Frissítve:

Ezekkel az ételekkel pótold az őszi vitamincsökkenést

Ezekkel az ételekkel pótold az őszi vitamincsökkenést
A nyári lendülettel, energiával, derűvel teli, napsütéses időszakban úgy érezhetjük, túlteng bennünk az energia, ami aztán hirtelen megcsappan, amint beköszöntenek a kissé hűvösebb reggelű és estéjű napok.

S ahogy megyünk a zimankós tél felé, egyre inkább kimerültnek érezzük magunkat, lehangolódunk, és egyre inkább nincs kedvünk semmihez. Ez a depressziószerű, fáradt állapot nem csupán annak köszönhető, hogy tudatában vagyunk a hideg közeledtének, és érezzük, ahogy a melengető napsugarak eltűnnek, s még a nappalok is rövidülnek, hanem annak is, hogy a testünk jelzéseket küld, figyelmeztet minket, hogy lassan lemerülnek a tartalékai, melyeket pótolni kell!

A tartalékok pótlásának fontossága

Szervezetünk és immunrendszerünk megfelelő működését jól megválasztott ételekkel alapjaiban támogathatjuk, hogy lehetőleg elkerüljük a betegségeket és legyen elegendő energiánk. Minden évszaknak megvan a maga zöldség és gyümölcs kínálata, melyekből mindig tudatosan válogassunk be étrendünkbe – akár nyersen, akár feldolgozott állapotban –, hogy szervezetünk a lehető legjobban hasznosuló formában kaphassa meg a szükséges vitaminadagját! Hiszen a legjobb ásványi anyag, nyomelem és vitaminforrás mindig a friss idényzöldség és –gyümölcs.

A szezonális, őszi konyhakerti növényekkel bőségesen támogathatjuk egészségünket, hiszen többek között rendelkezésünkre áll például a brokkoli, édeskömény, sárgarépa, padlizsán, gomba, petrezselyem, csemegekukorica, kelbimbó, fokhagyma, karfiol, káposzta, cékla, zöldbab, dió, szőlő, körte, szilva, mogyoró, füge, alma, sütőtök, birsalma. Rajtuk kívül mindig gazdag tápanyagot nyújt a szervezet számára a vitaminokkal teli tojás, valamint az élőflórás tejtermékek, az olajos magvak és aszalt gyümölcsök, illetve a máj, s persze a savanyú káposzta. Szervezetünk tartalékait azonban egy kis odafigyeléssel feltölthetjük nem nyers ételekkel is, melyekbe feltétlenül kerüljön bele több is az őszi zöldség- és gyümölcskínálatból!

Őszi, szervezetet támogató ételek

Levesek – Köztudottan igen jót tesznek az egészségnek. Rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaznak a szervezet számára, hiszen az értékes lébe belefő az összetevők legjava, így elmondható, hogy ez az étel igazán vitamindús tápanyagforrás. Ezért bármilyen levesről legyen is szó, immunrendszerünknek csak jót tehetünk vele! Ősszel például remek választás lehet egy sütőtök vagy brokkoli krémleves, vagy savanyú káposztás bableves.

Főzelékek – Legtöbbjük tejjel készül, ami kiváló szolgálatot tesz a csontok számára, de természetesen az egyéb módon elkészítettek is tele vannak vitaminnal, a rostban gazdag zöldségek pedig jót tesznek az emésztésnek is. Könnyen elkészíthető ételről van szó, s egy kis fantáziával összedobható egy őszi vitaminfőzelék is, amely vegyesen tartalmaz különféle zöldségeket (pl. cukkini, kelbimbó, sárgarépa).

Természetesen az említett két alap étel mellett számtalan lehetőség és variáció kínálkozik az idényzöldségek és gyümölcsök felhasználásával egy-egy menüsor összeállítására, hiszen az őszi alapanyagok változatosak, színesek és meglehetősen egészségesek, így fantasztikus ételek varázsolhatóak az asztalra, akár saláták, köretek, desszertek, mártogatósok, s egytálételek (pl. lecsós-ételek) képében is. Mindeközben ne feledkezzünk meg a kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás részeként a húsokról és zsiradékokról sem, hiszen egyes vitaminok zsírban oldódnak, ill. a porcokból főzés-sütés során kioldódó kocsonyás anyag pedig bőségesen tartalmazza az ízületek számára fontos anyagokat.

 

– PR cikk –


hiba beküldése

Címkék: ,


Egyéb hírek
Álláshirdetés
VISSZA A KEZDŐOLDALRA tovább »
Mind többet lásson a turista
A Nyugat-Balaton turisztikai kínálatának egy csokrát nyújtja a látogatóknak az üdülőrégió 3 kiemelt [...] tovább »
Humán szolgáltatás fejlesztés
Gyenesdiás önkormányzata 7 konzorciumi partnertelepüléssel együtt nyert 245,6 millió forintot, humán [...] tovább »
Szendrey Júlia emléknapok
A március 15-i ünnephez kapcsolódva emlékeztek Keszthelyen Szendrey Júliára. tovább »
Tavaszi készülődés a zöldturizmusra
A Gyenesdiási Turisztikai Egyesület munkájában a szezonidőn kívül is nagy hangsúlyt kap a település [...] tovább »
Szenzációs bemutatkozás!
Bár ezt vártuk, mégis kellemes meglepetésként érte a Ritmus Ase-t a Klausz Kristóf-Csányi Botond páros [...] tovább »
Még több kategóriábol »

Sporthírek
Műkorcsolya-vb – Jégtáncban francia siker, a magyar kettős 19.
Budapest/Szaitama - A francia Gabriela Papadakis, Guillaume Cizeron kettős nyerte a jégtáncosok versenyét a [...] tovább »
Hevesen heveskedne a Kölcsey DSE
Nyíregyháza - Feledtetné az elmúlt heti kisiklását a tiszavasvári csapat. tovább »
„Gratulálok a hazai csapatnak”
Gesztely - A labdarúgó megyei I. osztály, 20. fordulójában Gesztely fogadta a Mezőkövesd tartalék csapatát. tovább »
Nyíregyházi KC – Tovább a megkezdett úton
Nyíregyháza - Fegyelmezett, taktikailag jól felkészített csapat ellen lépnek pályára vasárnap. tovább »
Jótékonysági lesz a futóverseny Sajóbábonyban
Sajóbábony - A Sok KIS Kéz Közhasznú Egyesület jótékonysági futóversenyt rendez május 25-én 10 órakor a [...] tovább »
Fatum-Nyíregyháza: A beugró jól sikerült, jöhet a vizsga!
Nyíregyháza - A Fatum-Nyíregyháza vasárnap megkezdi az Extraliga rájátszását. tovább »
Még több kategóriábol »

Login2


Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe TION.ro

Autentificati-va pe TION.ro:




Elfelejtetted a jelszavad?

Comentati pe TION.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Új felhasználó regisztrálása