Frissítve:

Több új irányelvvel bővült a Magyar Élelmiszerkönyv

Budapest, 2014. március 4., kedd (MTI) – Több új irányelvvel bővült a Magyar Élelmiszerkönyv, új szabályozás született a kézműves termékekkel, a fűszerpaprika-őrleményekkel kapcsolatban, egy új irányelv biztosít eligazodást a transzzsírsavak vizsgálatához, rögzítették a hagyományőrző cukrászati termékek szabályait és befejeződött a tartósítóipari irányelvek átdolgozása – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-vel kedden.

hiba beküldése

A Vidékfejlesztési Értesítőben megjelent a kézműves élelmiszereket részletesen szabályozó irányelv célja az, hogy egyértelműen megkülönböztethetők legyenek a kézműves technológiával készült termékeket az ipari módszerekkel és méretekben előállítottaktól. A szabályozás kiterjed a kenyérfélék, a pálinka, az étolajok, a bor- és gyümölcsecetek mellett a sertéshús készítményekre, az egyes tejtermékekre, a lekvárokra, a szörpökre, a fagylaltokra, illetve a fűszerpaprika-őrleményekre – közölte a VM.

Kiemelik: a fűszerpaprika-őrleményekre vonatkozóan is megjelent két új irányelv, az egyik irányelv az alapkövetelményekről szól, a másik pedig a különleges fűszerpaprika követelményét határozza meg. A magyar fűszerpaprikák hagyományos megnevezései sem tűnnek el, mivel az I. osztályú őrlemény esetén kiegészítő információként feltüntethető lesz a “csemege”, a II. osztályú őrlemény esetén pedig az “édesnemes” megnevezés is.

Szigorúbb minőségi elvárásokat határoz meg a különleges fűszerpaprika irányelv annak érdekében, hogy vissza lehessen állítani a klasszikusan magas minőségű magyar fűszerpaprika tekintélyét a piacon. Ha pedig valaki a különleges jelzőn kívül még a “kézműves” megnevezést is fel kívánja tüntetni, akkor a fogyasztó méltán várhatja el, hogy a csomagolásban hagyományos, kézi szedésű, csumázott, nem géppel szárított fűszerpaprika őrleményt találjon. A szabályozás további új eleme, hogy a csomagolás szembetűnő helyén kell feltüntetni a fűszerpaprika termesztésének helyét és továbbra is jelezni kell a termék édes, enyhén csípős, csípős, vagy nagyon csípős jellegét – közölték.

A közlemény szerint az utóbbi években világszerte egyre nagyobb hangsúlyt kapott az élelmiszerekben található transzzsírsavak mennyisége, amelyek jelentős kockázati tényezőt jelentenek a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában. Az egészségügyi tárca rendelete az élelmiszerekben lévő transzzsírsavak megengedhető mennyiségéről, a transzzsírsav tartalmú élelmiszerek forgalmazási feltételeiről és hatósági ellenőrzéséről, valamint a lakosság transzzsírsav bevitelének nyomon követéséről szóló szabályokról rendelkezik.

A Magyar Élelmiszerkönyv új irányelve biztosítja, hogy az élelmiszer-vállalkozók és a hatóság azonos analitikai módszerrel mérje az élelmiszerek transzzsírsav tartalmát és az azokban természetesen előforduló transzzsírsavak korrekcióját azonosan vegyék figyelembe.

Megjelent a hagyományőrző cukrászati termékekre vonatkozó magyar élelmiszerkönyvi szabályozás is: az első olyan irányelv, amely cukrásztermékekre vonatkozik.

Az irányelv alapján 2015. január elsejét követően a magyar cukrászati hagyományokhoz szorosan köthető dobostortát, az Esterházy-tortát, a rigójancsit, az indiáner fánkot valamint a krémest és a franciakrémest csak az irányelvben meghatározott minőségű összetevőkből, az abban rögzített receptúra szerint lehet elkészíteni.

A Magyar Élelmiszerkönyv tartósítóipari irányelvei között az egyik legfontosabb fejezet a hőkezelt élelmiszerekre vonatkozó szabályozás. Ide tartoznak a gyümölcs és zöldség befőttek, konzervek, a lekvárok és szörpök, valamint a különböző gyorsfagyasztott zöldségek, gyümölcsök is.

A szabályok betartását az élelmiszerlánc felügyeleti hatóságok kiemelten ellenőrzik – olvasható a VM közleményében.

– MTI – 

 



További hírek a Gazdaság kategóriából
Nem lesz sztrájk vasárnap a Bosch miskolci üzemében
Miskolc - Új béremelési javaslatcsomagban állapodott meg a miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. és az [...] tovább »
Gazdálkodók örömteli számvetése: a mezőgazdaság fejlődése ötvenezer munkahelyet is teremtett
Szatmárcseke - A magyar agrárexport harmadával növekedett, s a gépesítés, a technológiai korszerűsítés [...] tovább »
Választás 2018 – Az ÁSZ a kampánypénzeket és a politikai hirdetéseket ellenőrzi
Budapest - Az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) nemcsak a kampánypénzek ellenőrzésében, hanem a politikai [...] tovább »
Hitelminősítés – Megerősítette a magyar államadós-osztályzatot a Standard & Poor’s
London - Megerősítette Magyarország hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló [...] tovább »
Fazekas Sándor: ötvenezer új álláshely jöhet létre a mezőgazdaságban
Szatmárcseke - Az elkövetkező tíz évben ötvenezer új álláshely jöhet létre a magyar mezőgazdaságban - [...] tovább »
Határtalan lehetőségek
Budapest, Újfehértó - Eddig több mint kétszáz megyei vállalkozás vette igénybe a térítésmentes tanácsadást. tovább »
Még több kategóriábol »

Sporthírek
A kosársulisok sem kerülhették el a sorsukat
Nyíregyháza - Az ellenfeleit döntő fölénnyel legyőző Csata DSE a nyíregyházi amatőr női NB I-es [...] tovább »
Férfi kosárlabda MK – Kikapott az elődöntőben a címvédő
Budapest - A bajnoki éllovas Szolnoki Olaj nagy csatában 75-67-re legyőzte a címvédő Alba Fehérvár csapatát a [...] tovább »
Férfi kézilabda NB I – Nagy csatában nyert az FTC
Budapest - Az FTC nagy csatában győzött Dabason, a Tatabánya pedig a Budakalász ellen a férfi kézilabda NB I [...] tovább »
Női kézilabda NB I – Szoros vendéggyőzelmek
Budapest - A vendég Kisvárda és Siófok is szoros mérkőzésen győzött a női kézilabda NB I szombati játéknapján. tovább »
Atlétikai fedett ob – Nguyen Anasztázia duplázott, de nem lesz ott a vb-n
Budapest - Nguyen Anasztázia a nők 60 méteres futóviadalában és távolugrásban is az élen zárt az atlétikai [...] tovább »
Elhunyt Énekes Zoltán, a Nemzeti Sport korábbi főszerkesztője
Budapest - Súlyos betegség után 53 esztendős korában elhunyt Énekes Zoltán, a Nemzeti Sport korábbi [...] tovább »
Még több kategóriábol »

Login2


Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe TION.ro

Autentificati-va pe TION.ro:




Elfelejtetted a jelszavad?

Comentati pe TION.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Új felhasználó regisztrálása