Frissítve:

Olaszliszkai lincselés – Az áldozat családjáé lehetne a kártérítés, de ők semmit sem kaptak

Megemlékezés Olaszliszkán 2012-ben Megemlékezés Olaszliszkán 2012-ben
Olaszliszka, Tiszavasvári – A rossz tartási körülmények miatt a bíróság ötmillió forint kártérítést ítélt meg az olaszliszkai lincselés vádlottjának, ifjabb H. Dezsőnek, akit jogerősen 17 év fegyházbüntetésre ítéltek. Az ítélet megszületésekor a Szögi család ügyvédje, dr. Helmeczy László azonnal levelet írt a végrehajtónak, és azt kérte: haladéktalanul foglalja le az összeget, ugyanis a családnak a férfi egyszemélyben is tartozik. Jogerősen több mint 40 millió forintot ítélt a bíróság a Szögi családnak, ezt az elkövetőknek kellene megfizetniük.

hiba beküldése

12 éve történt

2006. október 15-én délután Szögi Lajos tiszavasvári földrajz-biológia szakos tanár két lányával utazott Vámosújfalura, amikor Olaszliszkán áthaladva a Kossuth utcán az autója előtt átszaladt két kislány. Az egyikük megcsúszott, elesett, majd sértetlenül beszaladt a házukba. Szögi Lajos megállt, hogy megnézze, nem lett-e baja a 11 éves gyereknek, azonban a rokonok kirángatták a kocsiból, és a gyermekei szeme láttára agyonverték. A bíróság nyolc embert ítélt el az ügyben, hárman életfogytiglant kaptak.

– 12 év telt el a sajnálatos esemény óta, és a mai napig időről-időre úgy kerülünk szóba máshol elkövetett bűncselekmény kapcsán, hogy majdnem megismétlődött az olszliszkai eset – mondja Fekete Gyula, Olaszliszka polgármestere. – Egy emberöltő kevés lesz ahhoz, hogy ez a bélyeg lemosódjon rólunk. Legutóbb egy encsi ügy kapcsán, és ilyenkor mindig elszomorodunk egy kicsit, mert ugyan meg nem történtté tenni nem tudjuk a 2006-os tragédiát, de időközben már elcsendesült a falu, szeretnénk tovább lépni és élni az életünket. A településen azóta már régen elült a zúgolódás, tesszük a dolgunkat.

Jogerősen megítélték

Természetesen nem feledkezünk el a sajnálatos esetről, minden évben október 15-én testületileg elmegyünk az emlékhelyre, mécseseket gyújtunk, virágot helyezünk el az emlékműnél, és az olaszliszkai emberek ilyenkor csatlakoznak hozzánk. Amikor a faluban elterjedt a hír, hogy az egyik, az ügyben elítélt ember kártérítést kaphat a rossz börtönviszonyok miatt, akkor a jobb érzésű emberek egyrészt felháborodtak, másrészt pedig arról beszéltek, hogy nagyon remélik, az utolsó fillérig a Szögi családhoz kerül a kártérítés, akiknek már jogerősen megítéltek több mit 40 millió forintot, de abból még semmit sem láttak. Sokan hívnak, sokan megállítanak, mindenki azt szeretné, ha megkezdődne a Szögi család kártérítése.

– A mai napig egyetlen forintot sem kapott a család abból a kártérítésből, a kamatokkal ma már 60 millió forintról beszélünk – számszerűsített laptársunknak, a Kelet-Magyarországnak dr. Helmeczy László, a család ügyvédje. – A bírósági végrehajtó eddig egy fillért sem tudott letiltani, amit a pedagógus családtagjai kaptak volna meg. Amikor a büntetőperekben zárolják az elkövetők vagyonát, abból először a nyomozás és a ­bírósági per költségeit térítik meg az államnak, csak utána következhetnek az áldozatok. Amikor megtudtam, hogy az elsőrendű vádlottnak, ifjabb H. Dezsőnek – akit jogerősen 17 év fegyházbüntetésre ítéltek – ötmillió forint kártérítést ítélt meg a bíróság a börtönbeli rossz tartási körülményei miatt, azonnal levelet írtam a végrehajtónak, hogy haladéktalanul foglalja le az összeget, ugyanis a férfi a családnak egyszemélyben is tartozik. Helmeczy László kifejtette: a nyolc elítélt közül bárkitől kérhetik a kártérítés összegét, ugyanis társtettesként öltek, egyetemlegesen terheli őket a kártérítés.

