Frissítve:

Háromdimenziós nyomtatóval készítenének táplálékot a marsi missziók számára

New York, 2013. május 24., péntek (MTI) – Háromdimenziós nyomtatóval készített táplálékkal képzeli el megoldani az amerikai űrkutatási ügynökség (NASA) a jövőbeli marsi expedíciók tagjainak az ellátását, legalábbis lát fantáziát az ötletben.

hiba beküldése

Utóbbit támasztja alá, hogy 125 000 dolláros kutatási támogatást nyújt a Sytems and Materials Research Corp. (SMRC) nevű texasi cégnek olyan 3D-s nyomtató kifejlesztéséhez, amely képes az űrhajósok számára megfelelő, “tápanyagban gazdag és ízletes” élelem előállítására. Digitális receptek alapján a szerkezet gombnyomásra készítené el por halmazállapotú alapanyagokból – némileg a Star Trek című tudományos-fantasztikus sorozatból megismert replikátorhoz hasonló módon – a “nyomtatott” táplálékot, amely nemcsak szerkezetében és összetételében helyettesítené a valódi ételeket, hanem még az illata is hajazna az eredetiére. A háromdimenziós “konyhafőnök” az előételektől a főfogásokon át a desszertig mindenről gondoskodna. Ráadásul ha beválik, a technológia elterjesztése segíthetne megoldani az éhezés világméretű problémáját a Földön is.

A terv részleteit a NASA a napokban véglegesíti, magát az ötletet amerikai sajtójelentések szerint egy Humans 2 Mars Summit elnevezésű washingtoni tanácskozáson ismertették. Anjan Contractor, az SMRC fejlesztő mérnöke és projektmenedzsere felfedte, hogy a gondolat az után fogant meg benne, hogy 3D-s nyomtatóval készült csokoládéval kedveskedett a feleségének.

Cége kapva kapott a lehetőségen, és felvetette: mi lenne, ha más élelmiszereket is előállítanának az eljárással. Bár a tápláléknyomtató szerkezet még nincs kész, az SMRC bízik abban, hogy a NASA adományával az év végére ki tudja fejleszteni. David Irvinnek, a vállalat kutatási igazgatójának a közlése szerint elsőként pizzát szeretnének készíteni, mivel az számtalan táp- és ízanyagot tartalmaz, tehát próbaüzemeltetésre kitűnően megfelelne. Arról nem is beszélve, hogy a pizza rétegekből áll, ami nagyon fontos technológiai szempont a 3D-s nyomatásnál.

A 3D-s nyomatók mindinkább felfutóban vannak az utóbbi években, ma már szinte mindent gyártanak velük, emberi testrészektől műtárgyakon át kézi fegyverekig. A szerkezetek az előre kidolgozott digitális programok alapján több millió rétegben rakják-fektetik egymásra a tárgyakat felépítő finomszemcsés összetevőket.

A NASA tájékoztatása szerint az űrhajósok jelenleg előre csomagolt élelmet visznek magukkal, amely jellegéből fakadóan nemcsak ízekben szegényes, hanem magas fokú feldolgozottsága miatt mikrotápanyagokban sem bővelkedik igazán. “A mostani rendszer semmilyen szempontból sem alkalmas a marsi küldetéshez szükséges öt évig tartó vagy még hosszabb idejű ellátás megoldására” – közölte David Steitz NASA-szóvivő.

Az SMRC által előterjesztett javaslatban szerepel, hogy a 3D-s nyomatóval előállított ennivalókat minden egyes űrhajós táplálkozási igényeihez szabhatnák, ami az egészségügyi-erőnléti állapot fenntartása mellett a változatosságot is biztosíthatná. Hosszú időtartamú űrutazásoknál az utóbbi – az egyhangúság elkerülése – legalább ugyanolyan fontos kívánalom.

