Frissítve:

Konferenciát rendeztek Hóman Bálint munkásságáról Székesfehérváron

Székesfehérvár, 2013. április 6., szombat (MTI) – Konferenciát rendeztek Hóman Bálint történész, akadémikus, egykori kultuszminiszter munkásságáról és a városhoz fűződő viszonyáról szombaton Székesfehérváron.

hiba beküldése

Cser-Palkovics András polgármester nyitó beszédében elmondta: évtizedekig nem volt divat történelmi fővárosként, Szent István városaként említeni Székesfehérvárt. Hóman Bálint a munkáival és az 1938-as emlékév támogatásával sokat tett azért, hogy a város az őt megillető helyére kerüljön.
Felvezetőjében Vizi László Tamás főiskolai tanár közölte, hogy Hóman Bálint a politika által tudatosan elfelejtett politikus, akinek politikai rehabilitációja a mai napig késik. A történészek rehabilitálták ugyan, de például akadémiai tagsága máig nincs visszaállítva.
Emlékezetett arra, hogy Hóman volt az, aki Székesfehérvárt az 1930-as évektől újra országos szintre emelte. A két világháború között identitását kereső országban az egykori koronázó város lett az ideológiai bölcső, és ennek kicsúcsosodása lett az 1938-as országgyűlés is.
Újváry Gábor főiskolai tanár előadásában rámutatott, hogy a szerző folyamatosan foglalkozott Szent István alakjával, és az első magyar történész volt, aki szakmonográfiát írt róla. Könyvében az államot patrimoniális királyságként írja le, és szerinte a keresztény magyar monarchia alapjait is Szent István fektette le. A szerző úgy vélte, hogy a hatalmi szervezet közjogi és magánjogi elemei a lehető legszorosabb kapcsolatban álltak, vagyis a király volt a legnagyobb földesúr az országban, ami uralkodásának anyagi alapját biztosította.
Hóman Bálint az államalapításról úgy fogalmazott, hogy “Szent István műve a magyar faj, a magyar szellem és a magyar erő legnagyobb alkotása”. Fontos volt az uralkodó számára a német-, olasz- és nyugatbarátság, de a nemzet szuverenitása és függetlensége mindennél előrébb való volt – állapította meg a szerző.
Újváry Gábor szerint nem ez a kötet volt Hóman Bálint legjobb munkája, mégis ezt tekintik csúcsművének, amelyben többször is megemlékezik Székesfehérvárról. Jelezte, hogy azóta sem változott a forrásbázis ebből a korból, mert nem került elő újabb adat vagy írás.
Az eseményen felszólalt még Farkas Gábor nyugalmazott levéltár-igazgató, Demeter Zsófia, a Szent István Király Múzeum igazgatója, Dékány Árpád Sixtus zirci főapát, Mózessy Gergely, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum gyűjteményigazgatója, illetve Tőkéczki László történész, egyetemi tanár.
Az Aki atyjával szemben áll, Isten ellenségének áll című konferenciát a 2013-as Szent István Emlékév részeként a székesfehérvári Hóman Bálint Alapítvány szervezte. A résztvevőket levélben köszöntötte L. Simon László, a parlament kulturális bizottságának elnöke, aki szerint Hóman munkássága megkerülhetetlen öröksége az utókornak.
Hóman Bálint történész, akadémikus, egykori kultuszminiszter 1885. december 29-én született Budapesten. Történelem-latin szakos tanári, majd bölcsészdoktori oklevelet szerzett, ezután az Egyetemi Könyvtárban dolgozott. 1922-ben nevezték ki a Magyar Nemzeti Múzeum könyvtára (a mai Széchenyi Könyvtár) igazgatójának, 1923-32 között az intézmény főigazgatója volt.
A budapesti egyetemen 1917-től a középkori magyar művelődéstörténet magántanára, 1922-től helyettes, 1932-től nyilvános rendes tanára volt. 1918-ban lett az MTA levelező, 1929-ben rendes tagja, 1930-ban Corvin-koszorúval, 1935-ben Corvin-lánccal tüntették ki, 1936-tól királyi titkos tanácsos volt.
Történelmi művei közül kiemelkedik az 1928 és 1934 között Szekfű Gyulával közösen írt nyolckötetes Magyar történet (az 1458-ig terjedő rész Hóman munkája), valamint a négykötetes Egyetemes történet, amelyet Szekfűvel és Kerényi Károllyal szerkesztett.
1932-1945 között Székesfehérvár kormánypárti képviselője, 1932-től vallás- és közoktatásügyi miniszter volt. A miniszteri tisztségről 1942 júliusában mondott le, s Imrédy Béla politikai irányzatához közeledett. Hóman “történeti szükségszerűségnek” tekintette a német-magyar szövetséget, megszavazta a hadba lépést és a zsidótörvényeket, ugyanakkor elítélte a fajelméletet, az ország német megszállásakor tiltakozott a helytartó Weesenmayernél, és sok írót, művészt mentett meg a deportálástól.
Az általa választott tévúton végigment, a törvényhozásban még a nyilas hatalomátvétel után is részt vett. Német területen került amerikai fogságba, s 1945 novemberében adták ki Magyarországnak. 1945-ben az Akadémia kizárta tagjai közül, népbírósági perét 1946-ban folytatták le. Hiába szólalt fel mellette Kosáry Domokos és Szekfű Gyula, háborús bűnösként életfogytiglani fegyházra és vagyonelkobzásra ítélték. Az 1950-től a váci fegyházban raboskodó Hóman 1951. június 2-án halt meg. Maradványait 2000-ben azonosították, s 2001 októberében temették újra a tassi református temetőben.További hírek a Magyarország kategóriából
Szakértő: nem veszi komolyan a politika a globális felmelegedést, klímaváltozást
Budapest - Juhász Árpád geológus szerint nem veszik komolyan a világ politikai vezetői a globális felmelegedést, [...] tovább »
AM: az ipari alma felvásárlásának ügyéről egyeztetett a gazdák képviselőivel az agrárminiszter
Budapest - Az Agrárminisztérium több évre vonatkozó, a nemzetközi piacokhoz igazodó árképletet tartalmazó [...] tovább »
Okoslámpaoszlopokat mutattak be Budapesten
Budapest - Az első, csoportba kapcsolt közvilágítási okososzlopokat mutatták be Budapesten, a IX. kerületi [...] tovább »
Több baleset is történt az M0-s autóúton, torlódás várható
Budapest - Két baleset történt kedden délután az M0-s autóúton, torlódásra lehet számítani a XVII. kerület [...] tovább »
Kamatdöntés – Az MNB egyetlen horgonya továbbra is az infláció
Budapest - A Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyetlen horgonya az infláció, az inflációs cél fenntartható eléréséhez [...] tovább »
Időjárás-jelentés – 2018. augusztus 21.
Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: tovább »
Még több kategóriábol »

