Frissítve:

Norvég győzelem született a Bocuse d’Or szakácsversenyen, a magyar séf különdíjat nyert

Párizs, 2015. január 28., szerda (MTI) – Orjan Johannessen norvég séf nyerte meg szerdán a Bocuse d’Or szakácsverseny világdöntőjét a franciaországi Lyonban, ahol a magyar induló, Molnár Gábor a 13. helyet szerezte meg, és egyben elnyerte el a legjobb poszternek járó különdíjat.

hiba beküldése

Ez a negyedik alkalom, hogy norvég versenyző vehette át a legjobbnak járó 20 ezer eurós pénzjutalmat.

A 29 éves Johannessen az Austevollban található Bekkjarvik Gjestgiveri nevű családi étterem séfje, ő képviselte két évvel ezelőtt is a hazáját.
Az ezüstérmet az Egyesült Államokból Philip Tessier, a bronzot pedig a Tommy Myllymaki vezette svéd csapat nyerte el.
A legjobb húsfogást a finnek készítették, nekik volt a legjobb segítőjük is Antti Lukkari személyében. A halmenük közül a zsűri a japán fogást találta a legjobbnak.

A közönség internetes szavazata alapján Molnár Gábor kártya-ihletésű plakátja nyerte el a legjobb poszternek járó különdíjat. A legutóbbi döntőben két évvel ezelőtt szintén Magyarország nyerte el a legjobb poszternek járó díjat. Akkor Széll Tamás, a Michelin-csillagos Onyx étterem séfje képviselte Magyarországot, és a tizedik helyen végzett. Mindkét plakátot a Hamu és Gyémánt készítette.
A legjobb promóciónak járó különdíjat az argentin csapat vihette haza.

A 15. alkalommal megrendezett lyoni világdöntőn az amerikai, az európai, valamint az ázsiai kontinentális döntők legjobbjai vehettek részt, összesen 24 ország séfje.

Hivatalosan csak az első három helyezettet hirdették ki, de a pontozások alapján a magyar csapat a 13. helyet szerezte meg – mondta az MTI-nek Jókuti András, a Világevő bloggere, aki a helyszínen követte végig a kétnapos főzőversenyt. A gasztronómiai szakértő jobb eredményre számított, miután szerinte nagyon jól sikerültek a magyar fogások. “Molnár Gábor nem követett el semmilyen hibát, s a jelenlévők egyetértettek abban, hogy az elmúlt két évben sokat fejlődött a magyar csapat” – hangsúlyozta a szakértő. Véleménye szerint ugyanakkor ez is “nagyon szép teljesítmény”, s azt mutatja, hogy élesedik a verseny.

Jókuti András elmondta: a norvég győzelem és a svéd harmadik hely nem okozott meglepetést, miután a skandinávok régóta a legjobbak a letisztult fogásaiknak, a professzionalizmusoknak és nagy szervezettségüknek köszönhetően.

A nemzetközi zsűriben idén először nem volt ott a 89 éves versenyalapító Paul Bocuse, helyét Jérome nevű fia vette át. Rajta, valamint a tiszteletbeli elnökön, Grant Achatzon, a három Michelin-csillagos chicagói Alinea étterem séfjén és a legutóbbi versenyen győztes Thibaut Ruggeri francia séfen, a zsűri elnökén kívül mind a 24 nemzet képviselője helyet kapott a zsűriben. Magyarországot Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke képviselte.

“A csapat sikeres szereplése újabb mérföldkő, a magyar séf ismét bizonyította a kivételes nemzetközi mezőnyben, hogy Magyarországot ideje felrajzolni a világ gasztronómiai térképére” – fogalmazott Hamvas Zoltán az MTI-hez eljuttatott közleményben. “Az eredmény mögött példaértékű összefogás áll, a szakmának és támogatóinknak is köszönettel tartozunk, amiért a versenyző számára mindent megadhattunk a felkészülés alatt” – tette hozzá.

A gasztronómia olimpiájának számító kétnapos megmérettetés igazi sportversenyekhez hasonlítható felvillanyozott hangulatban zajlott. A küzdőtéren nyitott konyhákban elkészült látványos menüket zenei kíséret mellett szolgálták fel a zsűritagoknak, miközben a lelátókon mintegy 1500 néző nemzeti zászlókat lengetve szurkolt a séfeknek, akiknek 5 óra 35 perc állt rendelkezésükre, hogy elkészítsék a hús- és a halfogást.

Molnár Gábor a kötelező alapanyagot, a pisztrángfilét fűszeres zöldség juliennel és scampival töltve, torma és tintaspagetti-ívvel a tetején készítette el. Mellé a helyszínen kialakított piac zöldség kínálatából és édesköményből rögtönzött zöldség köretet.