A fejlesztő mérnök a Quartz hírportálnak úgy nyilatkozott, hogy a következő hat hónapban szeretne jelentősen előrehaladni egy olyan élelemszintetizátor megalkotásában, amely elhelyezhető egy űrhajó fedélzetén. A tervezett nyomtatóhoz használt por formájú alapanyagok – szénhidrátok, fehérjék, makro- és mikrotápanyagok – akár harminc évig is megőrzik minőségüket. A szerkezet vizet és olajat adagolna hozzájuk, amikor az egyénre szabott digitális receptek szerint “kikeverné” a kívánt táplálékot.

http://www.digitaltrends.com/cool-tech/pizza-on-mars-nasa-funds-development-of-3d-printer-that-can-knock-out-pizza/#ixzz2UBmqP1eb

http://www.washingtonpost.com/business/technology/nasa-asks-could-3-d-printed-food-fuel-a-mission-to-mars/2013/05/21/76fc3668-c224-11e2-914f-a7aba60512a7_story.html

– MTI –



További hírek a Multimédia kategóriából
Kiberbiztonsági szakértő: növekszik a kibertér veszélyeivel kapcsolatos tudatosság
Budapest - Az elmúlt években folyamatosan nőtt a kibertér veszélyeivel kapcsolatos tudatosság - mondta Krasznay [...] tovább »
Kriptovalutás átverésekkel 10 millió dollárt kerestek tavaly a kiberbűnözők
Budapest - A Kaspersky Lab becslései szerint a kiberbűnözők az elmúlt évben több mint 21 ezer ether [...] tovább »
A Facebook alapítója már a világ harmadik leggazdagabb embere
Budapest - Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója a világ harmadik leggazdagabb embere lett azután, hogy cégének az [...] tovább »
A 100 legnagyobb cég több mint fele amerikai tulajdonú
Budapest - A száz legnagyobb vállalat több mint fele, 54 százaléka továbbra is amerikai tulajdonban van, az [...] tovább »
Artisjus: csalódottak a szerzők, de nem adják fel az internetes jogdíjakért folytatott harcot
Budapest - Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület csalódottságának adott hangot amiatt, hogy az [...] tovább »
Rádiójelekkel kutatták fel egy invazív darázsfaj fészkét brit tudósok
London - Rádiójelek segítségével kutatták fel ázsiai lódarazsak fészkét brit tudósok, akik szerint [...] tovább »
Még több kategóriábol »

Sporthírek
Világbajnokságon képviselte hazánkat Kovács Attila Gábor
Debrecen - Negyvenöt ország közel ötezer versenyzőjét vonultatta fel a július 6. és 13. között megrendezett [...] tovább »
Női kézilabda junior-vb – Súlyosnak bizonyult a magyar csapatkapitány sérülése
Budapest - Súlyosnak bizonyult a kézilabdázó Lakatos Rita szájsérülése, a világbajnok magyar juniorválogatott [...] tovább »
Férfi tenisz-világranglista – Djokovic újra az első tízben
Budapest - A volt világelső Novak Djokovic wimbledoni győzelmének köszönhetően újra bekerült a top tízbe a [...] tovább »
Vb-2018 – Horvát lapok: bár Horvátország elveszítette a döntőt, de büszkévé tette a nemzetet és elnyerte a világ szívét
Zágráb - Büszkévé tettétek a nemzetet, veszítettetek, de bátor szívvel, és elnyertétek a világ szívét - [...] tovább »
Női tenisz-világranglista – Babos a páros-rangsor élén
Budapest - A várakozásoknak megfelelően hétfőtől Babos Tímea vezeti a női teniszezők páros-világranglistáját. tovább »
Az umagi salakon jön a harmadik találkozójuk
Nyíregyháza - Fucsovics Márton szerint Joó György mindig is több volt az életében, mint egy menedzser. tovább »
Még több kategóriábol »

Login2


Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe TION.ro

Autentificati-va pe TION.ro:




Elfelejtetted a jelszavad?

Comentati pe TION.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Új felhasználó regisztrálása