Frissítve:

Együttműködnek a honvédelem érdekében

Balról: Szabó István honvédelmi államtitkár, prof. dr. Torma András rektor és dr. Jakab Nóra rektorhelyettes Balról: Szabó István honvédelmi államtitkár, prof. dr. Torma András rektor és dr. Jakab Nóra rektorhelyettes - © Fotó: Ádám János
Miskolc – Stratégiai együttműködést kötött a Honvédelmi Minisztérium és a Miskolci Egyetem szerdán, az egyetem szenátusi termében.

hiba beküldése

Az ünnepélyes aláírás előtt prof. dr. Torma András, a Miskolci Egyetem rektora, és Szabó István, honvédelmi államtitkár méltatta az együttműködés lehetőségét, amely négy területet foglal magában, ez a a toborzás, önkéntes tartalékos szolgálat, oktatás, illetve kutatás és tudományos élet. Az aláíráson részt vett az egyetem oldaláról Jakab Nóra oktatásfejlesztési és minőségbiztosítási rektorhelyettes, míg a Honvédség részéről prof. dr. Csikány Tamás ezredes, a HM Oktatási, Tudományszervező és Kulturális Főosztály főosztályvezetője és Tircsi Hajnal alezredes, a Honvédelmi Államtitkárság vezető szakreferense is.

Stratégiai szövetség

A megállapodás rögzíti az aláíró felek együttműködését az oktatás, a kutatás területén a Magyar Honvédség társadalmi támogatottságának, a katonai pálya – különösen a szerződéses és az önkéntes tartalékos szolgálati jogviszony – ismertségének és népszerűségének növelése, a Magyar Honvédség toborzási hatékonyságának fejlesztése érdekében. Az Egyetem az együttműködési megállapodás céljának a hallgatói létszám, valamint a hallgatói gyakorlati képzés színvonalának a növelését, továbbá a szorosabb együttműködés kialakítását, a bevételek növelését, a közös projektek felkutatását és végrehajtását tekinti.

Prof. dr. Torma András hangsúlyozta, az egyetemnek nem csak a gazdasági, hanem az állami élet szereplőivel is együtt kell működnie, a minisztériummal kötött megállapodás után pedig stratégia szövetség jön létre a két fél között. Az együttműködés egyébként nem új keletű, már évek óta létezik, most azonban keretet is adnak neki, amelynek keretében toborzópont is működik a jövőben az A/1-es épületben.

Mérföldkő az egyetemmel kötött megállapodás a Honvédelmi Minisztérium Zrínyi 2020-26 elnevezésű programjában, amely a honvédelem és a haderőfejlesztlést tartalmazza a jövőre nézve. A cél, hogy olyan védelmi erőt, képességet fejlesszenek Magyarországon, amely megfelel a mai kor kihívásainak. A haderő fejlesztés techniaki fejlesztést jelent, amely kutatásokat tesz szükségessé, így természetes, hogy szövetségese a minisztériumnak a felsőoktatás, hangsúlyozta az államtitkár.

Toborzás az egyetemen

A megállapodás értelmében a toborzás területéhez kapcsolódva a Magyar Honvédség szakemberei tájékoztató előadások és bemutatók keretein belül népszerűsítik az egyetem hallgatói számára a szerződéses és tartalékos katonai szolgálatot, valamint információs anyagokat biztosítanak az egyetem részére. A Miskolci Egyetem lehetőséget biztosít, hogy az egyetem rendezvényein és közösségi terein a Magyar Honvédség toborzó szakemberei megjelenhetnek. Emellett létrejön egy – a katonai pályát népszerűsítő – karrier-tanácsadó, ún. front-office iroda.

Az Egyetem két nagyobb szabású rendezvényéhez a Magyar Honvédség tartalékos katonákat biztosít. Az együttműködés részeként lehetőséget ad az altisztek beiskolázására és továbbképzésére, valamint szakmai gyakorlati teret biztosít az egyetem egyes képzéseihez: katonai igazgatás területén az egyetem jogász hallgatóinak, érdekvédelem területén a szociológia és szociális munkás szakon tanulóknak, toborzás területén pedig a humánerőforrás gazdálkodás területtel foglalkozó hallgatók részére.

A Miskolci Egyetem kreditpontokat ad az önkéntes tartalékos jogviszonyt vállaló hallgatók részére, hozzájárul az egyetemi önkéntes tartalékos katonai kötelék megalakításához, és ennek működéséhez kiképzési helyszínt biztosít az egyetem területén (atlétikapálya, tornaterem, öltözők, étkezde és tanterem), valamint biztosítja az ideiglenes toborzó pont működését.

