Frissítve:

Étrenddel csökkenthető az Alzheimer-kór kockázata

Étrenddel csökkenthető az Alzheimer-kór kockázata Étrenddel csökkenthető az Alzheimer-kór kockázata - © Illusztráció: Getty Images
Washington, 2015. március 27., péntek (MTI) – A megfelelő étrend szignifikánsan csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát – állítják egy tízéves kutatás alapján amerikai tudósok.

A chicagói Rush Egyetem kutatói eredményeiket az Alzheimer’s & Dementia című folyóirat márciusi számában tették közzé.

Az Alzheimer kór az időskori elbutulás, a demencia leggyakoribb formája. A Nemzetközi Alzheimer Társaság adatai szerint bolygónkon 40 millió ember szenved e súlyos kórban, a fejlett világban, Észak-Amerikában és az észak-európai államokban a legmagasabb a megbetegedési ráta, a legalacsonyabb pedig a mediterrán térségben és Ázsiában. Különösen kedvező a megbetegedési statisztika Olaszországban és Japánban – olvasható a LiveScience hírei között.

A feltételezések szerint az Alzheimer-kór kialakulását genetikai, környezeti, valamint életmódbeli tényezők összessége segíti elő. Korábbi kutatások kimutatták, hogy rizikófaktort jelent az elhízás, a hipertónia, a magas koleszterinszint, a szív és érrendszeri betegségek, valamint a cukorbaj.

alzheimer

A Rush Egyetem kutatói által végzett vizsgálat során a mediterrán étrendet és a magas vérnyomás megelőzését szolgáló DASH-diétát (Dietary Approaches to Stop Hypertension) ötvözték. Az így kialakított MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) elnevezésű étrend 10 ajánlott és 5 tiltott ételféleséget kínál. Az előbbiekhez a zöld leveles zöldségeket és egyéb zöldségféléket, az olajos magvakat, a bogyós gyümölcsöket, a hüvelyeseket, a teljes kiőrlésű gabonaféléket, a halat és a baromfihúst, az olívaolajat, valamint a bort sorolták a kutatók. A szellemi leépülést elősegítő élelmiszerek lajstromában pedig a vörös húsok, a vaj és a margarin, továbbá a sajt, a sütemények és az édességek, a sültek és a gyorséttermi fogások szerepelnek.

A tízéves követéses vizsgálatban 923 önkéntes vett részt. Mint kiderült, azoknál a résztvevőknél, akik a MIND-étrend szerint táplálkoztak, 53 százalékkal csökkent az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata, ám a rizikó azoknál az önkénteseknél is 35 százalékkal alacsonyabb volt, akik csak részlegesen tartották be a diétát.

“Sokkal jobb egészségnek örvendenek mindazok, akik hosszú időn át megfelelően étkeznek” – mutatott rá a táplálkozás-epidemiológiai kutatást irányító Martha Clare Morris, a Rush Egyetem docense.

– MTI –


hiba beküldése



További hírek a Életmód kategóriából
Szülők háza: a gyerekek gyógyulásáért
Debrecen - Ingyenes szállást biztosít a Református Szeretetszolgálat a kórházi kezelés alatt álló kicsik szüleinek. tovább »
PISA-jelentés – A magyar diákok átlag alatt teljesítenek az együttműködő problémamegoldás terén
Brüsszel - Átlag alatti a magyar diákok teljesítménye az úgynevezett együttműködő problémamegoldás terén - [...] tovább »
Mintegy 250 millió forintra pályázhatnak fogyatékkal élőket segítő szervezetek
Budapest - Mintegy 250 millió forintra pályázhatnak a fogyatékkal élők társadalmi befogadását és [...] tovább »
Infektológus: a tavalyinál súlyosabb influenzajárványra kell számítani
Budapest - A tavalyinál súlyosabb influenzajárványra kell számítani az idén Európában, ezért a szakemberek [...] tovább »
Családban élnének, de nem könnyű társra lelni
Debrecen - Ma Magyarországon a fiatalok sokkal több gyermeket szeretnének, mint amennyi megszületik. tovább »
A túlsúlyos nőknél nagyobb mellrákos daganatot diagnosztizálhatnak
Stockholm - A túlsúlyos nőknél nagyobb valószínűséggel diagnosztizálják a mell nagyobb daganatát egy svéd [...] tovább »
Még több kategóriábol »

Sporthírek
Berki Krisztiánnak már csak minimális fájdalmai vannak
Budapest - Szeptemberi vállműtéte után jól halad a felépülése Berki Krisztián olimpiai, világ- és [...] tovább »
Ilyen, amikor a név kötelez
Nyíregyháza - Gönczi János kapitányként debütált, a fiai pedig diadalmaskodtak a küzdősport gálán. tovább »
Ez a tenisz és Marci nagy éve volt
Nyíregyháza - Soha nem feledhető győzelmekre is emlékezett a nyíregyházi teniszező az évzáró összejövetelen. tovább »
Nem mondanak le az újabb bravúrról
Nyíregyháza - A Sunshine-NyíKSE a Hepp-kupában a Vasas Akadémia ellen mérkőzik szerda este, hazai pályán. tovább »
Curling Eb – Súlyos magyar vereség a nőknél
Budapest/St. Gallen - A magyar női válogatott súlyos, 13-1-es vereséget szenvedett Svédországtól a St. Gallen-i [...] tovább »
Férfi kosárlabda vb-selejtező – Keller a csapatkapitány, a kijutás a cél
Kecskemét - Az eddigi évek munkája alapján Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány a fehérvári Keller Ákost [...] tovább »
Még több kategóriábol »

Login2


Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe TION.ro

Autentificati-va pe TION.ro:




Elfelejtetted a jelszavad?

Comentati pe TION.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Új felhasználó regisztrálása