Frissítve:

Tímea a hangvillát cserélte le a fakanálra

Múlt és jelen: Keresztes Tímea a frissen sült kenyerekkel Múlt és jelen: Keresztes Tímea a frissen sült kenyerekkel - © Fotó: Kozma István
Miskolc – Tímea vargabetűvel került mostani szakmájába. Ahol úgy érzi, nagyon jó helyen van.

hiba beküldése

Zeneművészeti főiskolát végzett Keresztes Tímea, aki ma már a jó nevű miskolci étterem konyhafőnöke. Kotta helyett szakácskönyveket olvas, és az étterem dolgozóit tanítja, ellenőrzi, felügyeli. Éles váltás. De hogyan is történt?

– A vendéglátásba születtem bele, hiszen édesapám szakács, édesanyám is vendéglátós. De mégsem merült fel, hogy én is ezt a pályát válasszam.

Tímea szép hangjára már az óvodában felfigyeltek. Mindig ő énekelte a szólót, így egyenes út vezetett a Fazekas általános iskola énektagozatára. Onnan a Zrínyi-gimnázium tagozata következett, majd a debreceni zeneművészeti főiskola ének szakja.

Erről szólt az élete

– Mellette zongoráztam, szerettem nagyon, erről szólt az életem – meséli. Aztán a főiskola után elhagyta a pályát, sosem tanított. A miért kérdésre azt válaszolja, rájött, nem neki való a tanítás.

Budapestre ment, dolgozott manökenként, bárban, de hazahúzta a szíve, főként a nagyszülei miatt.

– A mai napig imádom őket, nagyon sokat jelentenek – árulja el. Aztán itthon az akkori Vén Diófa étterembe került pultosként. Ott már be-bekukkantott a konyhára, érdekelte, ami ott történik, de soha nem érezte, hogy a vendéglátásban kellene dolgoznia.

– Később nyolc éven át vállalkozó voltam, az egyik miskolci kórház büféjét csináltam teljesen egyedül. Bizonyos fokig az is vendéglátás, de nem kell hozzá nagy kreativitás, legfeljebb melegszendvicset, ha készítettem.

A nagy fordulat

Élete akkor vett fordulatot, amikor egy miskolci bisztróba került, melynek Baranczó Attila és Latorczai Csaba vették át az irányítását. Mint mondja, ők voltak, akik rávezették, tehetsége, érzéke van a főzéshez, majd szorgalmazták, hogy tanuljon, szerezze meg a szakács szakképesítést.

– Hogyan tűnt fel a tehetsége? – kérdezzük.

– Állandóan a szakácsok sarkában voltam, mindent tudni akartam, jegyzeteltem, leírtam a recepteket. Egy idő után már kikérték a véleményem, tanítottak, és aztán kezdtek rám bízni dolgokat. Ez nagyon jó érzés volt – emlékszik vissza Tímea. Azt viszont nem tudja, mikor jött rá ő maga, hogy érdekli ez a szakma. Teljesen ösztönös volt minden. Talán oda vezethető vissza, hogy sokat kuktáskodott gyerekként az édesapja mellett, aki gyakran főzött otthon is.

Hagyományos és modern

A szakácstanfolyam már nem volt ekkora élmény. Nem azt tanulta, amit a bisztróban tapasztalt, úgy érzi, a képzés fényévekkel lemaradt a mai modern konyhától.

– A legtöbb tanár túl van a 60-70 éven, a hagyományos, 25-30 évvel ezelőtti konyhatechnika a tananyag, és ebből kell vizsgázni.

Kérdezzük, mi a különbség a hagyományos és a modern konyha között, Tímea egy példával válaszol: a zöldségpürét a régiek úgy készítik, hogy vízben, sóval főzik meg az alapanyagot. A modern konyha fontosnak tartja, hogy megmaradjon a zöldség íze, vitamintartalma. Sütőben, alacsony hőmérsékleten párolja meg, vizet nem ad hozzá csak pici sót, majd friss rozmaringgal, kakukkfűvel, esetleg kicsi vajjal, krémsajttal teszi turmixgépbe.

Tímea hangsúlyozza, az nem baj, hogy vannak hagyományos, magyaros éttermek, sőt, sokan azokat az ízeket kedvelik, de a modern konyhát nem tanítják sehol, magától kell rájönnie a fortélyokra a szakácsnak.

Amikor elvégezte az iskolát, olyan étterembe vágyott, ahol így főznek. Elsőre nem talált ilyet. Próbálkozott Győrben – mint említi, nagyon sokat tanult még Nagy Eszter kreatív séftől, ő dolgozik a távoli városban – aztán újra hazahúzta a honvágy.

Minden nap az étteremben

– A korábbi, bisztróbeli kollégáim voltak újra segítségemre, ők szóltak, van munkalehetőség a mostani éttermemben, a Dűlőben. Már másnap itt voltam, azóta minden egyes nap. Azt szoktam mondani, akkor is itt vagyok, ha nem vagyok itt. Minden energiámmal. Szigorú vagyok a beosztottaimmal talán ugyanúgy, mint tanárként a gyerekekkel lettem volna.

