Frissítve:

Miskolci vízhelyzet percről – percre

Illusztráció Illusztráció
Néhány napig nyomáscsökkenés lesz az ivóvízrendszerben Miskolcon, mert zavaros lett a víz. A monitoring rendszer jelezte a zavarosság határértéket meghaladó mértékét, ezért a tapolcai kutat leállították. Fejlemények percről-percre.

hiba beküldése

A lakossági bejelentéseket

VÍZHIÁNY címmel várjuk az : editor@inform.hu  címre!

 

– A tapolcai vízmű kútjának vízminőségi adatai (Aug.18. 8:00) –

A DIAGRAMOK A KÚT KEZELETLEN NYERSVIZÉNEK ADATAIT TARTALMAZZÁK! TEKINTVE, HOGY A KÚT A VÍZTERMELÉSBŐL KI VAN ZÁRVA, EZ A VÍZ AZ IVÓVÍZHÁLÓZATBA NEM KERÜLHET BE!

Víz – zavarosság:

Coliform érték:

E-coli szám :

 

Augusztus 18 – 10:00

!!! Újraindul a vízszolgáltatás Miskolcon !!!

Ezekben a percekben újraindítják a vízszolgáltatást Miskolcon – állítja a Független Hírügynökség miután megtudták Vojtilla Lászlótól, a MIVÍZ kft. igazgatójától.

Mivel több óra szükséges ahhoz, hogy a rendszer megteljen vízzel, így az igazgató szerint az esti órákra áll teljesen helyre a vízszolgáltatás, és akkortól használható a vezetékes víz.

Az igazgató szerint még lehet opálosodás a vízben. És arra is figyelmeztetett, hogy az ilyen hosszabb leállás utáni újraindításoknál elképzelhető a csőtörés.

A vízszolgáltatást kedden este állították le Miskolcon, mert zavaros volt a víz.

A leállás illetve a nyomás csökkenés péntekre már több mint 20 ezer háztartást érintett a városban. Az ÁNTSZ vizsgálata szombat reggelre fejeződött be, és ez azt állapította meg, hogy a víz nem szennyezett.

Augusztus 18 – 9:34

Tisztelt Illetékesek! Nem hallunk, illetve nem tudunk semmit a “Hogyan tovább?”-ról. Ez  a hosszú hétvége így fog eltelni több tízezer lakos esetében? Személy szerint én már megörültem a péntek esti fejleményeknek, amikor normális vízszolgáltatás volt az este folyamán az Avas III. ütemben.Jelenleg (Augusztus 18-án 09.03.) egyáltalán nincs víz, tehát a zuhanyzás főzés – és még sorolhatnám a normális életvitellel kapcsolatos szokásos gyakorlatot – fetételei nem biztosítottak. Tisztelt Városvezetés!Tisztelt Polgármester úr! A mondás szerint nem lehet kétszer ugyanabba  a patakba lépni, gyakorlatban kifejezve ugyanolyan helyzetbe kerülni. Az előző évi események ismeretében mindez Önök számára elgondolkodtató, a lakosság számára pedig katasztrofális a XXI.században…”

Augusztus 18 – 9.12

“Az Avas 3-as ütemben is ngy a nyomáscsökkenésa Hajós utcában.”

Augusztus 18 – 8.14.

“Talán meg lehetett volna oldani,hogy kb 2,3 óránként felváltva legyen víz a városban, mert szerintem Görömbölyön és Hejőcsabán is szeretnének napközben tisztálkodni, stb és nem hajnali 3 és 6 óra között!”

Augusztus 17 – 17.24

A MIVÍZ Kft. tájékoztatja a lakosságot, hogy a mai nap folyamán (17-én), illetve a 18.-ra virradóra előreláthatólag

           

Avas II. ütemben                               16.00 óráig és ezt követően 23.00 órától,

Avas III. ütemben                             20.00 – 23.00 óráig,

Tapolcán                                           20.00 órától,

Görömbölyön                                    03.00 – 06.00 óráig,

Hejőcsabán                                        03.00 – 06.00 óráig,

Belvárosi lakótelepen                       éjféltől 05.00 óráig biztosítja az ivóvíz szolgáltatást.

Mivel a rendszerben lévő nyomásérték, nagymértékben a  rendelkezésre álló víz mennyiségétől függ, ezért a közölt információk tájékoztató jellegűek.

Augusztus 17 – 15:43

A sajtóközleményre reagált egyik olvasónk:

“A kiadott közleménnyel kapcsolatban az a boszantó, hogy ezt a fajta tájékoztatást már napokkal ezelőtt meg lehetett volna adni. Bár ez még mindig nem ok a szervezetlenségre, felkészületlenségre, a korábbi tájékoztatás “minőségére”. Kedd este óta bőven lett volna idő ennél hatásosabb és hatékonyabb ügyfél-szolgálat kidolgozására és a pótlólagos vízellátás pontosabb és egyértelműbb megszervezésére.”

Augusztus 17 – 15:42

Tapolca magasabb részein ma egész nap nincs víz hajnaltól. Tegnap este is csak épp hogy csordogált a csapból valami, fürdésre egyáltalán nem használható, ennyi nyomástól a bojler nem kapcsol be, melegvizünk sincs. Egy picit igazságtalannak tartom, hogy máshol használható víznyomás van a városban, itt Tapolca magasabb részein pedig víz sincs. Nomád körülmények között vagyunk már 2 napja!

Augusztus 17 – 15:40

“Szirmán a WC-t is alig lehet lehúzni a nyomáscsökkenés miatt.”

Augusztus 17 – 15:31

“Nem mindenki internetezik!!!!Görömböly magasabb területein tegnap óta nincs víz. Az idősek sem információt, sem segítséget nem kapnak. Vízért nem tudnak km-eket gyalogolni, meg nem is tudják, hogy hova, miért kell menni. Ennyi nap után valami szórólapos, vagy hangosbemondós tájékoztató kellene, és minden utcát legalább naponta egyszer be kellene járni a lajtoskocsinak, vagy az időseknek, betegeknek ki kellene szállítani. Szerintem.. megyek vízért”

Augusztus 17 – 15:15

A tapolcai lezárt kút szennyezettségi táblázatai frissültek !!!

Augusztus 17 – 14:11

“A Bencések útjára mikor jön lajtos kocsi? Talán itt is meg nyitották a tűzcsapot?”

