Frissítve:

Indulhat a miskolci kocsonyafarsang!

Bíró Tibor: Ez az első ilyen próbálkozásunk, meglátjuk, az igyekezetünk milyen eredményre vezet! Bíró Tibor: Ez az első ilyen próbálkozásunk, meglátjuk, az igyekezetünk milyen eredményre vezet! - © Fotó: ÉM
Miskolc – A bódék már állnak, csütörtökön végleges helyükre kerülnek és elstartol a kocsonyafarsang. Interjú: Bíró Tiborral, a miskolci kocsonyafarsang főszervezőjével.

Magyarország legnagyobb kocsonyáját is megkóstolhatják Miskolcon. A remekművet a Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakközépiskola és Szakiskola készíti majd, és 700 adagot mérnek ki belőle. Ezzel veszi kezdetét csütörtökön az I. Becherovka Miskolci Kocsonya Farsang. A négynapos programot ezúttal a város, illetve annak cége, a Cine-Mis Nonprofit Kft. rendezi. Ezért az előkészületekről Bíró Tibort, a cég ügyvezetőjét kérdeztük.

– Hol tart a szervezés?

Bíró Tibor: A főutcán már látható, hogy a faházak felállításával a hét elején elkezdődtek az előkészületek. Bár ezek egy része még nem a végleges helyén van. Csütörtöktől ugyanis nem lesz villamosközlekedés ezen a szakaszon – villamospótlók járnak majd –, így a faházak egyik sora a sínre kerül. Azért döntöttünk így, mert szerettük volna elkerülni, hogy nagyobb tumultus alakuljon ki a sétálón, inkább legyen több hely a gyalogosoknak. De visszatérve a szervezésre…csütörtökön állítják a színpadokat a Városház téren, az Erzsébet téren, a Művészetek Háza előtti téren és a Szinva teraszon, valamint lesz egy kis pódiumszínpad a Miskolci Nemzeti Színház előtt is.

– Hol lesznek a fesztiválzónák?

Bíró Tibor: A Villanyrendőrtől egészen a Szent István térig pakolnak ki az árusok, valamint a Városház téren végig. Két információs pontunk is lesz – illetve már keddtől van – az egyik a Villanyrendőrnél, a másik pedig a Széchenyi szobornál. Ezekben a farsanggal kapcsolatos minden információs anyag elérhető.

– Fellépők, koncertek… mi alapján állt össze a műsor?

Bíró Tibor: Tulajdonképpen két szempont volt, az egyik a stílusbeli sokféleség. Az általunk szervezett Cine-Fest esetében egy viszonylag jól körülhatárolható korosztály látogatott a koncertekre. Itt egy sokkal szélesebb kör igényeit kell kielégíteni, a legkisebbektől a legidősebbekig. Műfajilag is így oszlanak meg a fellépők: könnyűzene, népzene, szórakoztató zene. A programot úgy alakítottuk, hogy ne legyenek műfajilag meghatározott színpadok, legyen mindenhol mindenféle stílusú zene. Ezzel az volt a célunk, hogy ne ragadjanak le a nézők egy-egy színpadnál, hanem végig tudják tekinteni a vásári forgatagot. Ha a stílusbeli sokféleséget nézzük: itt lesz – többek között – a Bëlga, Majka és Curtis, Korda György és Balázs Klári, Balázs Pali, Balázs Fecó, Homonyik Sándor, Vastag Csaba, lesz szalonzene, zenés divatbemutató, operett- és musicalslágerek a Miskolci Nemzeti Színház művészeinek előadásában. De kiemelném azt is, hogy a Helynekemnek köszönhetően nemcsak a Szinva teraszon lesznek szabadtéri programok, koncertek, hanem a szórakozóhelyen is. Sokszínű kulturális programot is kínálunk: kiállítások, performance. A Művészetek Háza két mozitermében pedig gyerekfilmeket vetítünk, és az intézmény előtti színpad elsősorban gyerekprogramokat kínál majd, bábszínházi előadásokat, de este itt utcabál várja a vendégeket.

– Mi volt a másik szempont a fellépők kiválasztásánál?

Bíró Tibor: Az, hogy a helyi és országos fellépők aránya megfelelő legyen. Azt gondolom, az előbbiek lesznek túlnyomó részben a programban. A színház előtti színpadon például a miskolci iskolák lépnek fel: többek között a Zrínyi Ilona Gimnázium, a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, a Teleki Tehetséggondozó Kollégium, a Komlóstetői Általános Iskola, a Baross Gábor Szakközépiskola, az Erkel Ferenc Zeneiskola. De miskolci ismert együttesek is színpadra állnak: a Paddy and the Rats – ők adják a fesztivál egyik zárókoncertjét –, a Reflex és a Bíborszél is. A fesztiváli forgatag hangulatáról pedig Barsi Csaba és az Agyagbanda gondoskodik, ők a farsang különböző helyszínein lépnek fel.

