Frissítve:

Szócska: február 18-tól hatályos a transzzsírsav-rendelet

Budapest, 2013. december 20. Szócska Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára és Miháldy Kinga, az intézet dietetikusa transzzsírsav-mentes karácsonyi bejglit süt az Országos Élelmezési- és Táplálkozástudományi Intézet tankonyháján Budapesten 2013. december 20-án. Február 18-ától tilos lesz olyan élelmiszert forgalomba hozni, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában az egészségre káros transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot. Budapest, 2013. december 20. Szócska Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára és Miháldy Kinga, az intézet dietetikusa transzzsírsav-mentes karácsonyi bejglit süt az Országos Élelmezési- és Táplálkozástudományi Intézet tankonyháján Budapesten 2013. december 20-án. Február 18-ától tilos lesz olyan élelmiszert forgalomba hozni, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában az egészségre káros transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot. - © MTI Fotó: Marjai János
Budapest, 2013. december 20., péntek (MTI) – Február 18-ától hatályos az élelmiszerekben található transzzsírsav mennyiségére vonatkozó rendelet – jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár pénteken, Budapesten.

hiba beküldése

Szócska Miklós közölte, a rendelet értelmében tilos lesz olyan élelmiszert forgalomba hozni, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot.

Hozzátette: az utóbbi évtizedekben derült ki, hogy az összes zsírok közül a transzzsírsav jelenti a legnagyobb veszélyt az egészségre, károsítja az érfalat, szív- és érrendszeri megbetegedéseket okoz.

A rendelet tartalmaz egy 12 hónapos türelmi időt azoknál az előre csomagolt élelmiszereknél, amelyeket a jogszabály életbe lépésekor már legyártottak.

Martos Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főigazgató-főorvosa a sajtótájékoztatón elmondta, az intézet 2009 óta vizsgálja az élelmiszerek transzzsírsav-tartalmát. Nyolcszázhúsz élelmiszerben vizsgálták a szóban forgó zsír mennyiségét, és a vizsgált termékek egyötödénél jóval magasabb volt a transzzsírsav a megengedettnél.

Jellemzően a csokibevonóval készült termékek, a szaloncukrok és a cukrászsüteményeknél volt magas ez az érték – tette hozzá a szakember.

Budapest, 2013. december 20. Szócska Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára transzzsírsav-mentes karácsonyi bejglit süt az Országos Élelmezési- és Táplálkozástudományi Intézet tankonyháján, Budapesten 2013. december 20-án. Február 18-ától tilos lesz olyan élelmiszert forgalomba hozni, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában az egészségre káros transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot. MTI Fotó: Marjai János ©

Martos Éva hangsúlyozta, az Európai Unióban Magyarország a harmadik olyan ország, ahol szabályozzák az élelmiszerek transzzsírsav mennyiségét.

A főigazgató kiemelte, a csomagolt élelmiszereknél nem lehet feltüntetni az adott termék transzzsírsav tartalmát, azonban az OÉTI levédetett egy logót, amelyet azon gyártók használhatnak, akik vállalják, hogy a rendeletben foglaltakat betartják és termékeiket bármikor bevizsgálhatják.

A Magyar Közlönyben novemberben megjelent rendelet szerint a jogszabály azokra az olajokra, zsírokra, zsíremulziókra terjed ki, amelyeket önmagukban vagy valamely élelmiszer összetevőjeként a fogyasztónak szánnak. Az állati eredetű zsírokban természetesen előforduló transzzsírsavakra nem vonatkozik a szabályozás.

A sajtótájékoztató végén Szócska Miklós az OÉTI tankonyháján transzzsírsav-mentes bejglit sütött.

– MTI –



További hírek a Magyarország kategóriából
360 fokos videó: Parasztwellness – Pihentető ganajozás a biogazdaságban
Gömörszőlős - Elméleti és gyakorlati tudást szerezhetnek a résztvevők, amit ők „alternatív­­­ [...] tovább »
Akár 20 évet is kaphatnak az ormosbányai droggyárosok
Ormosbánya, Miskolc - Maradnak előzetes letartóztatásban az Ormosbányán kábítószert termesztő banda. tovább »
Négyzetkilométerenként tizenkét méhcsalád…
Miskolc - Nagy István: „Vizsgálatok is bizonyítják: a magyar méz minősége kiváló…” tovább »
A boltban a sajtból még mindig több a külföldi
Budapest - A terméktanács szerint a tartós tejek után a sajt piacán is fordulatra van szükség. tovább »
Időjárás-jelentés – 2018. február 23.
Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti. tovább »
Felfüggeszti a kikapcsolásokat az E.ON a jövő hétre
Budapest - A jövő héten várható extrém hideg miatt jövő vasárnapig felfüggeszti a számlatartozások miatti [...] tovább »
Még több kategóriábol »

Sporthírek
BOON-ÉLŐ – Videó: DVTK Jegesmedvék vs. Fehérvári Titánok
Miskolc – Pénteken este a DVTK Jegesmedvék gárdája a Fehérvári Titánok jégkorongcsapatát fogadja Miskolcon, [...] tovább »
Kisvárda Master Good: Igent mondtak a feljutásra
Kisvárda - A tavaszi rajt előtt megtartotta szurkolói ankétját a Kisvárda Master Good NB II-es futballcsapata. tovább »
Bogdan Tanase a magyar férfi röplabda-válogatott új kapitánya
Budapest - A román Bogdan Tanase lett a magyar férfi röplabda-válogatott szövetségi kapitánya. tovább »
Phjongcshang 2018 – A szombati program
Budapest - A phjongcshangi téli olimpia tizenötödik versenynapján, szombaton nyolc számban avatnak győztest. tovább »
Légfegyveres Eb – Hidegzuhany férfi puskában, nincs magyar döntős
Győr - Nem sikerült jól magyar szempontból a Győrben zajló légfegyveres Európa-bajnokság első olimpiai [...] tovább »
Budapesti női tenisztorna – Stollár Fanny döntős párosban
Budapest - Stollár Fanny, oldalán Georgina Garcia Perezzel bejutott a páros fináléba a budapesti, 226 750 dollár [...] tovább »
Még több kategóriábol »

Login2


Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe TION.ro

Autentificati-va pe TION.ro:




Elfelejtetted a jelszavad?

Comentati pe TION.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Új felhasználó regisztrálása