Frissítve:

Étrenddel csökkenthető az Alzheimer-kór kockázata

Étrenddel csökkenthető az Alzheimer-kór kockázata Étrenddel csökkenthető az Alzheimer-kór kockázata - © Illusztráció: Getty Images
Washington, 2015. március 27., péntek (MTI) – A megfelelő étrend szignifikánsan csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát – állítják egy tízéves kutatás alapján amerikai tudósok.

A chicagói Rush Egyetem kutatói eredményeiket az Alzheimer’s & Dementia című folyóirat márciusi számában tették közzé.

Az Alzheimer kór az időskori elbutulás, a demencia leggyakoribb formája. A Nemzetközi Alzheimer Társaság adatai szerint bolygónkon 40 millió ember szenved e súlyos kórban, a fejlett világban, Észak-Amerikában és az észak-európai államokban a legmagasabb a megbetegedési ráta, a legalacsonyabb pedig a mediterrán térségben és Ázsiában. Különösen kedvező a megbetegedési statisztika Olaszországban és Japánban – olvasható a LiveScience hírei között.

A feltételezések szerint az Alzheimer-kór kialakulását genetikai, környezeti, valamint életmódbeli tényezők összessége segíti elő. Korábbi kutatások kimutatták, hogy rizikófaktort jelent az elhízás, a hipertónia, a magas koleszterinszint, a szív és érrendszeri betegségek, valamint a cukorbaj.

alzheimer

A Rush Egyetem kutatói által végzett vizsgálat során a mediterrán étrendet és a magas vérnyomás megelőzését szolgáló DASH-diétát (Dietary Approaches to Stop Hypertension) ötvözték. Az így kialakított MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) elnevezésű étrend 10 ajánlott és 5 tiltott ételféleséget kínál. Az előbbiekhez a zöld leveles zöldségeket és egyéb zöldségféléket, az olajos magvakat, a bogyós gyümölcsöket, a hüvelyeseket, a teljes kiőrlésű gabonaféléket, a halat és a baromfihúst, az olívaolajat, valamint a bort sorolták a kutatók. A szellemi leépülést elősegítő élelmiszerek lajstromában pedig a vörös húsok, a vaj és a margarin, továbbá a sajt, a sütemények és az édességek, a sültek és a gyorséttermi fogások szerepelnek.

A tízéves követéses vizsgálatban 923 önkéntes vett részt. Mint kiderült, azoknál a résztvevőknél, akik a MIND-étrend szerint táplálkoztak, 53 százalékkal csökkent az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata, ám a rizikó azoknál az önkénteseknél is 35 százalékkal alacsonyabb volt, akik csak részlegesen tartották be a diétát.

“Sokkal jobb egészségnek örvendenek mindazok, akik hosszú időn át megfelelően étkeznek” – mutatott rá a táplálkozás-epidemiológiai kutatást irányító Martha Clare Morris, a Rush Egyetem docense.

– MTI –


hiba beküldése



További hírek a Életmód kategóriából
Gyermekkori álmok váltak valóra
Debrecen - „Első pillantásra felkelti az érdeklődésünket, majd nem engedi, hogy levegyük róla a szemünket.” tovább »
Gyümölcsfák metszése
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A munka során figyelembe kell venni, hogy az adott fafajta mely részén, mely [...] tovább »
Az időtávok helyes kijelölése is fontos
Debrecen - Az év eleje az elhatározások és változások hónapja. tovább »
Elveszve a vadonban: emberek, akik kiállták a természet kőkemény próbáját
Évente rengeteg ember téved el a vadonban. Vannak, akik sosem térnek vissza, de akad egy-két kitartó és nagyon [...] tovább »
Ragaszkodunk ahhoz, hogy választhassunk
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A magyarok többsége elutasítja a homeopátiás szereket érintő korlátozásokat [...] tovább »
Ilyenkor a szervezet is nagytakarítást végez
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Tavaszi fáradtság: hamarosan eljön a testi-lelki megújulás ideje. tovább »
Még több kategóriábol »

Sporthírek
Kisvárda Master Good SE – Nem bírtak egymással a csapatok
Kisvárda - Az óriási taktikai csatában ismét nem tudták eldönteni ki a jobb. tovább »
Kupabronz gyógyír a Vegyésznek
Kazincbarcika - Három játszmában szerezte meg az évad MK-sorozatának harmadik helyét a VRCK. tovább »
Férfi kézilabda EHF Kupa – Tíz góllal győzött a Tatabánya
Bitola - A Grundfos Tatabánya KC 31-21-re nyert a macedón Eurofarm Rabotnik otthonában a férfi kézilabda EHF Kupa [...] tovább »
Osztrák jégkorongliga – Kikapott a Fehérvár
Bolzano - A Fehérvár AV19 5-2-re kikapott a Bolzano vendégeként az osztrák jégkorongliga (EBEL) [...] tovább »
Szlovák jégkorongliga – Nyert a MAC Újbuda
Budapest - A MAC Újbuda 3-1-re nyert a vendég HC Kosice ellen a szlovák jégkorongliga alapszakaszának vasárnapi [...] tovább »
Labdarúgó NB II – Hazai győzelmével újra élen a Gyirmót
Győr - A Gyirmót 3-1-re legyőzte a vendég Dorog csapatát a labdarúgó NB II 24. fordulójában, vasárnap, így [...] tovább »
Még több kategóriábol »

Login2


Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe TION.ro

Autentificati-va pe TION.ro:




Elfelejtetted a jelszavad?

Comentati pe TION.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Új felhasználó regisztrálása