Frissítve:

Lakástakarék tippek haladóknak

Lakástakarék tippek haladóknak
Még mindig az egyik legkedvezőbb stabil befektetési lehetőség az LTP – avagy lakástakarék pénztár – hazai viszonylatban.

Meglepően kevesen használják ki

Érdemes elmélyedni az LTP nyújtotta lehetőségekben. Bár igen népszerű ez a forma idehaza, de például Csehországhoz, Németországhoz, Ausztriához képest még mindig kevesen kötnek nálunk szerződést.

A pénzügyi tanácsadó cikkek sorra nyújtják a tippeket a témában, mivel a lakástakarékkal való ‘trükközés’ teljesen legális. Kár kimaradni, hiszen lakás célú befektetés szinte minden családban jól jön, és rendkívül sok célra fordítható a 30 százalékos állami támogatással megtámogatott pénzösszeg.

Remekül alkalmas a lakáshitellel való kombinálásra is, olyannyira, hogy az LTP segítségével akár minimális költséggel visszafizethetjük a hitelt. A megoldás kulcsa a megfelelő hosszúságú – vagy inkább rövidségű, azaz 4 éves – szerződések sorának nyitása a lakástakarék esetében, és a kölcsön minél hamarabb történő betörlesztése.

 

Minden háztartásban kihasználható az LTP

Az egészen biztos, hogy sokkal szélesebb a felhasználhatósági köre a lakástakaréknak, mint azt a nagyközönség tudja. A belterületi, lakóövezeti építési telek is megvásárolható a segítségével, és lizingszerződéshez éppúgy felhasználható, mint lakáshitelhez.

Szerénynek tartjuk, hogy havonta legfeljebb 20 ezer forint befizetés után kapunk 30 százalékos állami támogatást, azaz évente legfeljebb 72 ezer forintot?

A megoldás egyszerű, futtassunk egyszerre minél több szerződést, közeli hozzátartozóink nevére kötve (megjegyzendő, élettársnak nem jegyezhetünk). Ne feledkezzünk meg arról, hogy a szerződések összegezhetőek is, és a végösszegek egy ingatlanra is fordíthatóak. A legjövedelmezőbben a szakértők számításai szerint úgy jövünk ki, ha a legrövidebb futamidőt választjuk.

Ha több családtag, mint kedvezményezett számára nyitunk LTP-t, érdemes induláskor a famílián belül megállapodást kötni, hogy mibe forgatjuk majd a lakáscélú támogatást, hogy idővel ne legyen ebből konfliktus.

 

Jobb év elején betenni a pénzt, ha nem havonta fizetünk be

Ha nagyot álmodunk, és több szerződést indítunk párhuzamosan, különösen oda kell figyelni arra, hogy vállalhatóak legyenek hosszútávon a havi befizetések.

Lehetséges negyedévente, félévente is teljesíteni a befizetéseket, ám arra ügyelni kell, hogy egy éven belül a harmadik, illetve negyedik negyedévben befizetett összeg után járó állami támogatás nem haladhatja meg az adott évre járó támogatásunk 25 százalékát.

Ha a happy endnél tartunk, és közeledünk a futamidő végéhez, valószínűleg már formálódik bennünk, mire költjük az összeget. Ám az LTP-nek ki kell futnia, utána foghatunk például vásárlásba, cserébe, felújításba: csak a kiutalási időszak utáni számlákat fogadja el a bank.
Login2


Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe TION.ro

Autentificati-va pe TION.ro:
Elfelejtetted a jelszavad?

Comentati pe TION.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Új felhasználó regisztrálása