A húsételt a verseny hagyományainak megfelelően dísztálon mutatták be, ennek központi motívuma a Gömböc volt, mint a hazai találékonyság és alkotó szellem jelképe. A séf a húsból Gömböcöt formázott, egy látványos fészekre helyezte. A gyöngytyúkmell ívek paprikás gyöngytyúkmell csíkokkal, póréhagymával és sitakehamuban elkészített combsonkaszeletekkel, Panco-gyöngytyúkbőr koriander morzsával kerültek a tálra. A köretek között volt a pickled gulyás consommé savanyított, marinált ecetes zöldségekkel és a szférikus tejfölgolyóval, fűszersaláta és gulyás jus hozzáadásával. Készített mangóecetben marinált, sütőtökszalagba göngyölt és korianderes-birsalmás narancslekvárral töltött répát póréhamuval, Grenaille burgonyakavicsot fekete olívatapenáddal töltve, valamint tojást sült csirke majonézzel, és szószként zöld sabayont, gyöngytyúk jus-t. Egy hattyút is formázott a magyar csapat gombazselén és fekete kenyéren tálalt feketegyökérből, tormás panna cottával, rajta csicsóka carpaccióval és tejchips tollakkal.

Az 1987 óta minden páratlan évben, a SIRHA (Salon international de la restauration, de l’hotellerie et de l’alimentation) szakkiállítás keretében rendezik meg a szakácslegendaként számon tartott Paul Bocuse szülővárosában, Lyonban a világ legszínvonalasabb szakácsversenyének világdöntőjét. A Bocuse d’Or következő európai fordulóját Budapesten rendezik 2016-ban.

– MTI –



További hírek a Életmód kategóriából
Rémálommá teszik a hatóságok a bántalmazott nők életét
Budapest - Hiába kapott több száz obszcén sms-t, a rendőrség szerint ez nem zaklatás, és hiába folyik nyomozás [...] tovább »
Szalmonellával szennyezett kölesgolyót hívott vissza a Lidl Magyarország
Budapest - Szalmonellával szennyezett kölesgolyót hívott vissza a Lidl Magyarország Bt. - tette közzé a cég [...] tovább »
Emlékeznek a babák az életük első hónapjaiban hallott nyelvre
London - Emlékeznek a babák az első hónapokban hallott nyelvre - állapította meg egy új kutatás. tovább »
8 történelmi mítosz, amit biztosan rosszul tud
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Mi a helyzet Van Gogh fülével? Mekkora volt valójában Napóleon és bova is esett [...] tovább »
A név: kötelez vagy gúzsba köt
Nyíregyháza - Amikor nevet választanak a gyereknek, általában a „nomen est omen”–elv működik. Nem biztos, [...] tovább »
A nap receptje: sült libamell vadas mártással
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Egy főétel, aminek egyszerűen nem lehet ellenállni. tovább »
Még több kategóriábol »

Sporthírek
Asztalitenisz World Tour – Csak Pattantyús főtáblás a férfiaknál
Budapest - Csak az alanyi jogon főtáblás Pattantyús Ádám szerepelhet magyar részről a férfi egyes 32-es [...] tovább »
EYOF – Biztonsági okok miatt nem utazik magyar sportoló Törökországba
Budapest - Biztonsági okok miatt nem utazik el a magyar csapat a törökországi Erzurumba, ahol február 12-től 17-ig [...] tovább »
Portugál-magyar – Ötezer forintért kaphatók jegyek
Budapest - Szerdán (ma) kezdődik a jegyárusítás a magyar labdarúgó-válogatottnak az Európa-bajnok Portugália [...] tovább »
Szarka Ákos a DVTK játékosa
Miskolc - Határon túli magyar játékossal bővült a DVTK kerete. A 26 esztendős Szarka Ákos játékjogát a [...] tovább »
Férfi kézilabda-vb – Zubai: nem tudtak mit kezdeni velünk
Rouen - Zubai Szabolcs, a magyar férfi kézilabda-válogatott beállója szerint részben azért győztek 13 góllal a [...] tovább »
Férfi kézilabda-vb – Fölényes magyar győzelem
Rouen - A magyar férfi kézilabda-válogatott 37-24-re legyőzte szerdán Szaúd-Arábia csapatát a franciaországi [...] tovább »
Még több kategóriábol »

Login2


Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe TION.ro

Autentificati-va pe TION.ro:




Elfelejtetted a jelszavad?

Comentati pe TION.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Új felhasználó regisztrálása