Augusztus 17 – 14:03

“Tapolcán ma d.e. 11 órától egyáltalán nincs víz.A vízmű felhívhatatlan.Jó lenne tudni,mire számíthatunk a mai nap folyamán lesz-e víz?”

Augusztus 17 – 13:53

Sajtóközlemény

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Intézet Kirendeltsége

A Miskolci Vízművek Kft. és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat együttműködik a miskolci vízellátás biztonságos visszaindítása érdekében.
A MIVÍZ Kft. két óránként végez COLILERT bakteriológiai gyorsteszt alapján méréseket a szüneteltetett kút nyersvizéből vett mintákon. Ezek a mérések igazolják, hogy a nyersvíz minősége továbbra is a megfelelő határértéken belül marad. A MIVÍZ Kft. és az ÁNTSZ képviselői megállapították, hogy a klórozás után a víz minősége megfelelő. Ezek a mérések jogszabályi kötöttségek miatt tájékozató jellegűek. A hivatalos mérési eljárás eredményére 72 órát kell várni, mely szombaton a déli órákban jár le.

Az Új-kút visszadásának feltétele, hogy ÁNTSZ laboratóriuma által elvégzett, hivatalosan kiadott laboratóriumi eredmény is megfelelő legyen. A MIVÍZ Kft. a honlapján időről-időre frissíti az információkat, kiemelten kezeli a két órás gyorsteszt eredményeket, melyek folyamatos információkkal szolgálnak a víz zavarosságára, és bakteriális állapotára vonatkozóan.

Felhívjuk a lakosság figyelmét az alábbiakra: A 6 lajtos kocsi az érintett vízhiányos területeket naponta több alkalommal rendszeresen járja és a vízmennyiség korlátozása nélkül kiszolgálja a megjelenteket, az ivóvíz – igénylőket.
A MIVÍZ Kft a hálózaton keresztül szakaszosan juttat ivóvizet a fenti területek lakosságának, fontos tehát hogy a fürdőkádban és egyéb tárolásra alkalmas edényekben, stb. vizet tartalékoljunk. A város területén található közkifolyók folyamatosan megfelelő minőségű ivóvizet szolgáltatnak, bárki számára – vízvétel céljából – hozzáférhetők.

A legtöbb esetben a panelépületek alagsorában is van vízvételi hely (pl: kukatároló), ezekből alacsony hálózati nyomás esetén lehetséges a víz vételezése. A háziorvosok, házigyermekorvosok, ügyelet naponta jelentik az ÁNTSZ-nek a betegforgalmat, illetve a fertőző megbetegedések megelőzését szolgáló egészségügyi jelzőszámokat.

A város közegészségügyi-járványügyi helyzete megfelelő, kielégítő, rendezett. Rendkívül és kiemelten fontos a lakosság együttműködése a megelőzésben. Tekintettel a nyári szezonális – ivóvízzel nem összefüggő bakteriális és vírusos – hasmenések lehetőségére is, a meleg időjárásra, alapvető a higiénés szabályok betartása, (higénés kendők használata, a főzött ételek frissen történő fogyasztása, illetve a szabályos hűtve tárolás, stb.)

A hálózati víz minősége továbbra is jó, a lakosság által fogyasztható. A hálózati víz minőségét a kúttal kapcsolatos problémák nem érintették. Szeretnénk megköszönni a miskolci lakosság eddigi türelmét, és megértését.

Miskolc, 2007. augusztus 17.
Dr. Asztalos Ágnes - helyettes regionális tisztifőorvos
Vojtilla László - szolgáltatási igazgató

Augusztus 17 – 13:49

“A belvárosban a Bihari utcán a tizedik emeleten nappal nincs viz már 3. napja. Hajnalban kis nyomással csordogál a viz.”

Augusztus 17 – 13:33

Új vízvételezési lehetőségek ! 

A MIVÍZ Kft. tájékoztatja a lakosságot, hogy a vízvételezési lehetőségek bővítése érdekében tűzcsapra szerelt kifolyókat helyezett üzembe a következő helyeken:

  • Király u. 13.
  • Klapka Gy. u. 12.

Augusztus 17 – 13:05

“Hejőcsaba Csabavezér út :Tegnap még csöpögött a viz ma már semmi víz nincs!!!”

Augusztus 17 – 12:12

A lezárt kút szennyezettségi adatai frissültek !

Augusztus 17 – 12:07

“A Szentpéteri kapuban most újra csordogál valami. Megnézzük meddig bírja.”

Augusztus 17 – 12:01

“Görömbölyön a Harsányi úton tegnap déltől egyáltalán nincs víz. A lajtoskocsi tehetne erre kitérőt, hiszen a Szolártsik tér innen messze van gyalog. Az utcában sok az idős, nehezen gyalogolnak el odáig.”

Augusztus 17 – 11:37

Klapka György utca 8. emelet, augusztus 17. Reggel 8 óra 30 perctől nincs víz. Most 11 óra 50 perc van. Lajtoskocsit nem látok. Reggel a víznyomás gyors csökkenésével megszünt a vízszolgáltatás – hasonlót észleltem tegnap 20 óra után néhány perccel, amikor csak éjfél után lett lassan folydogáló hidegvíz – ebből arra következtettem, hogy szakaszosa látják el a város kijelölt területeit vízzel. Ha ez így van, miért nem tájékoztatanak bennünket, hogy mikor veszik vissza a nyomást. Így a vízhiányos időtartamra nem tudok vizet gyüjteni.” 

Augusztus 17 – 10:50

“Miskolc-Tapolcán a magasabban lévő területeken már egyáltalán nincs víz, tegnap este is csak csordogált, ma már azonban egy csepp sincs. Lajtoskocsit sehol sem látunk.”

Augusztus 17 – 10:44

Tisztelt Szervezők! – Ha vannak ilyenek. Kérem, hogy Görömbölyön a lajtoskocsi a vízmentes útcákba járjanak és ne a mélyen fekvő Szolártsik téren, (habár még ott sem találkoztam vele) mert ott a közkutakból is csordogál a víz. A dombos utcákban már tegnap óta nincs víz és sok az idős ember is aki nemtud netezni, ezért helyettük is írok.”

