Frissítve:

Több új irányelvvel bővült a Magyar Élelmiszerkönyv

Budapest, 2014. március 4., kedd (MTI) – Több új irányelvvel bővült a Magyar Élelmiszerkönyv, új szabályozás született a kézműves termékekkel, a fűszerpaprika-őrleményekkel kapcsolatban, egy új irányelv biztosít eligazodást a transzzsírsavak vizsgálatához, rögzítették a hagyományőrző cukrászati termékek szabályait és befejeződött a tartósítóipari irányelvek átdolgozása – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-vel kedden.

hiba beküldése

A Vidékfejlesztési Értesítőben megjelent a kézműves élelmiszereket részletesen szabályozó irányelv célja az, hogy egyértelműen megkülönböztethetők legyenek a kézműves technológiával készült termékeket az ipari módszerekkel és méretekben előállítottaktól. A szabályozás kiterjed a kenyérfélék, a pálinka, az étolajok, a bor- és gyümölcsecetek mellett a sertéshús készítményekre, az egyes tejtermékekre, a lekvárokra, a szörpökre, a fagylaltokra, illetve a fűszerpaprika-őrleményekre – közölte a VM.

Kiemelik: a fűszerpaprika-őrleményekre vonatkozóan is megjelent két új irányelv, az egyik irányelv az alapkövetelményekről szól, a másik pedig a különleges fűszerpaprika követelményét határozza meg. A magyar fűszerpaprikák hagyományos megnevezései sem tűnnek el, mivel az I. osztályú őrlemény esetén kiegészítő információként feltüntethető lesz a “csemege”, a II. osztályú őrlemény esetén pedig az “édesnemes” megnevezés is.

Szigorúbb minőségi elvárásokat határoz meg a különleges fűszerpaprika irányelv annak érdekében, hogy vissza lehessen állítani a klasszikusan magas minőségű magyar fűszerpaprika tekintélyét a piacon. Ha pedig valaki a különleges jelzőn kívül még a “kézműves” megnevezést is fel kívánja tüntetni, akkor a fogyasztó méltán várhatja el, hogy a csomagolásban hagyományos, kézi szedésű, csumázott, nem géppel szárított fűszerpaprika őrleményt találjon. A szabályozás további új eleme, hogy a csomagolás szembetűnő helyén kell feltüntetni a fűszerpaprika termesztésének helyét és továbbra is jelezni kell a termék édes, enyhén csípős, csípős, vagy nagyon csípős jellegét – közölték.

A közlemény szerint az utóbbi években világszerte egyre nagyobb hangsúlyt kapott az élelmiszerekben található transzzsírsavak mennyisége, amelyek jelentős kockázati tényezőt jelentenek a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában. Az egészségügyi tárca rendelete az élelmiszerekben lévő transzzsírsavak megengedhető mennyiségéről, a transzzsírsav tartalmú élelmiszerek forgalmazási feltételeiről és hatósági ellenőrzéséről, valamint a lakosság transzzsírsav bevitelének nyomon követéséről szóló szabályokról rendelkezik.

A Magyar Élelmiszerkönyv új irányelve biztosítja, hogy az élelmiszer-vállalkozók és a hatóság azonos analitikai módszerrel mérje az élelmiszerek transzzsírsav tartalmát és az azokban természetesen előforduló transzzsírsavak korrekcióját azonosan vegyék figyelembe.

Megjelent a hagyományőrző cukrászati termékekre vonatkozó magyar élelmiszerkönyvi szabályozás is: az első olyan irányelv, amely cukrásztermékekre vonatkozik.

Az irányelv alapján 2015. január elsejét követően a magyar cukrászati hagyományokhoz szorosan köthető dobostortát, az Esterházy-tortát, a rigójancsit, az indiáner fánkot valamint a krémest és a franciakrémest csak az irányelvben meghatározott minőségű összetevőkből, az abban rögzített receptúra szerint lehet elkészíteni.

A Magyar Élelmiszerkönyv tartósítóipari irányelvei között az egyik legfontosabb fejezet a hőkezelt élelmiszerekre vonatkozó szabályozás. Ide tartoznak a gyümölcs és zöldség befőttek, konzervek, a lekvárok és szörpök, valamint a különböző gyorsfagyasztott zöldségek, gyümölcsök is.

A szabályok betartását az élelmiszerlánc felügyeleti hatóságok kiemelten ellenőrzik – olvasható a VM közleményében.

– MTI – 

 



További hírek a Gazdaság kategóriából
Megyei közgyűlés: az időjárás volt az úr
Debrecen - A megyei közgyűlés elfogadta a megye mezőgazdasági helyzetéről szóló előterjesztést a pénteken [...] tovább »
Agrármesekönyvet adott ki a NAIK
Budapest - Agrármesekönyvet adott ki a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) a mezőgazdasági [...] tovább »
Varga: az építőipar jövőre is kétszámjegyű ütemben bővülhet
Budapest - Az építőipar az idei kiugró teljesítménye után várhatóan jövőre is kétszámjegyű bővülést ér [...] tovább »
Négyszázfős leépítés és 6 százalékos béremelés a Magyar Telekomnál
Budapest - A Magyar Telekom 400 fős létszámleépítésről és átlagosan 6 százalékos bérfejlesztésről [...] tovább »
Videó: A legtöbb vizsgált citromnál nem talált problémát a Nébih
Budapest - A vizsgált tíz, hálós kiszerelésű citromtételből egynél találtak megtévesztő jelölést, egynél [...] tovább »
Két gyermek után is
Debrecen - A magyar családok otthonhoz jutását segíti elő a támogatások összegének emelése. tovább »
Még több kategóriábol »

Sporthírek
Rövidpályás úszó-vb – Hosszú Katinka aranyérmes 200 méter vegyesen
Hangcsou - Hosszú Katinka aranyérmet nyert 200 méter vegyesen a hangcsoui rövidpályás úszó-világbajnokság [...] tovább »
Kisvárda Master Good – Az őszi már nem számít
Kisvárda - Egységes, jól passzoló társaság a fővárosi együttes. tovább »
„Ajándékozz Karácsonyt!” elnevezéssel szervezi idei jótékonysági rendezvényét a Miskolc Bodybuilding Team Sportegyesület
Miskolc - 2018 decemberében első ízben szervezett jótékonysági rendezvényt a miskolci sportcsapat. Akkor az [...] tovább »
Puskás Akadémia vs. Mezőkövesd Zsóry FC: Molnárt és Cserit nélkülözik
Mezőkövesd - Felcsúton szombaton fejezi be idei szerep­lését a Mezőkövesd Zsóry FC labdarúgó­csapata. tovább »
MVLC: Van, akinek megvan az érzés
Miskolc - A fináléba bejutott négy csapat közül csak a miskolciak nem nyertek még kupát. tovább »
Nem lehet mindenki Repka Attila, olimpiai bajnok, de…
Miskolc - Tíz miskolci klubban sportoló került be a MOR Programba. tovább »
Még több kategóriábol »

Login2


Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe TION.ro

Autentificati-va pe TION.ro:




Elfelejtetted a jelszavad?

Comentati pe TION.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Új felhasználó regisztrálása