Frissítve:

Holló András: az Alkotmánybíróságnak meg kell őriznie szellemiségét

Budapest, 2013. április 7., vasárnap (MTI) – Az Alkotmánybíróságnak (Ab) meg kell őriznie szellemiségét, alapvető alkotmányvédő funkcióját minden időszakban – jelentette ki az MTI-nek Holló András, az Ab korábbi elnöke, aki a testülettől a napokban, 70. életévének betöltése miatt vonult nyugdíjba.

hiba beküldése

Az alkotmányértelmezés legfőbb szerve az Ab, amelynek feladata őrködni az egész jogrend alkotmányossága felett. Ennek része, hogy vizsgálja az alaptörvény koherenciáját, ellentmondás-mentességét, és ha nem érintheti is a szövegét, de jeleznie kell, ha ez a kívánatos összhang megbomlott – mondta Holló András.

Az alkotmányozó hatalom felelőssége, hogy mit kezd ezzel a jelzéssel. Az Alkotmánybíróságé viszont az, hogy betölti-e hivatását, és felemeli-e szavát, ha arra az álláspontra jut, hogy veszélyben a jogállam, a jogbiztonság, mert az alaptörvénybe ellentmondó rendelkezések kerültek, és így nem lehet egységes értelmezését adni – fűzte hozzá.

Holló András szerint az alkotmányozó hatalomnak természetesen maga szabta korlátai vannak. Ha önmeghatározásként a demokratikus jogállamot deklarálja – amint az alaptörvény B cikk (1) bekezdésében olvasható -, abban az esetben a jogállami értékek, alapelvek által meghatározott az alkotmányozó hatalom.

Az európai alkotmányos jogállam megkérdőjelezhetetlen része például a hatalommegosztás, a demokratikus, ellenőrzött hatalomgyakorlás elve, az emberi és az állampolgári jogok biztosítása, ami megjelenik több – Magyarország által is elfogadott – nemzetközi dokumentumban és magában az alaptörvényben is. Ezek az alapértékek mindenkire vonatkoznak, így a mindenkori alkotmányozónak számítania kell arra, hogy ha ezekkel ellentétes rendelkezéseket emel be az alaptörvénybe, az Ab-nak jeleznie kell az így keletkezett ellentmondást.

Hozzáfűzte: utoljára csaknem negyedszázada, a rendszerváltás hajnalán – 1990 márciusában -, a Németh-kormány időszakában volt példa arra, hogy a parlamenti többség az Ab döntésével ellentétes rendelkezést írt be az alkotmányba a külföldön tartózkodók választójogával kapcsolatosan.

Holló András elmondta: álláspontja szerint a 2010 előtti Alkotmánybíróság tevékenységében nagyjából egyenlő hangsúllyal jelentek meg a közjogi, államszervezeti, illetve az alapjogvédelmi, emberi jogi problémák. Ez az egyensúly azonban az utóbbi években a testület hatásköreinek jelentős változása nyomán az alapjogvédelem irányába tolódott. Ennek oka elsősorban az actio popularis – a minden állampolgár előtt nyitva álló absztrakt normakontroll – lehetőségének megszűnése, és ezzel párhuzamosan a rendes bírói döntések elleni alkotmányjogi panaszok lehetőségének jelentős bővülése.

Az Alkotmánybíróság feladata a korábbihoz képest immár nem annyira a parlament, mint inkább a rendes bíróságok alkotmányos kontrollja. A törvényhozás és az Ab közötti, gyakran átpolitizálódott konfliktusok, viták lehetősége elvileg jelentősen szűkült, hiszen például a gazdasági jellegű tárgyköröket már csak jóval szűkebb körben vizsgálhat a testület, amelyhez egyszerű állampolgárok már nem is fordulhatnak, csupán néhány kiemelt közjogi szereplő – fejtette ki a volt alkotmánybíró. Ugyanakkor bizakodó a tekintetben, hogy a testület meg fogja találni a helyét a megváltozott körülmények között, hiszen korábban is felkutatták azokat a szakmai megoldásokat, amelyekkel megvédhették az alkotmányosságot és a jogállamot a napi politikai csatározások kedvezőtlen hatásaitól.