És Tímea mesél. Szereti, hogy helyi alapanyagokból készül minden, a bükki vargánya, csiperke, a pisztráng, a vadhúsok, a kézműves, érlelt sajtok a receptek hozzávalói.

– Megtanultam, és a mai napig tovább tanulom, hogyan lehet jó, finom dolgokat készíteni. Most például kenyereket szeretnénk sütni. Tökmagolajast, zöldségest és mindenféle tésztákat.

Kérdezzük, van-e kedvenc étele, megtudjuk, a marhákat, a vadast, a steakeket szereti, és nem édesszájú, mint a nők általában.

Kíváncsiak voltunk, szokott-e néhanapján zongorázni, énekelni.

– Soha, már nincs is meg a zongora. Énekelni pedig… még a fürdőkádban sem.
Én már csak főzök, új ízekkel próbálkozom, gasztronómiai könyveket, cikkeket olvasok. Hogy miért így alakult, nem tudom. De azt igen, hogy jó helyen vagyok.

Hajdu Mariann


Héthy Ferenc (balra) és Iván Csaba
Putnok - Napi szinten ezerötszáz–kétezer adag ebédet készít az Év embereinek választott két putnoki fiatalember. Városon belül kevesen lehetnek azok, akik az elmúlt két évben nem kóstolták meg a főztjüket. A putnoki közétkeztetésben dolgozó két fiatalembert, Héthy Ferencet és Iván Csabát választo...

Molnár Szilvia Dóra
Miskolc - Családi örökségét kamatoztatta a szakácsmesterség legújabb ifjú miskolci sztárja. Már fiatalon a szakácsok legjobbjai között ünnepelték március 29-én, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) rendezvényén Molnár Szilvia Dórát, aki mint a Szentpáli István Szakközé...

Philippe de Chalendar: „Én azt szeretem enni, amit saját magam főzők...”
Miskolc - A Miskolcon dolgozó, francia származású karmester a konyhában is otthon van. Zenei berkekben közismert, hogy Philippe de Chalendar, a Miskolci Nemzeti Színház állandó karmestere igen jó szakács. Mivel 2001-től Magyarországon él, főleg a magyar konyha nagymestere, de természetesen kedvel...

Szabóné Bíró Klára
Miskolc - A zenetanár szerint minden gyerek más, és a pedagógusnak kell hozzájuk alkalmazkodni. Igazi meglepetés volt Szabóné Bíró Klára zenetanár számára, hogy elnyerte a MOL Mester-M Díját, hiszen az a hír járja, hogy általában csak 4-5. alkalommal kapják megy a jelöltek az elismerést. Az Egres...



További hírek a Miskolc hírei kategóriából
Jó pörgős verseny volt!
Interjú Poczang Valér navigátorral a 25. HELL Miskolc Rallye után. tovább »
A történelmi Avas központi helyszíne lesz
Miskolc - Az idei Borangoláson debütál a kívül-belül megújult Bortanya. tovább »
Két kéz – két láb – két keréken – Pácinban
Pácin - A balesetek megelőzésére hívta fel a figyelmet a program. tovább »
Miskolci szurkolók ünnepeltek Nur-Szultanban
Miskolc, Nur-Szultan - Kazahsztán fővárosában zajlik a divízió 1/A-s jégkorong-világbajnokság. tovább »
Évadot hirdetett a színház
Miskolc - A három játszóhelyen 17 bemutatót tartanak a következő évadban. tovább »
Dobjuk ki a szemetesünket!
Miskolc - Elhatározás kérdése, hogy tudatos vásárlóvá váljunk és minimalizáljuk a szemetünket. tovább »
Még több kategóriábol »

Sporthírek
Kiskorától szívja magába a benzingőzt az ifjú motoros
Balmazújváros - Már ennyi idő után is szép eredmények vannak Varga Tibi háta mögött, de a sikernek ára is van. tovább »
Hajrágóllal győzött a Nyírgyulaj
Nyírgyulaj - Egy hónap után újra bajnoki mérkőzésen lépett pályára a futsal NB I.-ben szereplő Nyírgyulaj, [...] tovább »
Férfi kézilabda BL – Az EHF vizsgálatot indított a szegedi tömegjelenet miatt
Bécs - Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) vizsgálatot indított a vasárnapi Szeged-Vardar Szkopje férfi [...] tovább »
Valkusz Rómában, Piros Kazahsztánban nyert
Budapest, Róma, Simkent - Valkusz Máté a római, Piros Zsombor pedig a kazahsztáni salakpályás [...] tovább »
Júniusban rendezik az első Nemzeti Futóversenyt
Budapest - Június 8-án Budapesten rendezik meg első alkalommal a Nemzeti Futóversenyt, amelynek célja, hogy [...] tovább »
Megkezdte nyári felkészülését az Eb-házigazda női röplabda-válogatott
Budapest - Hétfőn Budaörsön megkezdte felkészülését a magyar női röplabda-válogatott a május végén [...] tovább »
Még több kategóriábol »

Login2


Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe TION.ro

Autentificati-va pe TION.ro:




Elfelejtetted a jelszavad?

Comentati pe TION.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Új felhasználó regisztrálása