Augusztus 17 – 10:39

“Én is miskolci lakos vagyok, pontosabban miskolc-tapolcai. Nem értem, hogy hogyan cikkezhetnek nyomáscsökkenésről, amikor Tapolcán pl. tegnap délután k.b félhattól nem volt víz. Persze hajnalban valami zavaros lé folyt ugyan a csapból, de köszönjük szépen…
Tegnap este, amikor már végképp nem láttunk reményt arra, hogy aznap vége legyen a nyomáscsökkenésnek lementünk a parkolóba a lajtos kocsihoz. Elindultunk miután megtudtuk, hogy hiába várunk a lajtos kocsira az úgyse fog feljönni az utcákba. Miért is jönne? Tapolcán úgyis mindenkinek van autója. Hát el is indultunk a kb. 2 km-es utunkra, gyalog, mert nekünk pont nincsen autónk.

Mindenki hozott, amit tudott: vödröket, palackokat stb. Mire leértünk a parkolóba a kocsi persze sehol sem volt. Bár ezen már meg se kellett volna lepődnünk, hiszen tavaly nyáron ugyanezt már eljátszották…
Körülbelül 1 óra próbálkozás után sikerült elérnünk telefonon a Vízműveket, ahol azt mondták, hogy a kocsi valószínűleg elment utánpótlásért. Természetesen ma reggel fél nyolckor se volt sehol se a kocsi.

Mi csak azt nem értjük, hogy ha már kedd óta pedzegetik, hogy valószinűleg gondok lesznek a víz ellátással, akkor :

  • 1. Miért nem plakátozták ki az érintett város részeken? Úgy látszik, ami működik az Émásznál, az a Mivíznél nem.
  • 2. Miért nincs több lajtos kocsi üzembe helyezve?
  • 3. Ha nincs elegendő kocsi, akkor miért nem lehet egy szomszédos várostól (pl. Kazincbarcikától kölcsön kérni?

Azzal sem vagyunk tisztában, hogy miért nem lehet a hiba forrását megszüntetni? Miért nem vontak felelősségre senkit a tavalyi víz szennyezésért? Ha pedig a hibákat nem tudja kiküszöbölni, valamint a lajtos kocsik koordinálására sem képes, akkor Vojtilla úr mit keres még mindig a Mivíz élén? Egyáltalán a városvezetés is, hogy fantáziálhat Fürdők völgyéről, amikor a víz ellátást sem tudják európai színvonalon biztosítani? Erre aztán tényleg büszkék lehetünk!”

Augusztus 17 – 10:18

Hejőcsabán a Szalag úton már megint nincs víz, este kb 23.00-kor volt egy kicsi (csordogált), de az is jég hideg volt. Ez így lassan elviselhetetlen!!! A múltkori szennyezésnél legalább volt víz csak nem lehetett inni belőle. Most már a wc-zés is gond, a fürdés még megoldható!!!

Augusztus 17 – 10:10

A lajtos kocsik tartózkodási helye (2007.08.17. 8:00):

– Tapolca autóbusz forduló
– Blaskovics utcával szemben lévő parkoló
– Vörösmarty lakótelep – Profi ÁBC előtt
– Futó u. lakótelep
– Szolártsik tér
– Áfonyás u. parkoló

Augusztus 17 – 09:39

Katowice u./Szetpéteri kapu/-olyan kicsi a nyomás, hogy a gázboylert nem tudja begyújtani. Tisztálkodás csak középkori módon. Ilyen magas vízdíj és csatornadíj mellett nem lehet rendbehozni a város vízellátását?!! Szégyen, minden illetékesre nézve. Ezen a területen egyébként is állandóan homok,apró kavics található a vízben, ami lerakódva vízkövet képez és 3-4 havonta javíttatni kell a gázboylereket. Unalmas mindent a pénzhiányra fogni. Nekünk sincs, mégis ki kell fizetni a vízdíjat!”

“Az Arany János utcában reggel óta sárga víz folyik a csapból!”

“Miskolc-Tapolcán a magasabban lévő területeken már egyáltalán nincs víz, tegnap este is csak csordogált, ma már azonban egy csepp sincs. Lajtoskocsit sehol sem látunk.”

“Én is miskolci lakos vagyok, pontosabban miskolc-tapolcai. Nem értem, hogy hogyan cikkezhetnek nyomáscsökkenésről, amikor Tapolcán pl. tegnap délután k.b félhattól nem volt víz. Persze hajnalban valami zavaros lé folyt ugyan a csapból, de köszönjuk szépen… Persze este, amikor már végképp nem láttunk reményt arra, hogy aznap vége legyen a ,nyomáscsökkenésnek; lementünk a parkolóba a lajtos kocsihoz. Elindultunk miután megtudtuk, hogy hiába várunk a lajtos kocsira az úgyse fog feljönni az utcákba. Miért is jönne? Tapolcán”

Augusztus 17 – 8:22

“A belvárosban 10 emeletes panel 9. emeletén 15-én délutántól nincs víz!!!

“Augusztus 16 – 9:29 A lajtos gépkocsik tartózkodási helye az alábbiak szerint módosult: ……. 
– Belvárosi lakótelep Szinva ABC előtt…..” 14 órára értem oda, lajtoskocsi sehol, az ott dolgozók egész nap nem is látták. Iszonyatosan felháborít ez az állapot!!
Nem tudunk főzni, konzervet eszünk 🙁 “

Augusztus 17 – 8:07

“A Szentpéteri kapuban már melegvíz sincs. Eddig gyengén ugyan, de csordogált. Mostmár az sincs. El vagyok keseredve.” 

Augusztus 17 – 8:01

“A népkertnél a kertesházak övezetben folyamatosan van víz, igaz kicsi a nyomás.”

Augusztus 17 – 2:13

“A Corvin utcában. alatt lakom, 10-ik emeleten. Két napja nincs víz. Hogy gondolják, hogy 15-18ig egyáltalán semmi? Ne hivatkozzanak a lajtos kocsira, mert tőlem a Profi is és a Szinva ABC is elég messze van ahhoz, hogy vizet hozzak. Ez már tényleg nonszensz, hogy se tisztálkodni, se semmi.”

Augusztus 17 – 1:00

“Görömböly magasabb részén még mindig nincs víz, lajtos kocsit sem láttunk egész nap.”

Augusztus 16 – 23:36

“Már a Klapkán is van víz, de ne kiabáljuk el! Remélem, hogy ez így is marad!”