– Mivel indít a farsang?

Bíró Tibor: Csütörtökön délután 4 órakor – akkorra az árusok is kinyitnak – felvonulás indul a Centrum áruháztól a Szinva teraszig. Ezen részt vesz a Perecesi Bányász Fuvószenekar, a Miskolci Majorettek, a Csodamalom Bábszínház, a Miskolci Jegesmedvék és az utánpótlás miskolci sportolók. A felvonulás fél 5-re ér a Szinva teraszra, ahol Magyarország legnagyobb kocsonyájának készítése kezdődik el. A 700 adagos kocsonyát – amely tíz órán keresztül készül – a Szentpáli iskola készíti.

– Ha már a kocsonyánál tartunk, mi lesz a farsang kínálata?

Bíró Tibor: Alapvetően gasztronómiai kínálat lesz. Csak a főutcán több mint 220 árus várja a vendégeket. Lesznek olyan kereskedők, akik kimondottan csak kocsonyára specializálódtak. De a vendéglátósoktól azt kértük, hogy a különlegességek mellett megfizethető ételkínálatuk is legyen. Ennek köszönhetően mindenkinek össze kellett állítania egy ezer forint alatti menüsort, hogy ez miből áll majd, rájuk bíztuk.

– Mennyiben volt más ennek a szervezése, mint a filmfesztiválé?

Bíró Tibor: Vannak azonos pontok, például a területbiztosítás, biztonsági intézkedések, tartalmilag azonban teljesen más, mert itt széles réteget kell programokkal, eseményekkel megtalálni. Valamint a Cine-Festnek is volt kisebb-nagyobb gasztronómiai kínálata az elmúlt években, de ez annyiban más, hogy itt ez a lényeg, ezen van a hangsúly. És persze a döntéstől a megvalósításig szűk időkeret állt rendelkezésünkre. Ez az első ilyen próbálkozásunk, meglátjuk, az igyekezetünk milyen eredményre vezet.

– A Becherovka a főszponzor, ők hogyan jelennek majd meg?

Bíró Tibor: Több olyan gasztronómiai egység lesz, amely forgalmazza a cég termékeit, illetve az egyik színpad, a Városház téri, viseli majd az ital nevét.

– Hogyan hirdeti a város ezt a rendezvényt?

Bíró Tibor: Elég széleskörű reklámkampányt indítottunk. Akik Budapestről az autópályán érkeznek Miskolcra, óriásplakátot is láthatnak, de több városban hirdetjük autóbuszokon is Miskolcon, Nyíregyházán, Kecskeméten, Szegeden, Békéscsabán, Székesfehérváron és Tatabányán. Budapesten elég nagy kampánya van a farsangnak, aluljárókban, metrókocsikban reklámozzuk. Illetve budapesti szállodák kínálatában is jelen vagyunk.

– Miskolci szállásadók jelentkeztek-e, hogy csomagajánlatukba beletennék a rendezvényt?

Bíró Tibor: Igen, vannak is ilyen kínálatok. De nem is nagyon kellett inspirálnunk őket, hiszen már egy-két héttel ezelőtt arról kaptunk visszajelzést, amikor az ideérkező művészeknek kerestünk szállást, hogy szinte a teljes kapacitásukat értékesítették a farsang idejére.

– Szereti a kocsonyát?

Bíró Tibor: Igen, bár igazából egyfajtát, amit az édesanyám készít.

– Miben különleges az a kocsonya?

Bíró Tibor: Gyerekkorom óta ezt az ízesítést szeretem, tulajdonképpen szokványos alapanyagokból készül, klasszikus, tradicionális recept. A farsangon azért megkóstolok majd egy-két különlegesebb kocsonyát is, lehet, hogy találok új ízeket, amik megtetszenek.

