Frissítve:

Kurzus a lakodalmi bélesnek

Csoportkép a résztvevők egy részéről, jobb szélen dr. Nagy Imre egyesületi elnök Csoportkép a résztvevők egy részéről, jobb szélen dr. Nagy Imre egyesületi elnök - © Fotó: Barak Beáta
Hajdúböszörmény – A leírt recept jócskán igényel kézügyességet, ezért együtt sütöttek a tanfolyamon.

hiba beküldése

– Büszkék vagyunk azokra, akik megtanulták és továbbadják a hagyományos, egészséges, ízletes tészták készítésének tudományát – fogalmazott Kiss Attila polgármester azon a bizonyítvány-átadó ünnepségén, amin 30 családot avattak „bélessütővé”. Azért mondhatjuk, hogy családot, mert egyes jelentkezők a párjukat és a gyereküket is elvitték a sütőtanfolyamra, amit a Civilek a Lakóhelyért Egyesület szervezett.

Harmincan végezték el a HÍR-védjegyes böszörményi lakodalmi béles elkészítését lehetővé tevő kurzust, ünnepélyes keretek között – természetesen kóstolóval egybekötve – vehették át az oklevelüket múlt szombaton.

A jelentkezők két hétvégén ismerkedtek a hagyományos süteménnyel, szombaton a nyers tésztát készítették el, vasárnap következett a tészta megtöltése, a sütés.

Kanyarodjunk egy kicsit vissza az előzményekhez, amiről dr. Nagy Imre, a Civilek a Lakóhelyért Egyesület elnöke beszélt a Naplónak. Az egyesület immár 15. éve tart sütési bemutatókat, kóstoltatja és egyben „neveli”, tanítja a háziasszonyokat, fiatalokat, ezzel népszerűsítve a hagyományos sütési technikával készült ételeket. Az egyesület 110 összegyűjtött és kipróbált-bevált receptje közül már 15 kiérdemelte a HÍR-védjegyet. Az elismerést (Hagyományok-Ízek Régiók védjegy) a Földművelésügyi Minisztérium adta.

Fotó: Barak Beáta

– A HÍR-védjegyes béles elkészítésének folyamata szerepel az egyesületünk által kiadott receptkönyvben, mégis azt láttuk, hogy kevés család foglalkozik az elkészítésével. Nem hiába, ugyanis annak, aki nem látta a nagymamájától magát a folyamatot, nem tapasztalta a tészta állagát, formázását a maga szemével és kezével, annak „kevés” a leírt recept. Erre sajnos az elmúlt évtizedekben kevés példa volt, úgy nőttek fel generációk, hogy nem öröklődött át a béleskészítés – mondta dr. nagy Imre egyesületvezető.
Hozzátette, az elmúlt századokban többnyire a nagymamától tanulták meg az asszonyok a béleskészítést. Több generáció együtt vagy egymáshoz közel élt és étkezett.

– Amikor elhalványult a hagyományos családmodell, és a családtagok üzemi konyhán, napköziben kezdtek étkezni, s a munka elvonta az embereket a nagy közös ebédekről, máshová került a hangsúly. Azt kell mondanom, manapság, ha van rá idő, akkor sem ebédel együtt sok család, mert vagy felváltva esznek vagy nem az ebédlőasztalnál – tette hozzá az elnök.

A béles hódítása

Az egyébként középkori eredetű sütemény elkészítési technikája és kinézete is sokat változott az évszázadok során. Több néven ismert, volt menyegzői, illetve paraszti változata is – ez utóbbi áll a legközelebb a mai elkészítési módhoz. Mindig is ünnepi sütemény volt, nem rendszeresen készült, s voltak úgynevezett bélessütők, akik céhen kívül sütögették. Egy korabeli összeírás szerint a debreceni piacon 28 bélessütő stand volt. Főként a paraszti családok nőtagjai árulták ott süteményeiket.

Lévai Istvánné munkáját is elismerték | Fotó: Barak Beáta

Bár a 19. század végén a torták, s a 20. század elején az aprósütemények térhódítása visszaszorította a bélest, Hajdúböszörményben nem múlt el a hagyománya. Már egyre kevesebben készítették, de karácsonykor és disznóöléskor, névnapokon és lagzikon az asztalra került. Ahogyan napjainkban is, avatott sütőasszonyoktól rendelhették meg a helyiek a finomságot – hála a tanfolyamnak, egyre több az avatott bélessütő.

