2014.04.26 22:24; Frissítve: 2014.04.28 12:23


Újoncként az autósport világában

GFS Racing Team GFS Racing Team - © Fotó: Hajósi Miklós
Fokozatosan építkezem, nem vagyok kamikaze alkat. – Interjú Balogh Bencével a Swift Cup újonc versenyzőjével.
hiba beküldése

Új vagy a Swift Cup Europe mezőnyében, hogy tetszik az autóversenyzés?
– Élvezem az autózást, bár sokat kell még tanulnom. Az esős versenyeket nem fogom szeretni, azt már látom.

Gyorsasági versenyzésed előtt gyűjtöttél-e más bajnokságokban tapasztalatot?
– Nincs semmilyen autós, vagy gokartos múltam. Tavaly ősszel ültem először versenyautóban, viszont kilenc évesen (pont most 10 éve) kezdtem motorozni. 2007-2008-ban megszereztem az utánpótlás Magyar bajnoki címet, majd 2013-ban a kategóriám felnőtt Magyar bajnoki címét is. Tavaly nyáron edzés közben elestem és több darabra törtem a kulcscsontomat. Műteni kellett, lassú volt a felépülés. Szerintem ennek köszönhető, hogy a szüleim biztonságosabb technikai sport felé irányították a figyelmemet.

Milyen az autó a motor után?
– Sokkal nyugodtabb. Egy motorversenyen kifolyik a fülemen az adrenalin, itt viszont nincsenek ilyen izgalmak. Bent ülök egy dobozban és állok a gázon. Ha itt leér a könyököm a kanyarban, akkor valami nagyon nincs rendben…
Félre ne értsd, élvezem! Tök jó! De azért nem motor.

Hogy tetszik az új 1.6-os Swift Sport?
– Fantasztikus, igazi versenyautó! Volt szerencsém a régi 1.3-as Swifthez is, de ez teljesen más, sokkal komolyabb autó. Nem egy kategória, a régi ehhez képest játék autó.
A GFS csapata komoly kockázatot vállalat ezzel az új kategóriával, de megérte. Ez egy generációval fiatalabb autó és bizony nagyon látszódik a fejlődés. A futómű és a fék álom. Ahol a régi elpattogott ez ott úgy fordul mintha sínen húznák. Mindenkinek fülig ér a szája, ha kiszáll az autóból. Ez a jövő, nem kérdés.

Túl vagy 2014 első Swift Cup Europe futamán, mesélnél a tapasztalataidról, az esős futamban történtekről?
– Összességében eddig elégedett vagyok. Bár az időmérőt ugyan elszúrtam, de a versenyen tudtam javítani mind helyezésben, mind köridőben annak ellenére, hogy fél percet szerencsétlenkedtem a pálya szélén egy kicsúszást követően.
Az első futam végére megtudtam futni azt az időt, amit a kategóriám (Magyar 1.6 Swift Sport) eleje ment. Ez mindenképpen biztató. Vasárnap innen szeretném folyatni. A helyezésnél most a köridőben való fejlődés és a versenytapasztalat fontosabb. Fokozatosan építkezem, nem vagyok kamikaze alkat. Különösen esőben vagyok óvatos, ez gyerekkori motoros reflex és kell még idő míg megszokom az új körülményeket.

A vasárnapi napra milyen taktikai tervvel rukkolsz elő és milyen céllal futsz neki a futamoknak?
– A köridők ismeretében a kategóriám dobogós helyezése nem tűnik irreálisnak. Az első futamban jól sikerült a rajt, erre alapozva készülök vasárnapra is. Egyébként nincs taktikám, nem tekergetem a futóművet, nem nézegetem a guminyomást, nem az autóban keresem az időt.

2014-es célod az autósportban?
– Cél a bajnoki cím. Ezért fogok dolgozni és majd meglátjuk mire lesz ez elég.

– Hajósi Miklós –.
MON.HU

További hírek a Autó - Motor kategóriából
Bronzos siker Greinbachban
Interjú Ifj. Nedecki Lászlóval az ausztriai Euroaszfalt Rallycross Bajnoki futam után, ahol az előkelő harmadik [...] tovább »
Szeretnénk célba érni!
A hétvégén, egy salakprológot és tizenöt gyorsot magába foglaló Steelvent Ózd Rally ralin vesz részt Kronome [...] tovább »
Nem titok, nyerni szeretnénk!
A hétvégén, egy városi prológot és kilenc gyorsot magába foglaló M6LOG Salgó Rallye2 verseny vár a JG-2 Racing [...] tovább »
Csomós Mixi: A Barum Rallye után jöhet az Ózd-Salgó
Csomós Mixi és Nagy Attila idén már másodjára tette tiszteletét Csehországban, de ezúttal az ERC versenyzőivel [...] tovább »
Szeretnénk célba érni!
A hétvégén, egy salakprológot és tizenöt gyorsot magába foglaló Steelvent Ózd Rally ralin vesz részt Kronome [...] tovább »
Még több kategóriábol »


BelépésElfelejtetted a jelszavad?
Új felhasználó regisztrálása