Frissítve:

Több új irányelvvel bővült a Magyar Élelmiszerkönyv

Budapest, 2014. március 4., kedd (MTI) – Több új irányelvvel bővült a Magyar Élelmiszerkönyv, új szabályozás született a kézműves termékekkel, a fűszerpaprika-őrleményekkel kapcsolatban, egy új irányelv biztosít eligazodást a transzzsírsavak vizsgálatához, rögzítették a hagyományőrző cukrászati termékek szabályait és befejeződött a tartósítóipari irányelvek átdolgozása – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-vel kedden.

hiba beküldése

A Vidékfejlesztési Értesítőben megjelent a kézműves élelmiszereket részletesen szabályozó irányelv célja az, hogy egyértelműen megkülönböztethetők legyenek a kézműves technológiával készült termékeket az ipari módszerekkel és méretekben előállítottaktól. A szabályozás kiterjed a kenyérfélék, a pálinka, az étolajok, a bor- és gyümölcsecetek mellett a sertéshús készítményekre, az egyes tejtermékekre, a lekvárokra, a szörpökre, a fagylaltokra, illetve a fűszerpaprika-őrleményekre – közölte a VM.

Kiemelik: a fűszerpaprika-őrleményekre vonatkozóan is megjelent két új irányelv, az egyik irányelv az alapkövetelményekről szól, a másik pedig a különleges fűszerpaprika követelményét határozza meg. A magyar fűszerpaprikák hagyományos megnevezései sem tűnnek el, mivel az I. osztályú őrlemény esetén kiegészítő információként feltüntethető lesz a “csemege”, a II. osztályú őrlemény esetén pedig az “édesnemes” megnevezés is.

Szigorúbb minőségi elvárásokat határoz meg a különleges fűszerpaprika irányelv annak érdekében, hogy vissza lehessen állítani a klasszikusan magas minőségű magyar fűszerpaprika tekintélyét a piacon. Ha pedig valaki a különleges jelzőn kívül még a “kézműves” megnevezést is fel kívánja tüntetni, akkor a fogyasztó méltán várhatja el, hogy a csomagolásban hagyományos, kézi szedésű, csumázott, nem géppel szárított fűszerpaprika őrleményt találjon. A szabályozás további új eleme, hogy a csomagolás szembetűnő helyén kell feltüntetni a fűszerpaprika termesztésének helyét és továbbra is jelezni kell a termék édes, enyhén csípős, csípős, vagy nagyon csípős jellegét – közölték.

A közlemény szerint az utóbbi években világszerte egyre nagyobb hangsúlyt kapott az élelmiszerekben található transzzsírsavak mennyisége, amelyek jelentős kockázati tényezőt jelentenek a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában. Az egészségügyi tárca rendelete az élelmiszerekben lévő transzzsírsavak megengedhető mennyiségéről, a transzzsírsav tartalmú élelmiszerek forgalmazási feltételeiről és hatósági ellenőrzéséről, valamint a lakosság transzzsírsav bevitelének nyomon követéséről szóló szabályokról rendelkezik.

A Magyar Élelmiszerkönyv új irányelve biztosítja, hogy az élelmiszer-vállalkozók és a hatóság azonos analitikai módszerrel mérje az élelmiszerek transzzsírsav tartalmát és az azokban természetesen előforduló transzzsírsavak korrekcióját azonosan vegyék figyelembe.

Megjelent a hagyományőrző cukrászati termékekre vonatkozó magyar élelmiszerkönyvi szabályozás is: az első olyan irányelv, amely cukrásztermékekre vonatkozik.

Az irányelv alapján 2015. január elsejét követően a magyar cukrászati hagyományokhoz szorosan köthető dobostortát, az Esterházy-tortát, a rigójancsit, az indiáner fánkot valamint a krémest és a franciakrémest csak az irányelvben meghatározott minőségű összetevőkből, az abban rögzített receptúra szerint lehet elkészíteni.

A Magyar Élelmiszerkönyv tartósítóipari irányelvei között az egyik legfontosabb fejezet a hőkezelt élelmiszerekre vonatkozó szabályozás. Ide tartoznak a gyümölcs és zöldség befőttek, konzervek, a lekvárok és szörpök, valamint a különböző gyorsfagyasztott zöldségek, gyümölcsök is.

A szabályok betartását az élelmiszerlánc felügyeleti hatóságok kiemelten ellenőrzik – olvasható a VM közleményében.

– MTI – 

 



További hírek a Gazdaság kategóriából
Németh Szilárd: a rezsicsökkentés a mai napig segíti a családok, a nyugdíjasok megélhetését
Budapest - A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal jelentése azt igazolja, hogy a rezsicsökkentés a [...] tovább »
Otthon Centrum: egy panellakást átlagosan 2 hónap alatt lehet értékesíteni
Budapest - Átlagosan akár másfél-két hónappal rövidebb idő alatt lehet eladni az ingatlanokat most [...] tovább »
Vajon mely családok járhatnak a legjobban?
Debrecen - A használt lakásokra igényelhető csok összege akár egy extra félszobára is elég lehet. tovább »
Energiahivatal: 73 milliárdról 33 milliárd forintra csökkent a lakossági közműtartozás
Budapest - Az elmúlt öt évben kevesebb mint felére, 73 milliárdról 33 milliárd forintra csökkent a lakossági [...] tovább »
Bútorszövetség: az otthonteremtési kedvezmény lendített a bútorpiacon
Budapest - A Magyar Bútor és Faipari Szövetség szerint a 2008-as válságot követően magához tért a magyar [...] tovább »
Közgazdász: az iparban van a legnagyobb munkaerő-hiány
Budapest - Az iparban jelentkezik a legnagyobb munkaerő-hiány Magyarországon - mondta Csath Magdolna közgazdász [...] tovább »
Még több kategóriábol »

Sporthírek
Magyar Kupa: A legjobb nyolc között a DVTK
Ajka, Miskolc - A Női NB II. Nyugati csoportjában utolsó előtti helyen álló FC Ajka vendége volt a DVTK női [...] tovább »
Magosi motorozott a bajnoki trónra
Nagyhalász - A szegedi vaspapucsos a zárofutamban a lengyel Jamróg ögött a második helyen végzett. tovább »
Bécsi tenisztorna – Fucsovics magabiztosan értékelte a történteket
Bécs - Fordulatos mérkőzése után magabiztosan és elszántan értékelte a történteket Fucsovics Márton, aki [...] tovább »
Férfi tenisz-világranglista – Fucsovics csúcsbeállítása
London - Nem változott az első nyolc helyezett sorrendje a férfi teniszezők legfrissebb világranglistáján, [...] tovább »
Bécsi tenisztorna – Fucsovics 1:6-ról fordított a nyitókörben
Bécs - Fucsovics Márton szetthátrányból fordítva legyőzte a kanadai Felix Auger-Aliassime-t hétfőn a 2,2 [...] tovább »
Birkózó-vb – Dollák kiesett, Galambos még bizakodhat
Budapest - A nők 59 kilogrammos kategóriájában szereplő Dollák Tamara kiesett, Galambos Ramóna viszont bízhat a [...] tovább »
Még több kategóriábol »

Login2


Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe TION.ro

Autentificati-va pe TION.ro:




Elfelejtetted a jelszavad?

Comentati pe TION.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Új felhasználó regisztrálása