2014.03.4 12:46; Frissítve: 2014.03.4 12:48


Román kormányalakítás – A román lapok bírálják az RMDSZ-szel kötött kormányzati megállapodást

Román kormányalakítás – A román lapok bírálják az RMDSZ-szel kötött kormányzati megállapodást
Bukarest, 2014. március 4., kedd (MTI) – A független és ellenzéki román lapok kedden bírálták Victor Ponta szociáldemokrata (PSD) miniszterelnöknek a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) előző nap kötött, a közös kormányzásról szóló megállapodását, míg a PSD-hez közel álló lapok nem kommentálták az RMDSZ belépését a kormányba.
hiba beküldése

A jobboldali Evenimentul Zilei vezércikke szerint Ponta becsapta választóit, akiktől 2012-ben RMDSZ-ellenes retorikával kapott bizalmat. A szerző felidézi, hogy 2012-ben Pontáék a marosvásárhelyi orvosi egyetemen (MOGYE) létrehozott magyar kar miatt nyújtottak be és fogadtattak el bizalmatlansági indítványt a jobbközép Ungureanu-kormány ellen, amelyben az RMDSZ is részt vett. Ilyen előzmények után a cikkíró felettébb cinikus magatartásának tartja, hogy a szociáldemokrata politikus most olyan megállapodással hívja kormányába az RMDSZ-t, amely magyar tagozat létrehozását irányozza elő a MOGYÉ-n.

Az RMDSZ kormányba lépésének rejtett csapdái című írás szerint elsősorban a székelyföldi románokat fenyegeti az, ha magyar prefektusok kerülnek egyes megyék élére. “Csak a helyhatósági határozatok törvényességét felügyelő prefektusok tudják megakadályozni, hogy a magyar többségű önkormányzatok olyan autonómiát szavazzanak meg maguknak, amilyet akarnak: ezt a székely zászlók elleni perek is bebizonyították” – véli az Evenimentul Zilei cikkírója.

A kormánnyal és ellenzékkel egyaránt kritikus Gandul is a MOGYE helyzetének rendezésére utaló részt bírálta a Ponta-RMDSZ megállapodásból, a szerző szerint ugyanis a mostani időszakban nem lehet ez a korrupcióval, gyógyszerhiánnyal, üzemanyag-áremeléssel, adócsalással küzdő Románia legfontosabb problémája. A cikkíró idézőjelek nélkül használja Victor Ponta két évvel korábbi érvelését, aki nyílt levélben szólította fel Mihai Razvan Ungureanu akkori kormányfőt: ne avatkozzon be a MOGYE életébe és foglalkozzék inkább a gazdasági válsággal. A Gandul szerint Pontát minősíti, hogy akkori álláspontjának az ellenkezőjét hirdeti most, amikor szüksége van az RMDSZ-re.

A liberális Adevarul “Victor Ponta az RMDSZ foglya” című írásában úgy értékeli: Ponta semmit sem tehet már az RMDSZ jóváhagyása nélkül, mert a magyar szervezettel kötött megállapodás szerint csak konszenzusos döntéssel módosíthatják az alkotmányt, az ország közigazgatási felosztását, az oktatási kerettörvényt, vagy a MOGYE belső felépítését. Valójában az RMDSZ fogja vezetni a Románia kormányát, amelynek az éléről bármikor leválthatják Pontát, ha nem teljesíti a magyarok követeléseit – írta az Adevarul.

– MTI, Baranyi László –.
MON.HU

További hírek a Magyarország kategóriából
Székely nagygyűlés – Centenáriumi megemlékezést és autonómiatüntetést tartottak Sepsiszentgyörgyön
Sepsiszentgyörgy - Az utóbbi száz év jogküzdelmeit felidéző centenáriumi nagygyűlést, a Székelyföldnek [...] tovább »
Elfogtak egy szerb férfit Győrben, aki fegyverrel vitt el árukat egy benzinkútról
Győr - Elfogtak a rendőrök egy szerb férfit, aki fegyverrel vitt el árukat egy győri benzinkútról és [...] tovább »
A hatos lottó nyerőszámai és nyereményei – 46. hét
Budapest - A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 46. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a [...] tovább »
Havas eső, havazás is lehet a jövő hét elején
Budapest - A jövő hét elején az eső mellett havas eső, havazás is lehet, a hét második felében eső lesz a [...] tovább »
Időjárás-jelentés – 2018. november 18.
Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti. tovább »
Még több kategóriábol »


BelépésElfelejtetted a jelszavad?
Új felhasználó regisztrálása