Oktatás és kutatás

Az oktatáshoz kapcsolódva a Magyar Honvédség szakembereket biztosít az egyetem oktatási rendjébe tartozó tantárgyak oktatásához, emellett a Honvédség személyi állománya utánpótlásának és szakmai fejlődésének érdekében igénybe veszi az egyetem által nyújtott képzési lehetőségeket. Az együttműködő felek a közös képzések kialakításának és elindításának lehetőségét is felmérik.

A Honvédség pályázatokat, TDK és szakdolgozati témákat ír ki, emellett álláslehetőséget is biztosít az egyetem hallgatói számára egyes hiányszakmák területén (pl. gépészmérnök, villamosmérnök, mérnök informatikus).

Az Egyetem a 2018/2019. tanévtől folyamatosan meghirdeti a honvédelmi alapismeretek kurzust, mint szabadon választható tárgyat, együttműködik a Honvédelmi Minisztériummal közös tananyag kidolgozásában, tananyagfejlesztésben.

Az Egyetem és a Honvédség közösen vállalja, hogy lehetőséget biztosítanak védelem-egészségügy, vezetés és szervezés, a műszaki tudományterület, a honvédelem és hadtudomány és azok interdiszciplináris tudományterületeit lefedő, közös civil-katonai tudásbázis létrehozására, tudományos munka végzésére, kutatásra, konzultációkra, tapasztalatcserékre, közös szakmai-kutatási pályázatok benyújtására, továbbá doktori (PhD) képzésben való részvételre.

ÉM-HI


Miskolc - ByeAlex itt tanult meg gondolkodni, és ezért roppant hálás az egyetemnek. A Miskolci Egyetemen pénteken adták át az innovációkat bemutató részleget, aminek deklarált célja az intézmény népszerűsítése a fiatalok körében. Hogy az élményközpont a jövő hallgatóit kívánja megszólítani, azt j...

Összesen 7950-nel emelnék a honvédség létszámát
Budapest - Csaknem 8 ezerrel növelné a kormány a Magyar Honvédség létszámkeretét - tette közzé a Magyar Honvéd magazin szerdán a Facebook-oldalán. A parlament honlapján olvasható határozattervezetre hivatkozva azt írták: majdnem minden állománycsoportban magasabb lenne a létszámkeret a ...További hírek a Miskolc hírei kategóriából
Magabiztosan nyert a Renegades
Miskolc - Lejátszotta második meccsét is az idei, 2019-es bajnokságban a har­mad­osztályban, a divízió II-ben [...] tovább »
Két hétre lezárják a Keleti pályaudvart májusban
Budapest - Zárva tart május 13-tól 26-ig a Keleti pályaudvar karbantartás miatt - tájékoztatta a MÁV Zrt. [...] tovább »
Miskolci erszénylabda: nem kamu, kama
Miskolc - Az egyedülálló játék, amit Miskolcon sporttá fejlesztenek. tovább »
Szövetség, határ menti együttműködésekért
Miskolc - Négy ország – Lengyelország, Szlovákia, Románia, Ukrajna – regionális kamaráinak vezetőit látja [...] tovább »
Fotók: Miskolcon a Fly Dance Company
Miskolc - Európai turnéja részeként kedden lépett fel Miskolcon a Kamaraszínházban az amerikai Fly Dance Company. tovább »
Miskolc Rallye: Újítások és tradicionális elemek
Miskolc - Már készülnek az országos ralibajnokság második futamára, a HELL 25. Miskolc Rallye-ra. tovább »
Még több kategóriábol »

Sporthírek
Magabiztosan nyert a Renegades
Miskolc - Lejátszotta második meccsét is az idei, 2019-es bajnokságban a har­mad­osztályban, a divízió II-ben [...] tovább »
Férfi kosárlabda NB I – Körmendi siker a felsőházban
Budapest - Az alapszakaszgyőztes Körmend hazai pályán legyőzte a Pécsi VSK-t csütörtökön a férfi kosárlabda [...] tovább »
Női kosárlabda NB I – Magabiztos győzelemmel kezdett a címvédő Sopron az elődöntőben
Budapest - A címvédő Sopron Basket magabiztos győzelemmel kezdte meg a női kosárlabda NB I elődöntőjét, [...] tovább »
Női kézilabda NB I – Nyert a Siófok
Budapest/Siófok - A Siófok győzött otthon a női kézilabda NB I-ben, miután a második félidőben a maga javára [...] tovább »
Miskolci erszénylabda: nem kamu, kama
Miskolc - Az egyedülálló játék, amit Miskolcon sporttá fejlesztenek. tovább »
Gratulált a sportszerű ellenfélnek
Alsóvadász - Az alsóvadásziak futballistája, Kiss József öt gólt ért el a legutóbbi bajnokin. tovább »
Még több kategóriábol »

Login2


Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe TION.ro

Autentificati-va pe TION.ro:
Elfelejtetted a jelszavad?

Comentati pe TION.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Új felhasználó regisztrálása