BM, BG


Az állam is nyújthatna segítséget

A család ügyvédje az OTP elnökével, Csányi Sándorral közösen több mint 10 évvel ezelőtt létrehozott egy alapítványt, amely azóta is havi 60 ezer forinttal támogatja az édesapa nélkül maradt családot, akiknek az állam sem segített. Helmeczy László azt is szerette volna elérni, hogy az áldozatvédelmi törvény adjon lehetőséget arra, hogy azokban az esetekben, amikor nem lehet behajtani a kártérítés összegét, az állam nyújtson segítséget a kártalanításban, akár egyedi elbírálás alapján is. Ez nemcsak Szögi Lajos, hanem a kézilabdázó Marian Cosma, és a romagyilkosságokban elhunyt Kóka Jenő családjának is segítség lenne, de őket is csak az alapítvány segíti.

Helmeczy László elmondta: Szögi Lajos családja minden évben túrával emlékezik a pedagógusra. Élik az életüket, de a mai napig nem tudták feldolgozni a tragédiát. Az áldozat özvegye továbbra is óvónőként dolgozik, a lincselést végignéző kisebbik lány gimnazista, testvére elvégezte az orvosi egyetemet, kardiológus.


Tiszavasvári, Olaszliszka - Pár hónap múlva szabadulhat az egyik olaszliszkai lincselő, aki családtagjaival agyonvert egy tiszavasvári tanárt még 2006-ban. A férfi perelt, többek között azért, mert a börtönben rosszul lehetett szellőztetni a celláját. A pert megnyerte, de nagy valószínűséggel mégse...

A tragédia évfordulóján a család és az ismerősök Olaszliszkán emlékeznek
Tiszavasvári, Olaszliszka - A Szögi család ügyvédje azt kérte, a végrehajtó haladéktalanul foglalja le az összeget. A rossz tartási körülmények miatt a bíróság ötmillió forint kártérítést ítélt meg az olaszliszkai lincselés elsőren­dű vádlottjának, ifjabb H. Dezsőnek, akit jogerősen 17 év fegyház...További hírek a Borsod-Abaúj-Zemplén kategóriából
Harmonikus ízek: a finom kolbász titka
Ónod - Könnyen elcsábulunk egy jó disznótorosra pár kupica háztáji pálinka társaságában. tovább »
Egy látványos időutazás a dinoszauruszok korába Miskolcon
Miskolc - Évmilliókat utazhatunk vissza a Föld történetében a Herman Ottó Múzeum új állandó kiállításán. tovább »
A házasság pártján állva Telkibányán
Telkibánya - Ötödik éve szentelnek figyelmet a kis abaúji településen, Telkibányán a házasság hete országos [...] tovább »
A járőrök mentettek életet Upponyban
Uppony - Időben érkezett a rendőri segítség ahhoz az upponyi fiatalemberhez, aki végzetes lépésre szánta el [...] tovább »
Elismerést kaptak szakmai munkájukért
Borsod-Abaúj-Zemplén - Kiemelkedő elismerésben részesült a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi [...] tovább »
Ha fénylik Vince, megtelik a pince
Miskolc - A hagyomány szerint Szent Vince napján dől el, hogy milyen lesz a szőlőtermés az évben. tovább »
Még több kategóriábol »

Sporthírek
Kisvárda Master Good – A Paks ellen is nyerni akarnak
Kisvárda - Ismét hazai pályán a Kisvárda Master Good, jobbak lettek a téli igazolásokkal. tovább »
A négy között vérzett el a DEAC az MK-ban
Debrecen - Heroikus küzdelemben jutott be a Zsíros Tibor Férfi K&H Magyar Kupa legjobb négy együttese közé a DEAC [...] tovább »
A listavezető és veretlen OSC érkezik a DVSE-hez
Debrecen - Smitula Gergő bár tudja, nem ők az esélyesek, de oda fogják tenni magukat. tovább »
Slágermeccs jön a futsalosoknál
Hajdúböszörmény - Újabb rangadó vár a HTE csapatára, mely az Astra együttesét látja vendégül szombaton. tovább »
Leiskolázta a Ferencvárost a DEAC
Debrecen - A várakozásokat felülmúlva 6–2-re verte a DEAC a fővárosiakat. tovább »
MVLC: Még közelebb a Tisza-partiakhoz?
Miskolc - Szolnokon száll medencébe szombat délután az élvonalbeli miskolci pólócsapat. tovább »
Még több kategóriábol »

Login2


Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe TION.ro

Autentificati-va pe TION.ro:
Elfelejtetted a jelszavad?

Comentati pe TION.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Új felhasználó regisztrálása