– Barak Beáta –


E hozzávalókból isteni sütemény készül!

A Magyar Néprajzi Lexikon szerint a béles töltelékkel bélelt tészta, a parasztkonyha régi ünnepi süteménye. Még századunkban is gyakori kelesztetlen, egyszerű gyúrt tésztából, bár ekkor már többnyire kelt tésztából készült. A megformálás hagyományos módja szerint a négyszögletesre kinyújtott tészta közepére kerül a töltelék, majd a tészta négy sarkát középre fölhajtják. Régen tepsi nélkül, a kemence fenekén, esetleg káposztalevélre fektetve sült. Tölteléke változatos: van kásás, túrós, mákos, káposztás, tökös, répás, krumplis, almás, szilvalekváros béles. Bélest az Alföldön szegény parasztasszonyok piacra is sütöttek, a debreceni bélessütők a 18. században céhszerű testületbe tömörültek.

Hogyan készül?

A béles alapanyaga a hajdúböszörményi Civilek a Lakóhelyért Egyesület receptje szerint:

  • 1,20 kg liszt
  • 7 tojás sárgája
  • kis pohár tejföl
  • szűk evőkanál só
  • 1 evőkanál porcukor
  • 3 közepes nagyságú citrom leve
  • 2 evőkanál 10%-os ecet
  • szódavíz.

Kenőanyag:

  • 1 kg zsír
  • 3 evőkanál 10 százalékos ecet
  • 50 dkg liszt

Töltelék: igen változatos, az egyéni ízlést és lehetőséget követve lehet túró, rizs, szilvalekvár, köleskása.



További hírek a Hajdú-Bihar kategóriából
Kiskorától szívja magába a benzingőzt az ifjú motoros
Balmazújváros - Már ennyi idő után is szép eredmények vannak Varga Tibi háta mögött, de a sikernek ára is van. tovább »
A magyar érettségi kipipálva
Hajdúszoboszló - Összességében megírható volt az idei magyar nyelv és irodalom feladatsor. tovább »
Időjárás-jelentés – 2019. május 6.
Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti. tovább »
Átadták a román hatóságoknak az elfogott határsértőket
Bagamér - A hajdú-bihari rendőrök átadták a három, magát vietnámi állampolgárnak valló férfit a román [...] tovább »
Változik a közlekedés a hétvégi nagyvásár miatt
Debrecen - Tavaszi kirakodóvásárt rendeznek május 10. és 12. között Debrecenben, a Böszörményi úton. A [...] tovább »
Ismer panelhű családot? Most jelentkezzen!
Debrecen - Jelképes vezetéknévvel, de valós élményekkel és családi történetekkel keresi a Modem [...] tovább »
Még több kategóriábol »

Sporthírek
Kiskorától szívja magába a benzingőzt az ifjú motoros
Balmazújváros - Már ennyi idő után is szép eredmények vannak Varga Tibi háta mögött, de a sikernek ára is van. tovább »
Hajrágóllal győzött a Nyírgyulaj
Nyírgyulaj - Egy hónap után újra bajnoki mérkőzésen lépett pályára a futsal NB I.-ben szereplő Nyírgyulaj, [...] tovább »
Férfi kézilabda BL – Az EHF vizsgálatot indított a szegedi tömegjelenet miatt
Bécs - Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) vizsgálatot indított a vasárnapi Szeged-Vardar Szkopje férfi [...] tovább »
Valkusz Rómában, Piros Kazahsztánban nyert
Budapest, Róma, Simkent - Valkusz Máté a római, Piros Zsombor pedig a kazahsztáni salakpályás [...] tovább »
Júniusban rendezik az első Nemzeti Futóversenyt
Budapest - Június 8-án Budapesten rendezik meg első alkalommal a Nemzeti Futóversenyt, amelynek célja, hogy [...] tovább »
Megkezdte nyári felkészülését az Eb-házigazda női röplabda-válogatott
Budapest - Hétfőn Budaörsön megkezdte felkészülését a magyar női röplabda-válogatott a május végén [...] tovább »
Még több kategóriábol »

Login2


Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe TION.ro

Autentificati-va pe TION.ro:




Elfelejtetted a jelszavad?

Comentati pe TION.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Új felhasználó regisztrálása