Frissítve:

Ciprus: ahol egy tányérnyi hely sincsen szabadon

Ciprus: ahol egy tányérnyi hely sincsen szabadon © Fotók: Száraz Ancsa
Nyíregyháza – Nem úsztuk meg pluszkilók nélkül a ciprusi túrát, de ezt talán egyikünk sem bánta.

hiba beküldése


Már az első ebédünknél sejthettük volna, hogy az ötnapos ciprusi sajtótúrát nem ússzuk meg pluszkilók nélkül, de a limassoli kikötő éttermében az ételek helyett a tenger elképesztő színeivel foglalkoztunk – és itt követtük el az első hibát. A többit pedig akkor, amikor képtelenek voltunk ellenállni a pitáknak, mártogatósoknak, húsoknak, gyümölcsöknek és desszerteknek.

Halak, húsok, saláták

A ciprusi étkezéshez idő kell – nagyon sok idő. De ha turistaként töltünk néhány napot a szigeten, vélhetően nem rohanunk, így megadhatjuk a módját az ebédnek, a vacsorának. Bármelyik étkezésről is legyen szó, az élvezetek a pitával és a pirítóssal kezdődnek – utóbbiakat fűszeres olajjal kell egy kicsit megke­negetni és a kis csészékben feltálalt mártogatósokkal feldobni. Ezek vég nélkül variálhatók, mi ettünk talaturit: ez a tzatziki ciprusi változata, ami joghurtból, fokhagymából, uborkából és fodormentából készül, kóstoltunk padlizsánpürét – ebben a padlizsán mellett hagyma, fokhagyma és fekete olajbogyó van, létezik csicseriborsós, halas és sajtos-túrós krém is, ez utóbbi hasonlít a mi körözöttünkre, de amit mi kaptunk, az jóval csípősebb volt.

Ezt követik a saláták: sajtokkal, zöldségekkel, olajokkal, ecetekkel – annyira finomak, hogy igazából már jól is laknánk, de a java csak ezután következik. Hozzák a halastálakat: először a tengeri herkentyűket, majd az apró, a közepes és a tányérnagyságú halak érkeznek, jól átsütve, fűszeresen.

A hét fogás egyike / Lazac, egy kicsit másképpen / Az étkezés elengedhetetlen része / Csirkeszuvláki pitával / Egy kedvelt fogás ©

Ha ezeket leküzdöttük, a húsok jönnek. Általában szuvláki: a nyársra fűzött húsdarabokat (készülhet csirkéből, bárányból, sertésből vagy akár lazacból) faszénparázson lassan sütik meg, és annyira omlós, hogy nem lehet rá nemet mondani. Ez az étel egyébként a szuvla kis testvére: ez utóbbi egy kö­rülbelül egy méter hosszú nyárs, amire nagy darab húsokat tesznek, általában ­bárányt, borjút vagy kecskét. Mi a kisebb változatokkal találkoztunk, és nem bántuk meg.

Tömve az asztal

Mivel a fogásokat nem viszik el, minden kisebb és nagyobb tányér az asztalon sorakozik, így nem csak az ételek leküzdése jelent komoly gondot: amikor a húsokhoz érünk, már tenyérnyi hely sincs az asztalon, és akkor még nem beszéltünk a desszertről. A legismertebbek a baklavaszerű édességek (ezek mandulás-mézes réteslapokból készülnek, a töltelékük lehet diós, mandulás), de finomak a helyi specialitások is: például a mustkolbász, ami a nevét a formájáról kapta: a szőlőből készült sűrű krémszerűségbe mandulanyársat forgatnak, majd hagyják megkeményedni, és ezt még kétszer megismétlik. Az édességnek van gránátalmából és szentjánoskenyérből készült változata is, tömények, de finomak.