Sporthírek
Balogh Norbert az APOEL-hez került kölcsönbe
Budapest/Nicosia - Miután átesett az orvosi vizsgálatokon, Balogh Norbert kedden hivatalosan a ciprusi bajnok APOEL [...] tovább »
Vébé éremre hajt Dominika,a bunyóra termett amazon
Nyíregyháza - A Nyíregyházi Box Club versenyzője is indul a budapesti ifjúsági világbajnokságon. tovább »
Labdarúgó NB I – Elhalasztják a Vidi FC-Újpest mérkőzést
Budapest - A hétvégén nem rendezik meg a MOL Vidi FC-Újpest FC labdarúgó-mérkőzést az OTP Bank Liga hatodik [...] tovább »
„Nagyon örülök ennek a nagyarányú sikernek”
Miskolc - A labdarúgó női NB I 1. fordulójában hazai pályán aratott fényes diadalt a Diósgyőri VTK együttese. tovább »
Ismét megcélozták a dartstáblákat
Debrecen - A DESOK-ban jött össze a dartsmezőny, Debrecenben dobáltak. tovább »
Kitüntették Arséne Wengert Libériában
Arsene Wenger a legjelentősebb kitüntetést kapja Libériában, amiért jelentősen hozzájárult George Weah [...] tovább »
Még több kategóriábol »

Login2


Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe TION.ro

Autentificati-va pe TION.ro:
Elfelejtetted a jelszavad?

Comentati pe TION.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Új felhasználó regisztrálása