Frissítve:

Egységes szempontok alapján ellenőrzik majd a közétkeztetési rendelet előírásait

Budapest, 2015. szeptember 10., csütörtök (MTI) – Országszerte egységes szempontok alapján ellenőrzik majd a közétkeztetési rendelet előírásait, ennek érdekében az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) elkészítette a hatósági ellenőrzéshez az útmutatót – közölte az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala csütörtökön az MTI-vel.

hiba beküldése

Azt írták, a szeptember 1-jétől alkalmazandó táplálkozás-egészségügyi rendelet mérföldkő a hazai közétkeztetésben, annak nem titkolt célja, hogy a közétkeztetésen keresztül a magyar lakosság táplálkozási szokásaira is pozitív hatást gyakoroljanak.

A közlemény szerint hamarosan megkezdődik a rendeletben foglaltak hatósági ellenőrzése, a vizsgálatok országszerte egységes szempontrendszer szerint zajlanak majd.

Ennek érdekében az OGYÉI – az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szakmai egyetértésével – elkészítette a hatósági ellenőrzéshez az útmutatót, amelynek tartalmát a tisztifőorvosi hivatalban csütörtökön szakmai konferencián ismertetik az ellenőrzésben részt vevő tisztiorvosokkal, közegészségügyi felügyelőkkel.

Emlékeztettek arra: a hamarosan induló ellenőrzésekben részt vevő szakembereknek is iránymutatást ad az az európai uniós program, amelynek célja a megújuló közétkeztetés folyamatának megismertetése. A programot a táplálkozás-egészségügyi előírások életbelépésével párhuzamosan indította el a Debreceni Egyetem, a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet, valamint az OGYÉI.

Hozzátették, a konzorcium korszerű tudással segíti a szolgáltatókat, illetve a táplálkozás- és élelmezéstudomány területén dolgozó szakembereket, ehhez oktatási hátteret, tananyagot dolgoznak ki. Emellett összegyűjtik a már bevált, modern konyhatechnológiai eljárásokat és azokat széles körben megismerhetővé teszik. A szolgáltatók segítésére készül egy szezonális, fényképekkel illusztrált receptgyűjtemény is, a gyakorlati megvalósításhoz pedig a Debreceni Egyetem Szakácsakadémiája nyújt segítséget.

Az egészséges táplálkozással kapcsolatos szemléletformálás is eleme a programnak, ennek érdekében nyomtatott kiadványok készülnek, amelyek a túlzott só-, cukor- és zsírbevitel kockázataira, a tej- és tejtermékekre, valamint a zöldség és gyümölcs fogyasztásának előnyeire hívják fel a figyelmet. Egy roadshow keretében pedig a következő hetekben 40 oktatási intézménybe jut el egy mozgó “prezentációs” busz.

Az “Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” című kiemelt projektre európai uniós forrásból csaknem 500 millió forintot költenek.

– MTI –



További hírek a Gazdaság kategóriából
Az EU-ban csökkent a forgalomba helyezett új autók száma januárban
Budapest - Az Európai Unióban csökkent a forgalomba helyezett új autók száma januárban az egy évvel korábbihoz [...] tovább »
Javuló kerékpárutakat ígér a kezelő
Hajdú-Bihar - Nem nyüzsögnek a biciklisek a Debrecen környéki kerékpárutakon még ezekben a napokban sem. tovább »
Az idén február 21-én nyílik az Utazás 2019 kiállítás
Budapest - Az idén február 21. és 24. között rendezik meg az ország és a régió legjelentősebb nemzetközi [...] tovább »
Felméri a munkavállalók sztrájkkészségét az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság
Budapest - A követelések megfogalmazása után megkezdte a munkavállalók sztrájkkészségének felmérését a [...] tovább »
Európa legnagyobb tetőnaperőmű-parkja épül a győri Audiban
Győr - Az Audi Hungaria Zrt. két logisztikai központjának tetején alakítja ki az E.on Hungária Zrt. Európa [...] tovább »
Varga Mihály: a magyar-kínai kapcsolatok egyik leggyorsabban fejlődő területe a pénzügy
Budapest - A pénzügyi együttműködés a magyar-kínai kétoldalú kapcsolatok egyik leggyorsabb ütemben fejlődő [...] tovább »
Még több kategóriábol »

Sporthírek
Győzelemmel rajtolt a Nyíregyházi KC
Nyíregyháza - Új edzővel a kispadján pénteken az örök rivális Debrecen otthonában megkezdte tavaszi [...] tovább »
Osztrák jégkorongliga – A Fehérvár először kapott ki a Klagenfurttól
Budapest/Székesfehérvár - A Fehérvár AV19 házigazdaként 4-1-re kikapott a Klagenfurt csapatától az osztrák [...] tovább »
Szlovák jégkorongliga – Zsolnán veszített a MAC
Budapest/Zsolna - A MAC Újbuda 3-2-re kikapott a HK Zilina vendégeként a szlovák jégkorongliga alapszakaszának [...] tovább »
Férfi kézilabda Magyar Kupa – Először jutott a négy közé a Dabas
Dabas - A Dabasi KC története során először jutott négyes döntőbe a férfi kézilabda Magyar Kupában, miután [...] tovább »
Férfi kosárlabda Magyar Kupa – Ugyanaz a két csapat döntőzik, mint tavaly
Győr - Megismétlődik a tavalyi döntő párosítása a férfi kosárlabda Magyar Kupában, mivel a szombathelyi Falco [...] tovább »
Bronzéremért játszhat a DEAC a Magyar Kupában
Debrecen - Nem sikerült borítania a papírformát a DEAC-nak a Zsíros Tibor Férfi K&H Magyar Kupa [...] tovább »
Még több kategóriábol »

Login2


Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe TION.ro

Autentificati-va pe TION.ro:




Elfelejtetted a jelszavad?

Comentati pe TION.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Új felhasználó regisztrálása