2017.04.2 10:06; Frissítve: 2017.04.2 10:06


Megőrizhetjük vajon a harmóniát?

Tegyünk meg mindent, hogy működjön! Tegyünk meg mindent, hogy működjön! - © Fotó: Morpho
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A fenti kérdés minden fiatal párban felmerül egy idő után. Jó hír: van megoldás.
hiba beküldése

Úgy szeret majd, ahogy vagyok? Mennyi idő után költözzünk össze? Miért nem töltünk annyi időt együtt, mint régen? Mikor érkezzen a gyerek? Tipikus kérdések, amelyek egy szerelmi viszony természetes fejlődési szakaszait jelzik, és szinte valamennyien találkozunk velük a kezdeti randizós korszaktól az érett párkapcsolat szakaszáig. Bárhol is tartsunk párunkkal, az alábbi tippek segítségével mindegyik fázisban sokat tehetünk a harmóniáért.

Négy szakasz

Nem kötelező jegyet váltanunk a párkapcsolati hullámvasútra! Dr. Ellyn Bader és dr. Peter Pearson amerikai kutatók, akik egyébként a való életben is egy párt alkotnak, már a ’80-as években megállapították, hogy általában négy szakaszon mennek át a szerelmesek a kezdeti lángolástól az érett párkapcsolatig. Akadályok mindig adódhatnak, azonban kellő odafigyeléssel és őszinte kommunikációval sokat tehetünk a harmónia folytonosságáért, elkerülve a hullámvölgyeket vagy elősegítve a mihamarabbi kilábalást azokból.

Hogy mi az a négy szakasz?

Az első a szimbiózis időszaka, amikor különösen fontos, hogy rengeteg közös élménnyel gyarapodjunk, hiszen ez kovácsolja össze a párokat.

Miután a kezdeti „rózsaszín köd” eloszlik, a pár átlép a második szakaszba, azaz a differenciálódás időszakába, ahol előtérbe kerülnek a kevésbé vonzó tulajdonságok és vitákra is sor kerül. Egymás hibáztatása helyett legyünk inkább türelmesek párunkkal és önmagunkkal szemben is!

Ezután következik a gyakorlás fázisa, amely során kissé eltávolodunk egymástól. Sok esetben itt szakításra is sor kerülhet, hiszen olyannyira csak magukra figyelnek a felek, hogy teljesen elveszíthetik érdeklődésüket a másik iránt. Ne essünk kétségbe, a szakértők szerint két ember kapcsolatában normális az eltávolodás. Minden párkapcsolatnak megvan a természetes hullámzása. Nyílt kommunikációval, a másik igényeivel szembeni megértéssel ezeken a nehézségeken is túl lehet jutni.

Jöhet a gyerek?

Ha a pár túlélte a gyakorlás időszakát, átlépnek az újraközeledés fázisába: itt az intimitás új szintjét élik meg, és egy sokkal mélyebb kötődés alakul ki köztük. Megfelelő empátiával törekedjünk az egyensúly fenntartására.

Felmerül a kérdés, melyik szakaszban érkezzen el a családalapítás ideje, amely igen jelentős mérföldkő egy párkapcsolatban. Nos, mindezek alapján úgy tűnhet, a gyermekvállalás az utolsó fázisban optimális. Ám nem lehet általánosítani, hiszen előfordulhat, hogy egy pár több év vagy akár évtized után jut el az érett párkapcsolat szintjére. Viszont, ha hosszú távú céljaink már a kezdetektől megegyeznek, bármelyik párkapcsolati szakaszban is dönthetünk így, a lényeg, hogy ezt az elhatározást is közösen, egyetértésben hozzuk meg.

További tippek a Ragaszkodj hozzá! kampány weboldalán találhatóak.

ÉMLakóhelyem.
MON.HU

További hírek a Foci EB 2016 kategóriából
A 2016-os esztendő magyar sportsikerei
Budapest - Jól szerepeltek a magyarok az év két legnagyobb érdeklődéssel kísért sporteseményén: a Rio de [...] tovább »
Király Gáboré a szezon védése az UEFA-szavazáson
Budapest/Nyon - Király Gábor, a magyar labdarúgó-válogatott kapusa nyerte a szezon védése díjat az európai [...] tovább »
Magyar válogatott – Király Gábor visszavonult a válogatottól
Budapest - Király Gábor visszavonult a magyar labdarúgó-válogatottól, amellyel nyolcaddöntőig jutott a [...] tovább »
Videó: A magyar-portugál meccs egy szurkoló szemével
Egy hónapja játszotta a magyar válogatott a több okból is emlékezetessé vált meccsét Portugáliával. Ezt [...] tovább »
EURO-2016 – Könyv a magyar válogatott franciaországi szerepléséről
Budapest - A CSAPAT 2016 címmel mindössze tíz nappal a döntő lefújása után könyv jelent meg az idei labdarúgó [...] tovább »
Még több kategóriábol »


BelépésElfelejtetted a jelszavad?
Új felhasználó regisztrálása