2018.06.21 10:58; Frissítve: 2018.06.21 13:51


Semmi sem jelzi azt, hogy a medve támadni akar

Plavecz János Plavecz János - © Fotó: Sipeki Péter
Mezőkövesd, Miskolc, Nyíregyháza – A legtöbb állat arcmimikája és hangja jelzi a támadást: a kutya vicsorít, a farkas is felhúzza az ínyét.
hiba beküldése

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye nyugalmazott fővadászának, Plavecz Jánosnak a véleményét is megkérdeztük a medvék mostani barangolásával kapcsolatban.

Rövid távon nagyon gyors

– Úgy gondolom, hogy egy olyan kis területen, mint az ember járta Magyarországon, ahol már a falvakban és játszótereken is keresztül-kasul barangolnak a medvék, ott előbb-utóbb tragédia lesz. Különösen ha bocsait vezető medvéről lesz szó. Általában elhúzódik a medve az ember elől, de olyan környezetben és olyan időszakban, amikor már évek óta védik, elveszíti az emberrel szembeni félelmét, s minden különösebb ok miatt támadhat. De elég hozzá egy idegesen felvisító vagy egy előle elszaladó gyermek, amelyet zsákmánynak néz. Pillanatok alatt utoléri, hiszen rövid távon szinte egy versenyző gyorsaságával tud futni a medve – magyarázta a szakember. – Nem helyeslem, hogy itt szaladgálnak összevissza, a természetvédők pedig a törvény mögé bújva játszadoznak ezzel, pedig ez nem játék. Sokan szeretnék, hogy hazánkban farkas, hiúz, medve, hód is legyen, csakhogy átesünk a másik oldalra. A természetvédők által védett sakálból annyi van, hogy nem tudunk velük mit csinálni, a hód is nagyon elszaporodott. Attól nem félek, hogy a medve is el fog szaporodni, de attól tartok, hogy tragédia történhet. Ezt a véleményemet korábban is hangoztattam, s most is vallom, hiszen ismerem annyira a medvét, hogy tudjam, ebből előbb-utóbb baj lesz.

Nagy karmok, halálos harapás

– A medvén ugyanis nem látszik, hogy támadni akar. A legtöbb állat arcmimikája ezt jelzi: a kutya vicsorít, a farkas is felhúzza az ínyét, az oroszlán ordít, a leopárd hörög, de a medvének az arckifejezésén egyáltalán nem látszik, hogy mi a szándéka. Odamegy, megszagol, s pillanatok alatt öl, ugyanis 4-5 centiméteres vagy nagyobb karmai vannak, s halálos lehet a harapása. A székelyföldi történetek mutatják, mennyire el tud bánni az emberekkel, sokan bele is halnak a sérülésekbe – tette hozzá Plavecz János.

MML


Budapest/Miskolc - Egész Európában nő a medvepopuláció, és az állatok új élőhelyet keresnek maguknak - mondta a Bükki Nemzeti Parki Igazgatóság igazgatója csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán. Rónai Kálmánné ismertette: 1850 körül még a mai Magyarország területén is sok medve élt, de később ...

A két medve egy római állatkertben játszik – Albániában fogták be és onnan szállították őket Olaszországba
Miskolc - Miért kóborolnak a barnamedvék lakott települések közelében? – kérdeztük a szak­embert. Az elmúlt napokban másról sem szóltak a híradások, mint az országban kóborló medvékről. Méghozzá olyanokról, amelyek természetes élőhelyüket hátra­hagyva lakott területeken bukkantak fel hol itt, hol...

Alsózsolca, 2018. június 17. Rózsa Sándor, az Aggteleki Nemzeti Park természetvédelmi őrszolgálatának vezetője a Sajó partján a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében felbukkant medve után kutatva 2018. június 17-én Alsózsolca határában. Június 16-án Sajókeresztúr főterére tévedt egy medve, 17-én hajnalban pedig Miskolcon látták.
Mezőkövesd, Miskolc - Kedden délután Mezőkövesd határában járt a „megye mackója”, így a haladási irányát tekintve kérdéses, hogy meddig marad megyénk határain belül. Nem turistalátványosság Folyamatosan az anyamedve, és egy év körüli bocsa közelében vannak a Bükki Nemzeti Park természetőrei, nem t...

Szelfitilalom: a medve nem játék
Budapest, Miskolc - A hazánkban kóborló, majd az elmúlt héten szabadon engedett barnamedve, Robi esetét sorra követik a médiában megjelenő hírek és videók különböző medveészlelésekről. A WWF Magyarország szerint az eset rávilágított arra, hogy mennyire fontos és sürgető újra megtanulnunk együtt élni...Lakóhelyem.
MON.HU

További hírek a Állatvilág kategóriából
Vörös macskamedvék születtek a Nyíregyházi Állatparkban
Fogságban nagyon ritkán szaporodó vörös macskamedvékkel (Ailurus fulgens) gyarapodott a Nyíregyházi Állatpark [...] tovább »
Veresegyházon találtak otthonra romániai cirkuszi oroszlánok
A Veresegyházi Medveotthonban leltek végleges otthonra romániai cirkuszi oroszlánok. tovább »
Happy Bears Day: így ünnepeltek a medvék
Nyíregyháza - Különleges látni- és harapnivalókban gazdag napot szervezett a nemzetközi medvenap alkalmából [...] tovább »
Vadméhtelep házilag
Miskolc - A méhek világnapján a házi méheket ünnepeljük, de vadon élő társaik legalább olyan hasznosak. tovább »
Robogó gázolt kóbor ebet
Hajdúszoboszló - A törvény kimondja, hogy tilos az állatoknak fájdalmat, szenvedést okozni. tovább »
Még több kategóriábol »


BelépésElfelejtetted a jelszavad?
Új felhasználó regisztrálása