– N. Szántó Rita –

A miskolci kocsonyafarsang február 20-ai programja

BECHEROVKA SZÍNPAD – Városház tér

 • 17:00 Foolberry
 • 18:30 PASO
 • 20:30 Kowalsky meg a Vega

MISKOLC SZÍNPAD – Erzsébet tér

 • 16:30 Vaultage
 • 18:00 BMV
 • 19:00 Charlie
 • 20:00 Homonyik Sándor
 • 21:00 Balázs Fecó

HELYNEKEM SZÍNPAD – Szinva terasz

 • 16:00 Fesztivál nyitás
 • 17:00 Muriel
 • 18:00 Fényfarsang – Rajzolj a falra! Interaktív fényfestés a ScreenvizArt-al
 • 20:00 Kisavas-Szívrulett lemezbemutató
 • 10:00 A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóságának tanácskozó terme (Miskolc, Csabai kapu 62.) Kocsonyafarsang a Kamarában. Az élelmiszergyártás helyzete és lehetőségei Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 2014–2020 között.
 • 16:00 Széchenyi utca
  Felvonulás a Centrum Áruháztól. A Perecesi Bányász Fúvószenekar, a Miskolci Mazsorett Együttes, a Miskolci Csodamalom Bábszínház, a Bányász Nyugdíjas Tánccsoport, a Miskolci Steelleaders KSE pomponlányai, a Dallamok Szárnyán Művészeti Klub tagjai, a Miskolci Jegesmedvék, utánpótlás miskolci sportolók és diákok részvételével.
 • 16:30 Szinva terasz
  Magyarország legnagyobb kocsonyája. Egy igazi programkülönlegesség a Szinva teraszon, ahol megfőzik az ország legnagyobb, 700 adagos kocsonyáját csütörtök este a hagyományoknak megfelelően 10 órán át.
 • 16:30 A színház előtti pódiumszínpad
  Perecesi Bányász Fúvószenekar és a Bányász Nyugdíjas Tánc- csoport
 • 16:30 HELYNEKEM romkocsma
  Kosztrub Szabolcs kiállításmegnyitó
 • 21:00–04:00 HELYNEKEM romkocsma
  AFTER PARTY Indie Video DJ Bordee (belépő: 500 Ft)


hiba beküldéseTovábbi hírek a Borsod-Abaúj-Zemplén kategóriából
Ha leállt a szív, minden másodperc számít…
Miskolc - Hétfőn, az Újraélesztés Nemzetközi Napján mi is megtanultuk, hogy kell életet menteni. tovább »
Harminc kompresszió, majd jön két befújás
Miskolc - Érdemes megtanulni az újraélesztés lépéseit, hiszen életeket menthetünk! tovább »
Idén is kérhető hetedikes lányoknak a méhnyakrák elleni ingyenoltás
Budapest - Idén is kérhető iskolás lányoknak a méhnyakrák elleni védőoltás - mondta az egészségügyért [...] tovább »
A munkáltatóknak fontos szerepük van az öngondoskodás elindításában egy felmérés szerint
Budapest - A munkáltatóknak fontos szerepük van a munkavállalók nyugdíj célú öngondoskodásának [...] tovább »
Időjárás-jelentés – 2017. október 17.
Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti. tovább »
A kormány 300 milliárd forintot biztosít az élelmiszeripar fejlesztésére
Budaörs - Az élelmiszeripar erősítése érdekében fogadta el a kormány a húszpontos élelmiszerbiztonsági [...] tovább »
Még több kategóriábol »

Sporthírek
Labdarúgó NB I – A Vasas nyerte a pótolt mérkőzést
Budapest - A Vasas 1-0-ra legyőzte a Haladás csapatát a labdarúgó OTP Bank Liga tizedik fordulójának [...] tovább »
Női röplabda BL – Sima vereséggel kezdett a Békéscsaba
Békéscsaba - A bajnoki címvédő Linamar-Békéscsabai RSE sima, 3-0-s vereséget szenvedett a Bajnokok [...] tovább »
MLSZ – Eltiltották Thomas Dollt
Balmazújváros/Budapest/Debrecen/Mezőkövesd/Miskolc - Thomas Dollt, a Ferencváros vezetőedzőjét egy mérkőzésre [...] tovább »
Hiánypótló sporttudományi képzés indul Debrecenben
Debrecen - Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetemen (DE) indul sportanalitikus szakirányú továbbképzés, [...] tovább »
Nyíregyházi SN – Kupán vágták a kövesdieket
Nyíregyháza - Két osztálytárs feszült egymásnak kedden a Continental Arénában a férfi kézilabda Magyar Kupa [...] tovább »
Magyar labdarúgó-válogatott – Közös megegyezéssel távozott Storck
Budapest - Bernd Storck és a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) közös megegyezéssel szerződést bontott, így a [...] tovább »
Még több kategóriábol »

Login2


Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe TION.ro

Autentificati-va pe TION.ro:
Elfelejtetted a jelszavad?

Comentati pe TION.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Új felhasználó regisztrálása