár központi nyilvántartásába kerül. Mielőtt azonban elkészítenénk a nyilatkozatot, gondoljuk át szeretnénk e segíteni halálunkban is néhány embertársunkon. Jó tudni azt is, hogy a szervátültetés még mindig gazdaságosabb, mint ugyanazon betegség konzervatív kezelésének totális összege. Ez pedig az egészségügy mai helyzetét tekintve nem elhanyagolható kérdés. A szervátültetést mindenütt előnyben részesítik az iménti okok miatt, az elvégezhető műtétek mennyiségét alapvetően az alkalmas donorok száma határozza meg.

Élen a kórházunk

Dr. Kiss Julianna a Jósa András Oktató Kórház Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályának osztályvezető főorvosa elmondta, a szervek kisebb hányadát távolítják el balesetek halottaiból, a donorok többségét az agyi történések áldozatai adják.

– A mi kórházunkban a szervdonorok gondozása és az agyhalál megállapítása történik, hozzánk legközelebb Debrecenben végeznek szervátültetést, itt is csak vesetranszplantáció zajlik. A szakembereink viszont a rájuk eső feladatokat kiválóan végzik, ezt bizonyítja az a tény, hogy tavaly az átültethető szervek számát tekintve a Jósa András Oktató Kórház az Életet adó kórház kitüntető címet érdemelte ki az Eurotlansplant Kht-tól.

Kapcsolódó anyagok:

 • Végleges a kórházlista
 • Bővül a vizitdíj alól mentesülők köre
 • A donorok a vérükkel fizetnek


 • További hírek a Szabolcs-Szatmár-Bereg kategóriából
  Lakossági fórumot tartottak Tiszakerecsenyen
  Tiszakerecseny - A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya 2018. augusztus [...] tovább »
  Nyírbátori református iskolában az amerikai lányok
  Nyírbátor - A Nyírbátorból elszármazott, Kaliforniában élő édesanya minden nyáron hazatér Magyarországra a [...] tovább »
  Az almatermesztők oldalán az Agrárminisztérium
  Anarcs - A tárca szerint elérhető egy olyan léalma ár, amely minden fél számára méltányos. tovább »
  Az orvos, aki lelkiismeretes
  Miskolc - Dr. Felszeghi Sára egyetemi docens, foglalkozás-egészségügyi orvostan szakfelügyelő, a beszélgetésre [...] tovább »
  Megújul a gyarmati nővérszálló
  Fehérgyarmat - A kopott vakolatból itt-ott darabokat tépett ki az idő, az erkélykorlátot rozsda marja, az ajtók [...] tovább »
  Folyamatos fejlődési és előrelépési lehetőségek – ilyen egy igazán motiváló munkakörnyezet
  Fontos, hogy olyan munkahelyet válasszunk magunknak, ahol motiválóak a körülmények és mindig van mód a [...] tovább »
  Még több kategóriábol »

  Sporthírek
  DVSE: az új igazolás örülne a felsőházi szereplésnek
  Debrecen - Kósik Soma szerint az elvégzett munkára biztos nem lesz panasz. tovább »
  Viola egyesben, Béke párosban kajak-kenu világbajnok
  Tiszaújváros, Miskolc - A múlt hétvégén Szolnokon megrendezett Egyetemi és Főiskolai kajak-kenu [...] tovább »
  Kajak-kenu: a mieink az éremtáblázat élén
  Szolnok - A magyar versenyzők 20 éremmel zárták az egyetemi és főiskolai vb-t Szolnokon. tovább »
  Kisvárda Master Good – Ezt már nem veszik el tőle
  Kisvárda - Kocsis Jánosnak két élvonalbeli meccs adatott eddig, de szeretne többet. tovább »
  Megalakult a Kosárlabdázók Érdekvédelmi Szervezete
  Budapest - Megalakult a Kosárlabdázók Érdekvédelmi Szervezete (KÉSZ). tovább »
  Férfi röplabda Eb-selejtező – A kijutást célozza meg a magyar válogatott
  Budapest - Az Európa-bajnoki részvétel a célja a férfi röplabda-válogatottnak, amely szerdán, hazai pályán, [...] tovább »
  Még több kategóriábol »

  Login2


  Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe TION.ro

  Autentificati-va pe TION.ro:
  Elfelejtetted a jelszavad?

  Comentati pe TION.ro:

  Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

  Új felhasználó regisztrálása