Augusztus 16 – 23:15

“Na végre van Tapolcán víz!!!!!!!!!!!!!!!!”

Augusztus 16 – 22:40

“Avas III. ütem Klapka utca: állok a zuhany alatt, kicsit csordogál a víz. Beszappanozom magam. Víz sehol. Erkélyről látom itt a lajtos kocsi, felöltözöm, mondom egy flakon vizet hozok fel befejezni a fürdést. Mire leértem, a lajtos kocsi eltűnt. 21. században ez megengedett?”

Augusztus 16 – 21:40

Hejőcsabán a Futó utcában nincs víz egyáltalán én csak érdeklődnék, hogy a 21. sz.-ban hogy lehetséges ez egy megyeszékhelyen????Hol a tájékoztatás???? Emberek??? Hogy fürödjön és WC-zen az ember!!! Úgy érzem eltompítják a helyzet súlyosságát!!!! Tájékoztatást várnak az emberek, persze ha egy csekkel elmarad az ember rögtön jön a tájékoztatás!

Augusztus 16 – 21:35

Miért az alacsonyan fekvő Szolártsik téren kell keresni a lajtos kocsit? Ott most is csordogál a közkútból a víz. A magasabban fekvő utcákon egész nap nincs víz (Ginzeri u. Madár u. stb), a lajtos kocsiknak ott kellene cirkálni. Ez egy lehetetlen helyzet!

Augusztus 16 – 21:30

Az AVAS III. ütem Klapka Gy. utcán egyáltalán nincs víz!

Augusztus 16 – 20:37

A Derkovits utcában igaz van még víz, de rettenetesen koszos, sárgás-barna színű. Elgondolkoztató, hogy merjek e ebben a vízben fürdeni, főzni, mosogatni, mosni.

Augusztus 16 – 20:25

Az Avasi lakótelep II. ütemben már van víz, de meglehetősen gyengén jön, nem elég egy WC-lehúzásra sem.
A vízművek tájékoztatása minden, csak nem korrekt.

Augusztus 16 – 19:43

Tisztelt Szerkeztőség!
Mi a Martintelepen lakunk, alig van már víz, épp csak csordogál….

Kérdésem: lehetek-e beteg a víztől? Hányok és megy a hasam reggeltől!

Augusztus 16 – 19:30

Egyáltalán lesz-e víz a mai napon legalább mosakodni? A MIVÍZ honlapján semmi nem található erről, vajon miért nem?

Augusztus 16 – 19:00

Lajtos kocsi az Áfonyás utcai parkolóban nincs. Vojtilla László most nyilatkozott a Városi Tv-ben, hogy a közkutak működnek és onnan vízhez lehet jutni. Akinek nincs autója az hogy jusson vízhez? Hogy gondolják ezt,hogy napokig víz nélkül legyen az ember?

Augusztus 16 – 18:39

Hazajöttem egy többnapos útról izzadtan, szomjasan, és nem utolsó sorban WC-használatra készen. Várom a felelősöktől az ivóvizet, a fürdővizet, ennek hiányában az üdítőmet és a strandbelépőt, valamint a gyűjtőkocsit, amely majd elviszi az ablakon kihajított “csomagocskámat”. K.I.

Augusztus 16 – 18:16

Úgy tájékoztatták a lakosságot, hogy a tízemeletes házak magasabb emeletein nyomáscsökkenés tapasztalható víz ügyben.

Ehelyett nincs víz egyáltalán, már a földszinti lakásokban sem, a Szilvás utcában és a négyemeletes házakban is.

Augusztus 16 – 17:49

Az Avasi-lakótelepen kb. fél órája már nincs is víz, nem pedig nyomáscsökkenés észlelhető. Kérdésem az lenne, hogy ez mitől van és a legfontosabb, hogy meddig fog tartani, és lesz-e rendes tájékoztatás arról, hogy mire számíthatunk.

Augusztus 16 – 17:47

Hejőcsabán a Szalag utcán lakunk, bérházban. Reggel még volt víz, s mivel senki sem figyelmeztetett nem gondoltuk, hogy fel kell töltenünk vízzel a kádat stb.Most – egésznapi távollét után hazaértünk – és nincs víz ! De egyáltalán semmi, egy csepp sem!!!!!!!!!Van néhány kérdésem: – Hol a lajtoskocsi? Hogyan menjünk WC-re, zuhanyozni stb.? Mikor és milyen információt, esetleg telefonszámot kellett volna és kinek nyilvánosságra hoznia (pl. hagyományos módon hangszórós autóval – mivel nem mindenki ül egész nap a net előtt, vagy hallgat rádiót) a pontos tájékoztatás érdekében? A Mivíz hibabejelentős telefonszámát miért nem veszi fel senki?- Hány hónapnak, évnek kell még eltelnie, hogy végre megoldódjon ez az áldatlan helyzet? Tudom, hogy ezek költői kérdések, de már annyira elegünk van ebből a városból, s abból, ahogy itt az ügyeket intézik.

Augusztus 16 – 17:32

A lajtos gépkocsik tartózkodási helye 2007.08.16 18:00-tól:

-       Tapolca autóbusz forduló

-       Blaskovics utcával szemben a parkolóban (igény szerint Katowice u. magasabb pontok)

-       Vörösmarty lakótelep Profi ABC előtt

-       Futó u. lakótelep

-       Szolártsik tér 

-       Áfonyás u. parkoló

Augusztus 16 – 16:55

Avas II.ütem (Gesztenyés utca) nincs víz, se lajtoskocsi… Kérdésem mikor melyik és hol lesz?

Augusztus 16 – 16:00

“Jelentem a szolgáltatónak, utcánkban (Bencések) nem zavaros vízről vagy a szerződésben vállalt víznyomás csökkenéséről van szó, hanem effektív vízhiányról…”

Augusztus 16 – 15:49

A Hejő-parkban (Csemetekert u.) déltől egy csepp víz sem folyik a csapokból, lajtoskocsinak nyomát sem látni, telefonon sem lehet elérni õket. Ilyenkor mit lehet tenni? – kérdik aggódva Hejőcsabán.

