2017.04.2 10:06; Frissítve: 2017.04.2 10:06


Megőrizhetjük vajon a harmóniát?

Tegyünk meg mindent, hogy működjön! Tegyünk meg mindent, hogy működjön! - © Fotó: Morpho
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A fenti kérdés minden fiatal párban felmerül egy idő után. Jó hír: van megoldás.
hiba beküldése

Úgy szeret majd, ahogy vagyok? Mennyi idő után költözzünk össze? Miért nem töltünk annyi időt együtt, mint régen? Mikor érkezzen a gyerek? Tipikus kérdések, amelyek egy szerelmi viszony természetes fejlődési szakaszait jelzik, és szinte valamennyien találkozunk velük a kezdeti randizós korszaktól az érett párkapcsolat szakaszáig. Bárhol is tartsunk párunkkal, az alábbi tippek segítségével mindegyik fázisban sokat tehetünk a harmóniáért.

Négy szakasz

Nem kötelező jegyet váltanunk a párkapcsolati hullámvasútra! Dr. Ellyn Bader és dr. Peter Pearson amerikai kutatók, akik egyébként a való életben is egy párt alkotnak, már a ’80-as években megállapították, hogy általában négy szakaszon mennek át a szerelmesek a kezdeti lángolástól az érett párkapcsolatig. Akadályok mindig adódhatnak, azonban kellő odafigyeléssel és őszinte kommunikációval sokat tehetünk a harmónia folytonosságáért, elkerülve a hullámvölgyeket vagy elősegítve a mihamarabbi kilábalást azokból.

Hogy mi az a négy szakasz?

Az első a szimbiózis időszaka, amikor különösen fontos, hogy rengeteg közös élménnyel gyarapodjunk, hiszen ez kovácsolja össze a párokat.

Miután a kezdeti „rózsaszín köd” eloszlik, a pár átlép a második szakaszba, azaz a differenciálódás időszakába, ahol előtérbe kerülnek a kevésbé vonzó tulajdonságok és vitákra is sor kerül. Egymás hibáztatása helyett legyünk inkább türelmesek párunkkal és önmagunkkal szemben is!

Ezután következik a gyakorlás fázisa, amely során kissé eltávolodunk egymástól. Sok esetben itt szakításra is sor kerülhet, hiszen olyannyira csak magukra figyelnek a felek, hogy teljesen elveszíthetik érdeklődésüket a másik iránt. Ne essünk kétségbe, a szakértők szerint két ember kapcsolatában normális az eltávolodás. Minden párkapcsolatnak megvan a természetes hullámzása. Nyílt kommunikációval, a másik igényeivel szembeni megértéssel ezeken a nehézségeken is túl lehet jutni.

Jöhet a gyerek?

Ha a pár túlélte a gyakorlás időszakát, átlépnek az újraközeledés fázisába: itt az intimitás új szintjét élik meg, és egy sokkal mélyebb kötődés alakul ki köztük. Megfelelő empátiával törekedjünk az egyensúly fenntartására.

Felmerül a kérdés, melyik szakaszban érkezzen el a családalapítás ideje, amely igen jelentős mérföldkő egy párkapcsolatban. Nos, mindezek alapján úgy tűnhet, a gyermekvállalás az utolsó fázisban optimális. Ám nem lehet általánosítani, hiszen előfordulhat, hogy egy pár több év vagy akár évtized után jut el az érett párkapcsolat szintjére. Viszont, ha hosszú távú céljaink már a kezdetektől megegyeznek, bármelyik párkapcsolati szakaszban is dönthetünk így, a lényeg, hogy ezt az elhatározást is közösen, egyetértésben hozzuk meg.

További tippek a Ragaszkodj hozzá! kampány weboldalán találhatóak.

ÉMLakóhelyem.
MON.HU

További hírek a Magyarország kategóriából
Bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe a dobostorta
Bekerült a Hungarikumok Gyűjetményébe a dobostorta és bővült a Magyar Értéktár is - tájékoztatta az [...] tovább »
Heten vesztették életüket az M5-ös autópályán
Mindkét irányban lezárták az M5-ös autópályát Balástya közelében, ahol hétfőre virradóra heten meghaltak, [...] tovább »
Négyes ikrek születtek Debrecenben
Négyes ikrek születtek a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában - közölte a felsőoktatási intézmény [...] tovább »
Először lép föl Magyarországon Celine Dion
Először lép fel Magyarországon Celine Dion kanadai énekesnő: 2020. június 7-én, vasárnap a Papp László [...] tovább »
Will Smith koncertezik a budapesti Szent István-bazilika előtt
Koncertet ad Will Smith hollywoodi filmsztár szerda este Budapesten, a Szent István-bazilika előtt - közölte a [...] tovább »
Még több kategóriábol »


BelépésElfelejtetted a jelszavad?
Új felhasználó regisztrálása