Egyik este hatalmas tálat tettek az asztalunkra: mint kiderült, ez volt a meze, ami egy olyan összeállítás, amelyben 10–15-féle étel található: mártások, saláták, húsok, gyümölcsök és persze a különleges ciprusi sajtok. A helyi specialitások közül a kecske- és juhtejből készült halloumi sajt az egyik legismertebb és a legfinomabb. Mi megkóstoltuk grillezve és szezámmagos bundában rántva is, mégpedig lekvárral és mézzel – aki gasztroélményre vágyik, annak ez a fogás kötelező.

És még mindig nincs vége, isteni borokat is kóstoltunk. Az egyik legerősebb a zivania, a legjobb pedig a commandaria. A világ legrégebben készített nedűje hasonlít a tokaji aszúra, és a Tsiakkas borászatban volt is szerencsénk megízlelni. Szerelem volt első kortyra, így haza is hoztam belőle – igaz, már csak az üres üvege emlékeztet a ciprusi élményre.

Ízes sziget

Amit Cipruson mindenképpen érdemes megkóstolni: muszaka (darált hússal töltött tészta, padlizsán és besamelmártásból készült csemege), köfte (húsgombócok), halloumi (sajt), a ciprusi édességek közül az ún. karidaki (fiatal zöld dió fahéjas, szegfűszeges szirupban) és a kitrolemon (kandírozott citrusféle). Közkedvelt étel a letakart agyagedényben lassú tűzön főtt bárányhús, a kleftiko.

SZA



További hírek a Gasztronómia kategóriából
A történelmi Avas központi helyszíne lesz
Miskolc - Az idei Borangoláson debütál a kívül-belül megújult Bortanya. tovább »
Sárkányokat engesztelnek a kínai töltött káposztával
Miskolc - A sárkányhajók ünnepén készült a bambuszlevelekbe csomagolt rizs. tovább »
A világ ízeivel a Nagyerdőben
Debrecen - A 14. International Food Day gasztronómiai fesztivált rendezte meg a Debreceni Egyetem Kari Hallgatói [...] tovább »
Kurzus a lakodalmi bélesnek
Hajdúböszörmény - A leírt recept jócskán igényel kézügyességet, ezért együtt sütöttek a tanfolyamon. tovább »
A strand ízei egy ételben: tányéron a lángosburger
Miskolc - Egy igazi konfúziós fogást mutatunk be Füz András gasztroblogger ajánlásával. tovább »
Most tényleg Debrecenbe kell menni a pulykáért
Debrecen - A 17. debreceni pulykanapok programjaira vasárnapig várják az érdeklődőket a cívisváros főterén. tovább »
Még több kategóriábol »

Sporthírek
Kiskorától szívja magába a benzingőzt az ifjú motoros
Balmazújváros - Már ennyi idő után is szép eredmények vannak Varga Tibi háta mögött, de a sikernek ára is van. tovább »
Hajrágóllal győzött a Nyírgyulaj
Nyírgyulaj - Egy hónap után újra bajnoki mérkőzésen lépett pályára a futsal NB I.-ben szereplő Nyírgyulaj, [...] tovább »
Férfi kézilabda BL – Az EHF vizsgálatot indított a szegedi tömegjelenet miatt
Bécs - Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) vizsgálatot indított a vasárnapi Szeged-Vardar Szkopje férfi [...] tovább »
Valkusz Rómában, Piros Kazahsztánban nyert
Budapest, Róma, Simkent - Valkusz Máté a római, Piros Zsombor pedig a kazahsztáni salakpályás [...] tovább »
Júniusban rendezik az első Nemzeti Futóversenyt
Budapest - Június 8-án Budapesten rendezik meg első alkalommal a Nemzeti Futóversenyt, amelynek célja, hogy [...] tovább »
Megkezdte nyári felkészülését az Eb-házigazda női röplabda-válogatott
Budapest - Hétfőn Budaörsön megkezdte felkészülését a magyar női röplabda-válogatott a május végén [...] tovább »
Még több kategóriábol »

Login2


Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe TION.ro

Autentificati-va pe TION.ro:




Elfelejtetted a jelszavad?

Comentati pe TION.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Új felhasználó regisztrálása