Holló András szerint a politikai életet a rendszerváltás óta egyre fokozódó intenzitással jellemzi a konfrontáció, amely rendre felülírja a konszenzuskeresés és a józan kompromisszumok igényét. A mai politikai viszonyok kétségtelen valósága a kétharmados többségű demokrácia. Egy demokratikus jogállamban ez nemcsak mennyiségi, hanem minőségi kérdés is, azaz az alkotmányos többség demokráciáját jelenti. Ez pedig nem nélkülözheti a hatékony alkotmánybíráskodás jelenlétét.

Holló András az Alkotmánybíróságon dolgozott a testület megalakulásától: 1990-től 1996-ig főtitkár, 1996-től alkotmánybíró, 2003-tól elnök volt 2005 őszéig, akkor mandátuma lejárt, de a parlament újraválasztotta alkotmánybírónak. Ez év április 2-án, 70. életévének betöltése miatt távozott a testülettől.

Elmondta, hogy az első évtizedben az Ab feladata a rendszerváltás során létrejött új közjogi, politikai rendszer legfontosabb értékeinek és intézményeinek, illetve egymáshoz való viszonyuknak a szisztematikus értelmezése, a jogállam alapjainak kimunkálása volt. Ezért is olyan nagy jelentőségűek mindmáig ezek a határozatok.

Hozzátette: a testület elnökeként nagy hangsúlyt fektetett a testület dinamizálására, az ügyek felgyorsítására, ezt a munkát folytatta, erősítette utódja, az Alkotmánybíróságról szintén 70. életévének betöltése miatt a közelmúltban távozó Bihari Mihály is.

– MTI –További hírek a Magyarország kategóriából
Maronita pátriárka: a nemzetközi segítség kell a közel-keleti kereszténység fennmaradásához
Budapest - Szükséges a nemzetközi közösség, így Magyarország segítsége is a kereszténység gyökerét [...] tovább »
A tokaji bornak a világ élvonalában a helye
Erdőbénye - Továbbra is az aszúnak kell lenni a vezérbornak Hegyalján. tovább »
Mága Zoltán jótékonysági koncertsorozatának díszelőadását tartják este a budapesti Szent István téren
Budapest - A nemzeti ünnep alkalmából Mága Zoltán hegedűművész kedd este, a budapesti Szent István-bazilika [...] tovább »
Üres a lakás? Reszkessetek betörők!
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A biztonság és az energiahatékonyság a legfontosabb, ha hosszabb ideig nem [...] tovább »
Egy festmény szeretne „jót tenni”
Miskolc - Jótékonysági árveréssel segít az Észak-­Magyarország a sokat szenvedett kislánynak. tovább »
Megszentelték az új kenyeret Miskolcon
Miskolc - Államalapításunk ünnepén hétfő késő délután a miskolci Szent István téren is megszentelték az [...] tovább »
Még több kategóriábol »

Sporthírek
BL-selejtező – A Vidi a csoportkörbe jutásért játszik az Üllői úton
Budapest - Új helyszínen és a nemzetközi tétmérkőzéseken 12 meccs óta veretlen AEK Athén ellen szeretne [...] tovább »
Nem engedik el a salakmotor „kezét”
Debrecen - A verseny előtti köszöntőjében dr. Papp Lászó Debrecen polgármestere rögtön leszögezte, a város [...] tovább »
Lucas lőtte a várdaiak első élvonalbeli gólját
Kisvárda - A már pontos élvonalbeli újonc közelebb állt a győzelemhez Felcsúton, mint a hazai együttes. tovább »
Winston-salemi tenisztorna – Fucsovics búcsúzott az első fordulóban
Budapest/Winston-Salem - Fucsovics Márton kiesett az első fordulóban az egyesült államokbeli Winston-Salemben [...] tovább »
Élő tv-sportközvetítések – Kedd, szerda
Budapest - A keddi és szerdai élő sportközvetítések a hazai televíziókban: tovább »
Winston-salemi tenisztorna – Továbbjutott a világranglista 392. helyezettje
Winston-Salem - A világranglistán 392. helyezett amerikai Tommy Paul továbbjutott a winston-salemi 778 ezer dollár [...] tovább »
Még több kategóriábol »

Login2


Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe TION.ro

Autentificati-va pe TION.ro:
Elfelejtetted a jelszavad?

Comentati pe TION.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Új felhasználó regisztrálása