Augusztus 16 – 15:21

Jelenleg Miskolc-Görömbölyön, (Hordó u.10.) Egyáltalán nincs víz. A kőművesek itt állnak a nyakamon. Mit csináljak? Ki fogja kifizetni a bérüket? Legalább előre szóltak volna, hogy vagy gondoskodjak vízről vagy egyáltalán ne kezdjem el. - írta egy cserbenhagyott fogyasztó

Augusztus 16 – 14:00

Sajtótájékoztató

Zavaros lehet, de nem fertőző a víz

A miskolci ivóvízleállással kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót röviddel ezelőtt a Mivíz vezetése.

Vojtilla László  szolgáltatási igazgató, a média hatalmas érdeklődése mellett elmondta, hogy egyelőre nem tudni annak az okát, miért vált zavarossá, opálossá a víz a tapolcai kútnál.

A “monitoring rendszer” azonban a zavarossá válás határértékének elérésekor leállította a rendszert, a kutat a Mivíz kizárta a szolgáltatásból.

Azóta is folyamatos mintavétel történik. Az egyik legfontosabb laboreredmény, amely a biológiai szennyeződéseket méri (baktériumok és vírusok) csaknem 72 órát vesz igénybe a kitenyésztés miatt.

Az eredmény leghamarabb szombaton, legkésőbb vasárnap érkezik. Biztonsági okból a kutat addig nem nyitják meg.

A jelenlegi értékek alapján a víz valójában iható. Tisztítás, klóros kezelés után emberi fogyasztás alkalmas lenne, de éppen a tavalyi vízfertőzéses ügy miatt nagyon szigorú előírásoknak kell megfelelniük.

A kútkizárás miatti nyomáscsökkenést és vízhiányt egy másik vízműtől vásárolt vízzel is igyekeznek pótolni. Ám ez annyira mégsem elégséges, hogy a város minden magas épülete tetején is normális víznyomást biztosítson.

Hat darab lajtos kocsival hordják a vizet azokra a területekre, ahol jelentős a hiány. Lehetővé tették azt is, hogy közkutakról bárki vizet vételezhessen.

Az szolgáltatási igazgató kijelentette, hogy fertőzés nem történhetett ivóviz miatt. Kérdésünkre elmondta, az ilyen típusú leállás bármikor bekövetkezhet ha a monitoring rendszer a víz nagyfokú zavarosságát észleli. Megismétlődhet a mostani helyzet is, ami ugyanezeket az intézkedéseket vonja maga után, három-négy napos vizhiányos időszak térhet vissza.

Az opálosság egyik magyarázataként arról beszélt, hogy kaolin (egészségre ártalmas anyag amiből a kerámiát is készítik) került a kútba és ez tette zavarossá a vizet. Mint mondta, 50 évvel ezelőtt a vízgyűjtő területen volt kaolinbánya, és talán onnan moshatta az anyagot a kútba a víz.

A végső megoldást a probléma kezelésére az jelentené, ha víztisztitó berendezést állíthatnának üzembe a tapolcai kútnál… Ennek a beruházásnak a költsége egymilliárd forint. Pályázatokon igyekeznek pénzt szerezni ehhez, de ha másképp nem megy a Mivíz a társaságuk saját erőből legkésőbb 2009-ig igyekszik ezt létrehozni.

Addig azonban az ilyen típusú leűállás bármikor megtörténhet.

Lapunk kérdésére az is elhangzott, hogy a Miskolc alatti artézi kutakból is lehetne ivóvizet nyerni, a meglévő kutak átalakításával, a megfelelő engedélyeztetés után. Az a víz tökéletesen tiszta és iható, ott azzal a problémával kellene számolni hogy a víz 40 fokos és le kell hűteni a fogyasztásához.

Megkérdeztük azt is, van e tudomásuk arról, hogy a Barlangfürdő tulajdonjogából egy negyed részt privatizálnak és ez vajon befolyással lehet e a jövőben a miskolci ivóvíz ár alakulására.

Vojtilla László elmondta: A Barlangfürdő nem a Mivízhez tartozik, ettől függetlenül kijeletheti, hogy bármilyen privatizálás is történjen az nem hatna a víz árára.

Online kapcsolatot létesítettünk portálunk és a Mivíz között, ahol a legfrissebb elemzési adatokat bárki megtekintheti.

Augusztus 16 – 13:30

Az ÁNTSZ SAJTÓKÖZLEMÉNYE

 A Miskolc városban 2007. augusztus 15-én kialakult vízhiányról az ÁNTSZ Észak-magyarországi Regionális Intézet Kirendeltsége az alábbi tájékoztatót teszi közzé:

A MIVÍZ Miskolci Vízművek Kft. 2007. augusztus 15-én 11 óra 05 perckor telefonon, majd kérésünkre 12 órakor faxon tájékoztatta Intézetünket, hogy az előző napokban megnövekedett csapadék hatására a Miskolc- Tapolcai vízmű kútjában a nyersvíz zavarossága megnövekedett.

Miután a zavarosság elérte a 10 NTU- s határértéket, a termelést 2007. augusztus 14-én 21:45- kor leállították.

A vízmű által 2007.08.14-én vett Colilert gyorsteszt eredménye az un. nyersvízben – a korábbi eredményekhez képest – emelkedett baktérium számot jelzett, de az ugyanabban az időben vett hálózati beadási pontról származó minta valamennyi eredménye negatív volt.

A vízműben kiépített monitor rendszer folyamatosan mért adatai – a zavarosságon és a szervesanyag növekedésén kívül – nem jeleztek szennyezést, a kémiai gyorsteszt eredmények is határérték alattiak voltak. A bejelentés után az ÁNTSZ helyszíni vizsgálatot tartott a tapolcai vízműben, mellyel egyidőben mintavételezést is végeztünk, az Új-kútból és a vízmű ellátási területéről, részletes bakteriológiai, kémiai és biológiai mintát szállítottunk be a laboratóriumba vizsgálatra, melynek 48 órás tájékoztató eredménye péntekre (17.-e), végleges eredménye szombatra (18.-a) várható.

2007. augusztus 15-én kora délután a MIVÍZ Kft., a jogszabályi feladatának eleget téve, sajtóközleményben, a média útján tájékoztatta a lakosságot a kút leállításról és a kialakult helyzetről.

A vízmű leállítását követőn részleges vízhiány lépett fel a városban, amely nyomáscsökkenéssel jár és a magasabb épületekben vízkimaradást is okozott.

