Frissítve:

Ezekkel az ételekkel pótold az őszi vitamincsökkenést

Ezekkel az ételekkel pótold az őszi vitamincsökkenést
A nyári lendülettel, energiával, derűvel teli, napsütéses időszakban úgy érezhetjük, túlteng bennünk az energia, ami aztán hirtelen megcsappan, amint beköszöntenek a kissé hűvösebb reggelű és estéjű napok.

S ahogy megyünk a zimankós tél felé, egyre inkább kimerültnek érezzük magunkat, lehangolódunk, és egyre inkább nincs kedvünk semmihez. Ez a depressziószerű, fáradt állapot nem csupán annak köszönhető, hogy tudatában vagyunk a hideg közeledtének, és érezzük, ahogy a melengető napsugarak eltűnnek, s még a nappalok is rövidülnek, hanem annak is, hogy a testünk jelzéseket küld, figyelmeztet minket, hogy lassan lemerülnek a tartalékai, melyeket pótolni kell!

A tartalékok pótlásának fontossága

Szervezetünk és immunrendszerünk megfelelő működését jól megválasztott ételekkel alapjaiban támogathatjuk, hogy lehetőleg elkerüljük a betegségeket és legyen elegendő energiánk. Minden évszaknak megvan a maga zöldség és gyümölcs kínálata, melyekből mindig tudatosan válogassunk be étrendünkbe – akár nyersen, akár feldolgozott állapotban –, hogy szervezetünk a lehető legjobban hasznosuló formában kaphassa meg a szükséges vitaminadagját! Hiszen a legjobb ásványi anyag, nyomelem és vitaminforrás mindig a friss idényzöldség és –gyümölcs.

A szezonális, őszi konyhakerti növényekkel bőségesen támogathatjuk egészségünket, hiszen többek között rendelkezésünkre áll például a brokkoli, édeskömény, sárgarépa, padlizsán, gomba, petrezselyem, csemegekukorica, kelbimbó, fokhagyma, karfiol, káposzta, cékla, zöldbab, dió, szőlő, körte, szilva, mogyoró, füge, alma, sütőtök, birsalma. Rajtuk kívül mindig gazdag tápanyagot nyújt a szervezet számára a vitaminokkal teli tojás, valamint az élőflórás tejtermékek, az olajos magvak és aszalt gyümölcsök, illetve a máj, s persze a savanyú káposzta. Szervezetünk tartalékait azonban egy kis odafigyeléssel feltölthetjük nem nyers ételekkel is, melyekbe feltétlenül kerüljön bele több is az őszi zöldség- és gyümölcskínálatból!

Őszi, szervezetet támogató ételek

Levesek – Köztudottan igen jót tesznek az egészségnek. Rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaznak a szervezet számára, hiszen az értékes lébe belefő az összetevők legjava, így elmondható, hogy ez az étel igazán vitamindús tápanyagforrás. Ezért bármilyen levesről legyen is szó, immunrendszerünknek csak jót tehetünk vele! Ősszel például remek választás lehet egy sütőtök vagy brokkoli krémleves, vagy savanyú káposztás bableves.

Főzelékek – Legtöbbjük tejjel készül, ami kiváló szolgálatot tesz a csontok számára, de természetesen az egyéb módon elkészítettek is tele vannak vitaminnal, a rostban gazdag zöldségek pedig jót tesznek az emésztésnek is. Könnyen elkészíthető ételről van szó, s egy kis fantáziával összedobható egy őszi vitaminfőzelék is, amely vegyesen tartalmaz különféle zöldségeket (pl. cukkini, kelbimbó, sárgarépa).

Természetesen az említett két alap étel mellett számtalan lehetőség és variáció kínálkozik az idényzöldségek és gyümölcsök felhasználásával egy-egy menüsor összeállítására, hiszen az őszi alapanyagok változatosak, színesek és meglehetősen egészségesek, így fantasztikus ételek varázsolhatóak az asztalra, akár saláták, köretek, desszertek, mártogatósok, s egytálételek (pl. lecsós-ételek) képében is. Mindeközben ne feledkezzünk meg a kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás részeként a húsokról és zsiradékokról sem, hiszen egyes vitaminok zsírban oldódnak, ill. a porcokból főzés-sütés során kioldódó kocsonyás anyag pedig bőségesen tartalmazza az ízületek számára fontos anyagokat.

 

– PR cikk –


hiba beküldése

Címkék: ,


Egyéb hírek
Tündöklő pávák: egy kiállítás képei
A magyar kultúra napja előestéjén fotókiállítás nyílik a Hagyományok Házában a Fölszállott a páva műsor [...] tovább »
Heves megye innovatőre lett a High-Tech Sportok Bázisának vezetője
Év elejei ajándékként újabb elismerésben részesült az idén tízéves évfordulóját ünneplő High-Tech [...] tovább »
Képekben Zaláról
Keszthely kitüntetett helyzetben van Mészáros T. László újonnan megjelent Szerelmem Zala című fotóalbumában is. tovább »
Folyamatos a fejlődés
Debrecen - A gyorsuló fejlődés miatt az oktatásban nemcsak a mennyiségre, hanem a minőségre is fókuszálni kell. tovább »
Komonyi Zsuzsi: „A közönség szeretete vonzott vissza a színpadra”
Három új, saját dallal tért vissza Komonyi Zsuzsi a könnyűzenei világba. Az énekesnő számára az [...] tovább »
Megjelent Szőcs Renáta új klipje
Egy elhagyatott pincében forgatta a „Szemed mindent lát” című dalhoz készült klipjét Szőcs Renáta. tovább »
Még több kategóriábol »

Sporthírek
Jégkorong Erste Liga – Könnyed debreceni sikerrel zárult az alapszakasz
Debrecen - A DEAC magabiztosan nyerte az alapszakasz utolsó mérkőzését a jégkorong Erste Ligában: hétfőn este [...] tovább »
Jégkorong Erste Liga – Vereséggel zárta az alapszakaszt a Csíkszereda
Budapest/Brassó - A Csíkszereda elvesztette utolsó mérkőzését az alapszakaszban a jégkorong Erste Ligában, [...] tovább »
Férfi kézilabda-vb – Újabb norvég győzelem a magyarok csoportjában
Herning - Norvégia válogatottja három góllal legyőzte Svédország csapat a német-dán közös rendezésű férfi [...] tovább »
Kisvárda Master Good – A szerdai edzőmeccs
Kisvárda - Az egyiptomi tavasz után ismét az itthoni télben folytatja a felkészülését a Kisvárda Master Good [...] tovább »
Férfi kézilabda-vb – Regeneráció után közös főzés és wellness szerepelt a magyarok programjában
Herning - A Tunézia ellen 26-21-re megnyert vasárnapi mérkőzést követően a játékosok számára szokás szerint [...] tovább »
Labdarúgás – Ketten távoznak Nyírbátorból
Nyírbátor - Hétfőn elkezdte a felkészülést a harmadosztályú labdarúgóklub. tovább »
Még több kategóriábol »

Login2


Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe TION.ro

Autentificati-va pe TION.ro:




Elfelejtetted a jelszavad?

Comentati pe TION.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Új felhasználó regisztrálása