Frissítve:

Étrenddel csökkenthető az Alzheimer-kór kockázata

Étrenddel csökkenthető az Alzheimer-kór kockázata Étrenddel csökkenthető az Alzheimer-kór kockázata - © Illusztráció: Getty Images
Washington, 2015. március 27., péntek (MTI) – A megfelelő étrend szignifikánsan csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát – állítják egy tízéves kutatás alapján amerikai tudósok.

A chicagói Rush Egyetem kutatói eredményeiket az Alzheimer’s & Dementia című folyóirat márciusi számában tették közzé.

Az Alzheimer kór az időskori elbutulás, a demencia leggyakoribb formája. A Nemzetközi Alzheimer Társaság adatai szerint bolygónkon 40 millió ember szenved e súlyos kórban, a fejlett világban, Észak-Amerikában és az észak-európai államokban a legmagasabb a megbetegedési ráta, a legalacsonyabb pedig a mediterrán térségben és Ázsiában. Különösen kedvező a megbetegedési statisztika Olaszországban és Japánban – olvasható a LiveScience hírei között.

A feltételezések szerint az Alzheimer-kór kialakulását genetikai, környezeti, valamint életmódbeli tényezők összessége segíti elő. Korábbi kutatások kimutatták, hogy rizikófaktort jelent az elhízás, a hipertónia, a magas koleszterinszint, a szív és érrendszeri betegségek, valamint a cukorbaj.

alzheimer

A Rush Egyetem kutatói által végzett vizsgálat során a mediterrán étrendet és a magas vérnyomás megelőzését szolgáló DASH-diétát (Dietary Approaches to Stop Hypertension) ötvözték. Az így kialakított MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) elnevezésű étrend 10 ajánlott és 5 tiltott ételféleséget kínál. Az előbbiekhez a zöld leveles zöldségeket és egyéb zöldségféléket, az olajos magvakat, a bogyós gyümölcsöket, a hüvelyeseket, a teljes kiőrlésű gabonaféléket, a halat és a baromfihúst, az olívaolajat, valamint a bort sorolták a kutatók. A szellemi leépülést elősegítő élelmiszerek lajstromában pedig a vörös húsok, a vaj és a margarin, továbbá a sajt, a sütemények és az édességek, a sültek és a gyorséttermi fogások szerepelnek.

A tízéves követéses vizsgálatban 923 önkéntes vett részt. Mint kiderült, azoknál a résztvevőknél, akik a MIND-étrend szerint táplálkoztak, 53 százalékkal csökkent az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata, ám a rizikó azoknál az önkénteseknél is 35 százalékkal alacsonyabb volt, akik csak részlegesen tartották be a diétát.

“Sokkal jobb egészségnek örvendenek mindazok, akik hosszú időn át megfelelően étkeznek” – mutatott rá a táplálkozás-epidemiológiai kutatást irányító Martha Clare Morris, a Rush Egyetem docense.

– MTI –


hiba beküldése



További hírek a Életmód kategóriából
Szauna természetesen, Debrecenben
Debrecen - Kellemes illatok, kényeztető bőrápolás, zene, izzadás és frissülés – szaunaversenyen voltunk a [...] tovább »
Támogatja az EP a csapvíz minőségének javítását célzó intézkedéseket
Brüsszel/Strasbourg - Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén jelentést fogadott el a csapvíz [...] tovább »
Szakértő: odafigyeléssel el lehet kerülni, hogy visszaéljenek bankkártyánk adataival
Budapest - Odafigyeléssel el lehet kerülni, hogy valaki adathalászok vagy bankkártyacsalók áldozatává váljon - [...] tovább »
Azért csak óvatosan verjük a diót a fáról!
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Többen igyekeznek különböző eszközöket fabrikálni, amivel könnyebben és [...] tovább »
Mit tegyünk, ha lázas a gyerek?
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az őszi hidegben egyre gyakoribbak a lázas megbetegedések, főként a gyerekek [...] tovább »
Fotók: 15 divatkatasztrófa, amitől a hajad is égnek áll
A divat folyton változik, de vannak olyan darabok, amiket egyszerűen nem lehet hova tenni. tovább »
Még több kategóriábol »

Sporthírek
Együtt tekertek fiatalok és idősek
Püspökladány, Nádudvar - Huszonhetedik alkalommal rendezték meg a Sárrét menti városban a Köztársaság Napi [...] tovább »
Birkózó-vb – Szadulajev tussal verte Snydert
Budapest - Az orosz Abdulrasid Szadulajev tussal vágott vissza a címvédő amerikai Kyle Snydernek a tavalyi párizsi [...] tovább »
Férfi kosárlabda EK – Ismét nyert az Alba Fehérvár
Székesfehérvár - Az Alba Fehérvár házigazdaként négy ponttal legyőzte a bolgár Rilszki Szportiszt csapatát a [...] tovább »
Bécsi tenisztorna – Fognini: nincsenek jó emlékeim Fucsovicsról
Bécs - Nehéz mérkőzésre számít Fabio Fognini, aki Fucsovics Mártonnal játszik a 2,2 millió euró (694 millió [...] tovább »
Birkózó-vb – Olejnik Pavlo elveszítette a bronzmeccset, ötödik lett
Budapest - Olejnik Pavlo óriási csata végén elveszítette a bronzmérkőzést, így az ötödik helyen végzett a [...] tovább »
Birkózó-vb – Németh megsérült, nem bírt a címvédővel a négy között
Budapest - A 76 kilós Németh Zsanett megsérült az elődöntőben, így kikapott a címvédő Yasemin Adartól a Papp [...] tovább »
Még több kategóriábol »

Login2


Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe TION.ro

Autentificati-va pe TION.ro:




Elfelejtetted a jelszavad?

Comentati pe TION.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Új felhasználó regisztrálása