Intézkedés történt a hiányzó vízmennyiség pótlására, jelenleg a Keleti Csúcsvízmű és a borsodsziráki vízmű ellenőrzött minőségű vizét kapja a város.

Az ivóvíz minőségét a MIVÍZ Kft. és Intézetünk laboratóriuma is folyamatosan ellenőrzi. A jelenleg rendelkezésre álló vizsgálati eredmények alapján a hálózati ivóvíz korlátozás nélkül fogyasztható.

Milyen intézkedéseket tett az ÁNTSZ:

A bejelentést követően azonnali helyszíni vizsgálat és mintavétel történt, a minták feldolgozását megkezdtük. A tapolcai vízműben a 2 óránkénti gyorsteszt vizsgálatok mellett előírtuk, a folyamatos laboratóriumi bakteriológiai, kémiai vizsgálatokat az Új kút és miskolci hálózati víz vonatkozásában egyaránt. A város teljes területén elrendeltük az ivóvíz szabadklór tartalmának 0,3-0,4 mg/ l értéken való tartását, és ennek folyamatos ellenőrzését.

Önmagában a városban fellépő vízhiány nem indokolná, de a felettes szervvel történt szakmai konzultációt követően, megelőző jelleggel, a miskolci háziorvosok és házi gyerekorvosok felé elrendeltük az enterális megbetegedések figyelését és jelentését.

A vízfogyasztással összefüggő hányásos-hasmenéses megbetegedésekről ez idáig, bejelentés nem érkezett. A tapolcai Új kút vizének eddigi vizsgálati eredményei kedvezőek, a zavarosság határérték alá csökkent, a víz kémiai és a biológiai minősége megfelelő, de a lakosság biztonsága érdekében csak a megfelelő bakteriológiai laboratóriumi vizsgálati eredmények birtokában lehetséges felelős döntést hozni az Új-kút ismételt üzembeállításáról, melynek várható időpontja 2007. augusztus 18.

Augusztus 16 – 13:00

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Víznyomáscsökkenés Miskolc egyes területein

A tavalyi vízszennyezést követően a MIVÍZ Kft. a vízellátás biztonságának érdekében az elmúlt időszakban jelentős önerős fejlesztést hajtott végre, többek között a Miskolc–tapolcai Vízműben kiépítette a monitoring rendszert.

A jelző rendszer folyamatos mérést biztosít, illetve beavatkozást tesz lehetővé a határértéken felüli szennyeződés észlelése esetén. 2007. augusztus 14-én 21 óra 45 perckor, a nyersvízben észlelt zavarosság elérte a 10-es NTU határértéket.

A monitoring rendszer jelzését követően a kezelőszemélyzet a kút víztermelését azonnal kizárta a rendszerből. A MIVÍZ Kft. az ilyen esetekre kidolgozott intézkedési tervének megfelelően értesítette a szakhatóságot (ÁNTSZ), egyúttal a vízhiány pótlására felvette a kapcsolatot az Észak-Magyarországi Regionális Vízművekkel. A lakosság a város egyes területén, a Vörösmarty lakótelepen, a Jókai lakótelepen, illetve a Szentpéteri kapu magasabban lévő területein a reggelenként jellemző nagyobb mennyiségű háztartási vízfelhasználást követően, a kora déli óráktól tapasztalhatta a nyomáscsökkenést, illetve az esetleges vízhiányt.

A cég vezetése rendelkezett arról, hogy az összes elérhető lajtoskocsi induljon útnak azokra a területekre, ahol vízhiányt tapasztaltak. Csütörtök reggeltől a szakemberek megkezdték: Miskolc város egyes területein a víznyomás kiegyenlítését, a külterületeken fekvő zártkertek kizárását a vízfelhasználásból, a városban lévő nagyobb fogyasztók felszólítását az önkorlátozásra, melyet a cég folyamatosan kontrollál.

A monitoring jelzés csütörtök reggel azt mutatta, hogy az Új kút nyersvize határértéken (zavarosság) belülre került. A zavarosság észlelését követő gyorstesztek eredményei azt bizonyítják, hogy a bakteriológiai terhelés nem haladja meg a vízkizárásra indokot adó küszöbértéket.

A MIVÍZ Kft. a hiányzó víz pótlására az ÉRV-től folyamatosan vizet vásárol. Azonban amíg a Tapolcai Új kút víztermelése nem adható vissza – várhatóan hétvégéig -, addig fennállhat a város fent említett területein a csökkentett nyomású vízszolgáltatás.

Társaságunk a sajtó folyamatos tájékoztatása mellett, a meglévő központi diszpécserszolgálat telefonszámán túl (519-339) két új telefonszámot is rendszerbe állított (519-320, 519-386), továbbá saját honlapján (www.miviz.hu) is közli az aktuális információkat.

Ennek ellenére, értesüléseink szerint olyan megalapozatlan információk terjedtek el a városban, amelyek indokolatlan lakossági pánikkeltésre alkalmasak. Ezért társaságunk ismeretlen tettes ellen rémhírterjesztés miatt rendőrségi feljelentést tesz.

A MIVÍZ Kft. a város egyes területein tapasztalható nyomáscsökkenésből adódó esetleges kellemetlenségekért a tisztelt fogyasztók megértését és türelmét kéri. Miskolc, 2007. augusztus 16. MIVÍZ Kft.

Augusztus 16 – 11:45

“Mielőtt a Mivíz Zrt elzárta volna a csapokat jó lett volna értesíteni  az érintett lakosokat, például rádión vagy hangosbeszélő autókon keresztül. Így tudtunk volna vizet vételezni legalább a wc-k öblítésére. Két- három nap egy nagyobb családnál komoly gondot jelentet, nem beszélve a panziókról, ahol az aug. 20-i hosszú hétvége miatt rengeteg vendég tartozkodik Tapolcán is. Megint viszik Miskolc “jó hírét” , hogy itt még wc-re sem lehet menni. =-O
A tvalyi havaria alkalmával zacskós vizet osztottak. Megkérdeztem a katasztrófa védelmet, hogy most miért nem biztosítják  így az ivóvizet. Válasz: Nincs havaria. Mostantól tiszta kannákat kell otthon tartanunk? Szépen lebandukolhatunk a hegyről, majd visszacipelhetjük a hegy tetejére a vizet. Nem voltak elég körültekintőek a leállással. A MIVIZ pedig egy szogáltató cég.  Megnéztem a Mivíz honlapját és ott felsorolták a vízvételi helyeket. Többek között ” igény esetén” lajtkocsit küldenek a magasabb helyekre. Miért nekem kell kérni a lajkocsit? Úgy gondolják hogy csak kérése  kell a szükséges vizet biztosítani? Bencések útján élő lakos.”

