Frissítve:

Ezekkel az ételekkel pótold az őszi vitamincsökkenést

Ezekkel az ételekkel pótold az őszi vitamincsökkenést
A nyári lendülettel, energiával, derűvel teli, napsütéses időszakban úgy érezhetjük, túlteng bennünk az energia, ami aztán hirtelen megcsappan, amint beköszöntenek a kissé hűvösebb reggelű és estéjű napok.

S ahogy megyünk a zimankós tél felé, egyre inkább kimerültnek érezzük magunkat, lehangolódunk, és egyre inkább nincs kedvünk semmihez. Ez a depressziószerű, fáradt állapot nem csupán annak köszönhető, hogy tudatában vagyunk a hideg közeledtének, és érezzük, ahogy a melengető napsugarak eltűnnek, s még a nappalok is rövidülnek, hanem annak is, hogy a testünk jelzéseket küld, figyelmeztet minket, hogy lassan lemerülnek a tartalékai, melyeket pótolni kell!

A tartalékok pótlásának fontossága

Szervezetünk és immunrendszerünk megfelelő működését jól megválasztott ételekkel alapjaiban támogathatjuk, hogy lehetőleg elkerüljük a betegségeket és legyen elegendő energiánk. Minden évszaknak megvan a maga zöldség és gyümölcs kínálata, melyekből mindig tudatosan válogassunk be étrendünkbe – akár nyersen, akár feldolgozott állapotban –, hogy szervezetünk a lehető legjobban hasznosuló formában kaphassa meg a szükséges vitaminadagját! Hiszen a legjobb ásványi anyag, nyomelem és vitaminforrás mindig a friss idényzöldség és –gyümölcs.

A szezonális, őszi konyhakerti növényekkel bőségesen támogathatjuk egészségünket, hiszen többek között rendelkezésünkre áll például a brokkoli, édeskömény, sárgarépa, padlizsán, gomba, petrezselyem, csemegekukorica, kelbimbó, fokhagyma, karfiol, káposzta, cékla, zöldbab, dió, szőlő, körte, szilva, mogyoró, füge, alma, sütőtök, birsalma. Rajtuk kívül mindig gazdag tápanyagot nyújt a szervezet számára a vitaminokkal teli tojás, valamint az élőflórás tejtermékek, az olajos magvak és aszalt gyümölcsök, illetve a máj, s persze a savanyú káposzta. Szervezetünk tartalékait azonban egy kis odafigyeléssel feltölthetjük nem nyers ételekkel is, melyekbe feltétlenül kerüljön bele több is az őszi zöldség- és gyümölcskínálatból!

Őszi, szervezetet támogató ételek

Levesek – Köztudottan igen jót tesznek az egészségnek. Rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaznak a szervezet számára, hiszen az értékes lébe belefő az összetevők legjava, így elmondható, hogy ez az étel igazán vitamindús tápanyagforrás. Ezért bármilyen levesről legyen is szó, immunrendszerünknek csak jót tehetünk vele! Ősszel például remek választás lehet egy sütőtök vagy brokkoli krémleves, vagy savanyú káposztás bableves.

Főzelékek – Legtöbbjük tejjel készül, ami kiváló szolgálatot tesz a csontok számára, de természetesen az egyéb módon elkészítettek is tele vannak vitaminnal, a rostban gazdag zöldségek pedig jót tesznek az emésztésnek is. Könnyen elkészíthető ételről van szó, s egy kis fantáziával összedobható egy őszi vitaminfőzelék is, amely vegyesen tartalmaz különféle zöldségeket (pl. cukkini, kelbimbó, sárgarépa).

Természetesen az említett két alap étel mellett számtalan lehetőség és variáció kínálkozik az idényzöldségek és gyümölcsök felhasználásával egy-egy menüsor összeállítására, hiszen az őszi alapanyagok változatosak, színesek és meglehetősen egészségesek, így fantasztikus ételek varázsolhatóak az asztalra, akár saláták, köretek, desszertek, mártogatósok, s egytálételek (pl. lecsós-ételek) képében is. Mindeközben ne feledkezzünk meg a kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás részeként a húsokról és zsiradékokról sem, hiszen egyes vitaminok zsírban oldódnak, ill. a porcokból főzés-sütés során kioldódó kocsonyás anyag pedig bőségesen tartalmazza az ízületek számára fontos anyagokat.

 

– PR cikk –


hiba beküldése

Címkék: ,


Egyéb hírek
Anyagiak miatt nem utazott
Sárospatak - A Magyar Ökölvívó Szövetség financiális nehézségei miatt nem utazott ki a november 15-én [...] tovább »
Kerékpárosok ütköztek, lezárták a nyomozást
Hajdúszoboszló - A hajdúszoboszlói rendőrök befejezték annak a nádudvari balesetnek a vizsgálatát, amelyben [...] tovább »
FRISSÍTETT|Eloltották a kudzsiri Fegyvergyárban kiütött tüzet
Nem a kudzsiri (Cugir) Mechanikai Műveknél, hanem a Fegyvergyárban ütött ki tűz egy robbanás nyomán - [...] tovább »
Szuperinfó elérhetőség
Az alábbi elérhetőségeken érheti el kollégáinkat. tovább »
Szpari – „Fél lábon” is három pontra törnek
Nyíregyháza - Lengyel Roland szerint itthon minden esetben csak a győzelem lehet a cél. tovább »
Operett, krimi, gála, majd vígjáték
Tokaj - November 23-án indul az őszi/téli színházi évad Tokajban. tovább »
Még több kategóriábol »

Sporthírek
Férfi vízilabda MK – Utolsóként az OSC jutott a legjobb négy közé
Budapest - Az OSC Újbuda a férfi vízilabda Magyar Kupa negyeddöntőjének hazai visszavágóján döntetlent [...] tovább »
Női röplabda Extraliga – Szetthátrányból nyert otthon a Békéscsaba
Budapest/Békéscsaba - A címvédő Békéscsaba szetthátrányból győzte le otthon a Jászberény együttesét a [...] tovább »
Jégkorong Erste Liga – A Gyergyó legyőzte az UTE-t
Székesfehérvár - A Gyergyó 6-2-re legyőzte a vendég UTE gárdáját a jégkorong Erste Liga alapszakaszának [...] tovább »
Női kézilabda EHF Kupa – Csoportkörbe jutott a Siófok
Siófok - A Siófok KC házigazdaként 11 góllal legyőzte az orosz Lada Toljatti csapatát a női kézilabda EHF Kupa [...] tovább »
Szlovák jégkorongliga – Sorozatban harmadszor nyert a MAC
Budapest - A MAC Újbuda jégkorongcsapata sorozatban a harmadik győzelmét aratta a Tipsport Ligában: vasárnap [...] tovább »
„A sors nekünk is visszaadott valamit az utolsó percben elért győzelemmel”
Miskolc - A labdarúgó megyei II. Közép csoportjának 15. fordulójában vasárnap két mérkőzést játszottak. tovább »
Még több kategóriábol »

Login2


Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe TION.ro

Autentificati-va pe TION.ro:




Elfelejtetted a jelszavad?

Comentati pe TION.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Új felhasználó regisztrálása