Frissítve:

GfK: népszerűségi lista élén a húsfélék, a baromfi a legkedveltebb

Budapest, 2013. szeptember 10., kedd (MTI) – A húsfélék a magyarok legkedveltebb élelmiszerei közé tartoznak: a baromfihúst a lakosság 97 százaléka, a sertéshúst 89 százalékuk kifejezetten kedveli, ezzel az értékkel a baromfi a burgonya mögött a második, míg a sertéshús a tizedik legkedveltebb az összes élelmiszer sorában – derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet étkezési szokásokat vizsgáló elemzéséből, amelyet kedden juttattak el az MTI-hez.

hiba beküldése

A kutatás szerint a marhahúst a magyarok 59 százaléka kedveli, ezzel a 35., a vadhúsokat pedig 40 százalékuk, amivel ez a húsféle a 47. helyen áll a kedvenc élelmiszerek listáján. A szárnyasok és a sertéshús népszerűsége és fogyasztása hasonló méreteket ölt, marha- és vadhús viszont ritkábban és kevesebbeknek kerül a tányérjára – állapítja meg a GfK.

A baromfihúst minden korosztály és társadalmi csoport egyformán szereti, ez az egyik legszélesebb körben fogyasztott élelmiszer: minden második vásárló étrendjében hetente többször, 96 százalékuk asztalán pedig kéthetente megjelenik. Nemek és életkor szerint nem mutatható ki számottevő különbség a baromfifogyasztásban, ellenben gyakoribb a szárnyashús fogyasztása a felsőfokú végzettségűek, a magukat egészségesen táplálkozóknak tartók és a rendszeresen főzők körében.

Bár a húsfélék kedveltségének arányszámai meglehetősen magasak, a fogyasztás hosszú évek óta fokozatosan csökkenő tendenciát mutat, s várhatóan ez az elkövetkező időkben is folytatódni fog – idézi a közlemény Dörnyei Otíliát, a GfK Hungária ügyfélkapcsolati igazgatóját. Hozzátette: a fehér húsok népszerűsége feltehetően egyrészt az egészséges életmódra felhívó kampányoknak, másrészt azok pénztárcakímélőbb árának köszönhető.

A GfK szerint a vörös húsok közül a sertéshús ugyan kisebb mértékben, de a marha- és vadhús határozottan a férfiak kedvence. E húsfajták népszerűsége 30 éves kor alatt az átlagnál lényegesen alacsonyabb a vörös húsok kedveltsége, 40 éves kör fölött viszont annál magasabb.

A piackutató adatai azt mutatják, hogy a 2012. július és 2013. június közötti időszakban csirkehúsból évente mintegy 14 alkalommal vásárol egy háztartás alkalmanként 2,2 kilogrammnyit. Az egyéb szárnyasok közül a pulyka-, valamint kacsafogyasztást emelte ki a GfK, melyből csaknem azonos, 6 kilogramm körüli mennyiséget szerzett be egy-egy háztartás az említett időszakban. A kacsahúsból ritkábban, évente háromszor, de jellemzően nagyobb mennyiség, 2,1 kilogramm kerül a bevásárlókosárba, mint pulykából, amiből évente négyszer 1,6 kilogrammot vásárol a lakosság.

A sertéshús a magyarok egyharmadának hetente többször is tányérjára kerül, 87 százalék pedig saját bevallása szerint kéthetente eszik valamilyen sertésből készült ételt. A fogyasztási gyakoriságban a férfiak járnak elöl: a férfiak 85 százaléka hetente eszik sertéshúst, míg a nőknek csak a 67 százaléka. A sertésfogyasztásban élen járnak a fizikai munkát végzők, nagycsaládban élők, és a kisebb települések lakosai.

A magasabb iskolai végzettségűek körében az átlagosnál alacsonyabb a sertéshús fogyasztása, nem igaz viszont ugyanez a marhahúsra és a vadhúsra. Míg a magyarok 10 százaléka fogyaszt csak legalább hetente marhahúst, a magasabban képzettek és magasabb jövedelműek körében ez az arány eléri a 16 százalékot. A vadhús igazi különlegességnek számít, évi néhány alkalommal kerül csak egy átlag magyar tányérjára – mutat rá a GfK.

A GfK információi szerint egy háztartás 2012 júliusa és 2013 júniusa között átlagosan mintegy 30 kilogrammnyi sertést és mindössze 4,8 kilogrammnyi marhahúst vásárolt egy év alatt. Míg a hentespultnál sertésből évi 13-14 alkalommal bevásárlásonként 2,2 kilogrammnyit kér egy vevő, addig marhahúst évente háromszor vásárol alkalmanként 1,6 kilogrammnyit.

– MTI – 



További hírek a Gazdaság kategóriából
Milliókkal többet érhetnek a szigetelt házak
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Ütemesen növekszik a szigetelt házak aránya, de van még hová fejlődni. tovább »
A régi hagyományokra is építve, de teljesen új utakon az Észak Expo
Miskolc - Egymásra találhatnak a cégek, vállalkozások és az érdeklődők, egy helyen. tovább »
360 fokos videó: kevés mézzel zárták a tavaszt a méhészek
Debrecen - „Szerintem nem volt egy jó év. Területi különbségek is vannak, van, ahol fagykár érte az akácot, [...] tovább »
Az Európai Bizottság az áfaszabályok és az alkohol adójának módosítását javasolta
Brüsszel - Az Európai Bizottság javaslatot tett a hozzáadottérték-adóra (általános forgalmi adó - áfa) [...] tovább »
NAK-elnök: vannak még tartalékok a magyar agrárgazdaságban
Pápa - Sikeres éveket tudhat maga mögött a magyar agrárgazdaság, de vannak olyan ágazatok, amelyekben még komoly [...] tovább »
Megállapodott a kormány a Gazprommal a 2019-es orosz gázszállításokról
Moszkva - Sikerült megállapodni a Gazprommal a Magyarországra irányuló gázszállítások jövő évi [...] tovább »
Még több kategóriábol »

Sporthírek
Vasárnap célba érhet a KBSC
Kazincbarcika - A labdarúgó NB II 37. fordulójában a Kazincbarcikai SC gárdája a Csákvár csapatát fogadja [...] tovább »
Frizbis bronzot szerzett a Debreceni Egyetem
Budapest, Debrecen – A Debreceni Egyetem frizbi csapata harmadik helyezést ért el a Magyar Egyetemi-Főiskolai [...] tovább »
Kisvárda Master Good – Felemelő környezetben, felszabadultan
Kisvárda - Lekerült a teher a kisvárdai csapatról, ez érezhető volt az MTK otthonában nyújtott teljesítményen. tovább »
Hosszú Katinka 400 méter vegyesen is győzött Kaliforniában
Budapest, Irvine - A 200-on aratott pénteki sikere után Hosszú Katinka szombaton 400 méteres vegyesúszásban sem [...] tovább »
Bajnokok Ligája – Sorozatban harmadszor győzött a Real Madrid
Budapest/Kijev - Sorozatban harmadszor a Real Madrid nyerte a labdarúgó Bajnokok Ligáját, mivel a 2017/18-as szezon [...] tovább »
Kamion Eb – Dobogóval és kizárással kezdte a szezont Kiss Norbert
Budapest - Előbb a harmadik, majd az ötödik helyen végzett Kiss Norbert a kamion Európa-bajnokság új idényének [...] tovább »
Még több kategóriábol »

Login2


Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe TION.ro

Autentificati-va pe TION.ro:




Elfelejtetted a jelszavad?

Comentati pe TION.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Új felhasználó regisztrálása