Augusztus 16 – 11:10

“Az Uni-Hotel lakója vagyok (Egyetemváros), és már második napja használhatatlan a vízszolgáltatás itt is nálunk. A legszörnyűbb talán az, hogy majdnem teli van a szálloda vedégekkel, és az alacsony víznyomás miatt nincs melegvíz, mert a kazánt ilyen alacsony víznyomás mellett nem lehet bekapcsolni. Nálunk a 2 szintnél megszűnik a víz nyomása. A víz minőségével kapcsolatban pedig, hivatalosan senki nem tájékoztatott, hogy iható e vagy nem , de a tegnapi nap a csapból barna víz jött. Tiszteletettel: Egy lakó. 3515 Miskolc Egyetemváros Uni-Hotel”

Augusztus 16 - 10:44

“Király út,10 emeletes lépcsőházak…
Nem víznyomáscsökkenés,de egyáltalán semmi víz nincs!
Meddig tart még?”

Augusztus 16 – 9:42

“A Ruzsinszőlő dűlő utcán (az egyetemváros mellett) második napja egyáltalán nincs víz. Kérem szíves intézkedésüket, mert a lajtos kocsi sem jár erre!” – írja egy aggódó lakos.

Augusztus 16 – 9:29

A lajtos gépkocsik tartózkodási helye az alábbiak szerint módosult: 

-         Tapolca autóbusz forduló

-         Szentpéteri kapu a Megyei kórházzal szemben a könyvtár előtt

-         Vörösmarty lakótelep Profi ABC előtt

-         Belvárosi lakótelep Szinva ABC előtt

-         Tetemvár és környéke – mozgó lajt gépkocsi /igény szerint/

-         Tapolca magasabb pontjai- mozgó lajt gépkocsi /igény szerint/

Augusztus 16 – 9:00

A Dankó Pista utcai lakosokban egy csepp víz sem jön a csapból szerdán 15 órától. Mai napon (csütörtök) reggel 8-ig, még mindig semmi… – írta egy olvasónk.

Augusztus 16 – 8:54

Selyemréten is ihatatlan a víz – kaptuk az információt lakossági bejelentés nyomán.

Augusztus 16 – 8:22

Egy olvasónk Görömbölyön is nyomáscsökkenésről számolt be.

Augusztus 16 – 8:00

A MIVÍZ Kft. vezetése a Miskolcon kialakult vízhiány okáról és a megtett intézkedésekről tart rendkívüli sajtótájékoztatót.

Augusztus 16 – 7:00

A szentpéteri kapuban nagyon gyenge a víznyomás, zuhanyzásra alkalmatlan.

 

Augusztus 15 – 21:00

A Mivíz Kft. tájékoztatása:

A város területén mindenhol jó az ivóvíz minősége, fogyasztható, azonban a mennyisége kevés.
Elsősorban a Belvárosban, a Vörösmarty lakótelepen és a Szentpéteri kapuban jelentkezik nyomáscsökkenés és vízhiány a magasabb területen lévő ingatlanoknál és a felső emeleteken.
A területen 4 lajtoskocsi jár. Jelenleg a Belvárosi lakótelep, Szinva Népkert, Szentpéteri  lakótelep és Tapolca Gyógyszertárnál vannak.

A közkifolyók többsége kisebb hozammal ugyan, de üzemképes, ezek családi házas területeken találhatók.

A Központi diszpécserszolgálat telefonszáma 519-339 folyamatosan 24 órában hívható.
Az 519-320, valalmint az 519386-os telefonszámon este 22 óráig lehet érdeklődni.

A honlapon folyamatosan frissítjük az információkat, címe: www.miviz.hu

Augusztus 15 – 20:00

A vízminőség jó, a mennyisége viszont kevés. A hiány abból adódik, hogy a Miskolc-Tapolcán kiépített monitoring rendszer egyik paramétere hibát jelzett, az elmúlt napok csapadékos időjárása következtében zavarossá vált a víz. Ilyenkor az előírások szerint azonnal le kell állni és csak ismételt jó minta esetén lehet a szolgáltatást újra beindítani – mondta.

A minta kiértékelése leghamarabb szombatra vagy vasárnapra várható, addig a miskolciaknak a vízhiánnyal együtt kell élni. A miskolc-tapolcai vízmű a város egyik legnagyobb vízellátó rendszere. Több mint ezer köbméter vizet kellene pótolni óránként. Kérték a regionális vízmű segítségét, de 400 köbméter még így is hiányzik a rendszerből.

“Ezért kértük meg a lakosokat, hogy spóroljanak a vízzel autómosásra, öntözésre ne használják azt” – mondta el Vojtilla László.

Miskolcon szerda kora estétől négy lajtoskocsi szállít vizet az érintett lakótelepekre

Augusztus 15 – 19:00

Vojtilla László a Mivíz Kft. szolgáltatási ügyvezetője szerdán este ígéretet tett arra, hogy lapunk internetes portálján, a www.boon.hu honlapon folyamatos tájékoztatást adnak az aktuális miskolci ivóvíz helyzetről. Rendszeresen közlik majd, hogy a város melyik területén mikor tudnak víznyomást biztosítani az emeletes épületek felsőbb szintjén. Mikor lesz víz a csapban.
Szerdán még csak az 519-339-es diszpécserközpont számán lehetett tudakolódni a vízproblémával kapcsolatban. Szerdán nagyon nagy kitartás kellett ahhoz, hogy valaki elérje a diszpécsereket. Csütörtöktől azonban szabaddá tesznek még két fővonalat, ami az ivóvízrendszer ismételt normalizálódásáig üzemel majd. Ezeket a számokat is közzé teszzük a honlapon.

Augusztus 15 – 18:40

A MIVÍZ Kft. tájékoztatja Tisztelt Fogyasztóit, valamennyi miskolci lakost, hogy a mai napon, illetve az elkövetkezendő néhány napban Miskolc város egész területén számítani lehet nyomáscsökkenésekre, a vízszolgáltatásban szakaszos elégtelenségekre.

A fennakadás alapvető oka, hogy a Miskolc-tapolcai Vízműben a tegnapi napon a nyersvíz zavarossága növekedésnek indult, melyet a vízgyűjtő területen az elmúlt napokban hullott nagyobb mennyiségű csapadék okozott. A tavaly kiépített monitoring rendszer 2007.08.14-én 21,45 perckor észlelte és a felügyelő személyzetnek jelezte, hogy a víz zavarossága a megengedett határértéket elérte. Társaságunk ezért a kút víztermelését a szolgáltatás biztonságának megóvása érdekében azonnal beavatkozva leállította. A megfelelő mennyiségű ivóvíz biztosítása érdekében az ÉRV Zrt.-től vásárolható maximális mennyiségű viz beszerezéséről azonnal gondoskodtunk. Ennek ellenére, tekintettel arra, hogy az elmúlt száraz időszak következtében a víztermelő kutak hozama a szokásos érték alatt van, az elkövetkezendő néhány napban elkerülhetetlen a takarékoskodás.

Kérjük a Tisztelt Lakosságot, hogy felhívásunk kapcsán az ivóvizet gépkocsi mosására, öntözésre tájékoztatásunk visszavonásáig ne használják és takarékoskodjanak felhasználásukkal. A tapolcai telep vizének minőségét, folyamatosan sűrített ellenőrzési gyakorisággal (2 óránként) elemezzük és ezek eredményeiről a lakosságot folyamatosan tájékoztatjuk. A termelést csak azt követően kívánjuk újra indítani, amennyiben a mérési eredmények az előírt paramétereket minden vonatkozásban maradéktalanul teljesítik.

Miskolc, 2007. augusztus 15.
Tisztelettel: MIVÍZ Kft.

Augusztus 15 – 17:30

Alig több mint egy évvel a sokezer megbetegedést kiváltó ivóvízfertőzést követően joggal tart igényt érdeklődésre és „hitelességre” az a lánclevél, amely tegnap délután kezdett terjedni az elektronikus e-mail rendszerekben.

Elindítójának információja a megyei közegészségügyi hatóságtól származott, s arról szólt, hogy „a miskolci ivóvíz ismét fertőzött”.
A levelet a városi vízszolgáltató tévesnek, rémhírnek minősítette. A Miskolci VízműKft. igazgatója, Vojtilla László szerint annak a felhívásnak, miszerint „értesítek minden kollégát és kolléganőt, hogy a csapból származó vizet csak saját felelősségre fogyassza!”, nincs alapja. Ha ilyesmi valóban az említett hivatalos szervtől került ki, azt ő rémhírterjesztésnek minősíti.
Szakmai értelemben egyébként találni alapot a hírhez, ugyanis valóban felléptek gondok a tavalyi botrány után idővel újraindított tapolcai forrás körül. Kedden délután az azóta már szigorúbban működő ellenőrzőrendszer gondot jelzett, s emiatt le is állították a forrást. A víz nem szennyezettnek vagy fertőzöttnek bizonyult, „csak” zavarosnak, ami esztétikai kategória, a folyadék fizikai paramétereként kezelik, ám biztonsági okokból már ebből a zavaros vízből sem engednek az ivóvízhálózatba. Vojtilla László tehát kérdésünkre leszögezte: a csapból folyó vízzel nem lehet valós probléma.
Városi szinten ugyanakkor van probléma, de ez a vízhiánnyal kapcsolatos. Az említett forrás ideiglenes leállítása folytán a megyeszékhely hálózatában kevesebb a víz, mint kellene, ez nyomáscsökkenést, esetenként és helyenként vízhiányt okozhat. A Mivíz emiatt sajtóközlemény útján kéri a miskolciakat a takarékoskodásra, így például az autómosás mellőzésére a következő napokban.
Az ÁNTSZ megyei intézetét, annak illetékeseit a délután folyamán hiába próbáltuk hívni, elérni, megszólaltatni nem sikerült.

Címkék: , , ,


További hírek a Borsod-Abaúj-Zemplén kategóriából
Jó pörgős verseny volt!
Interjú Poczang Valér navigátorral a 25. HELL Miskolc Rallye után. tovább »
A történelmi Avas központi helyszíne lesz
Miskolc - Az idei Borangoláson debütál a kívül-belül megújult Bortanya. tovább »
Két kéz – két láb – két keréken – Pácinban
Pácin - A balesetek megelőzésére hívta fel a figyelmet a program. tovább »
Időjárás-jelentés – 2019. május 6.
Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti. tovább »
Évadot hirdetett a színház
Miskolc - A három játszóhelyen 17 bemutatót tartanak a következő évadban. tovább »
Dobjuk ki a szemetesünket!
Miskolc - Elhatározás kérdése, hogy tudatos vásárlóvá váljunk és minimalizáljuk a szemetünket. tovább »
Még több kategóriábol »

Sporthírek
Kiskorától szívja magába a benzingőzt az ifjú motoros
Balmazújváros - Már ennyi idő után is szép eredmények vannak Varga Tibi háta mögött, de a sikernek ára is van. tovább »
Hajrágóllal győzött a Nyírgyulaj
Nyírgyulaj - Egy hónap után újra bajnoki mérkőzésen lépett pályára a futsal NB I.-ben szereplő Nyírgyulaj, [...] tovább »
Férfi kézilabda BL – Az EHF vizsgálatot indított a szegedi tömegjelenet miatt
Bécs - Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) vizsgálatot indított a vasárnapi Szeged-Vardar Szkopje férfi [...] tovább »
Valkusz Rómában, Piros Kazahsztánban nyert
Budapest, Róma, Simkent - Valkusz Máté a római, Piros Zsombor pedig a kazahsztáni salakpályás [...] tovább »
Júniusban rendezik az első Nemzeti Futóversenyt
Budapest - Június 8-án Budapesten rendezik meg első alkalommal a Nemzeti Futóversenyt, amelynek célja, hogy [...] tovább »
Megkezdte nyári felkészülését az Eb-házigazda női röplabda-válogatott
Budapest - Hétfőn Budaörsön megkezdte felkészülését a magyar női röplabda-válogatott a május végén [...] tovább »
Még több kategóriábol »

Login2


Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe TION.ro

Autentificati-va pe TION.ro:
Elfelejtetted a jelszavad?

Comentati pe TION.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Új felhasználó regisztrálása