2014.10.29 17:48; Frissítve: 2014.10.29 17:48


Önkormányzat 2014 – NVI: 11 településen kell megismételt önkormányzati választást tartani

Önkormányzat 2014 – NVI: 11 településen kell megismételt önkormányzati választást tartani
Budapest, 2014. október 29., szerda (MTI) – A szerdai adatok szerint 11 településen kell megismételt önkormányzati választást tartani – jelentette be Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke Budapesten sajtótájékoztatón.
hiba beküldése

Az NVI elnöke közölte, a Csongrád megyei Bakson a megyei közgyűlési választási is meg kell ismételni, emiatt egyelőre nem tud megalakulni a megyei közgyűlés.

Körülbelül 250 jogorvoslat érkezett az eredményt megállapító döntések ellen, ezek közül 11 településen kell megismételt választást tartani, és még 6 települési eredmény ellen van folyamatban jogorvoslat – mondta Pálffy Ilona. Hozzátette, 2010-ben 18 településen kellett megismételni a szavazást, 2006-ban pedig 13 településen.

A választásoknak csak a szavazás részét kell megismételni ezeken a településeken, azaz nincs lehetőség új jelöltek állítására.

Meg kell ismételni a Baranya megyei Pécsen a 8. szavazókörben az egyéni képviselő-választást, Sumonyban az egyéni listás választást, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Ózdon a polgármester-választást, ez a voksolás 37 szavazókört érint. Meg kell ismételni a főváros XVIII. kerületében, a 63. szavazókörben az egyéni képviselő-választást, a Csongrád megyei Bakson a polgármester-, az egyéni listás és a megyei önkormányzati választást. Emiatt “függőben van” a Csongrád megyei közgyűlés választása, a testület tehát egyelőre nem tud megalakulni.

Győrben a 24. szavazókörben kell megismételni az egyéni választókerületi képviselő-választás szavazását, Heves megyében Recsken a 3. szavazókörben a polgármester- és egyéni listás, Jász-Nagykun-Szolnok megyében Jászkiséren a polgármester- és egyéni listás, a Nógrád megyei Cserhátszentivánban a polgármester-választást, a Somogy megyei Látrány 1. szavazókörében az egyéni listás választást, a Tolna megyei Szekszárdon a 27., 28. és 29. szavazókörben a polgármester- és egyéni választókerületi választás szavazását.

Ezeket a megismételt szavazásokat november 9-ére tűzték ki a helyi választási bizottságok. A megismételt szavazásokon ugyanazok a jelöltek indulhatnak, akik az október 12-ei voksoláson, nem lehet új jelölteket állítani. A névjegyzékben is azok szerepelnek, akik az október 12-ei szavazás névjegyzékében, kiegészülve azokkal, akik november 9-ig válnak majd nagykorúvá.

Még szerdán is folyamatban volt a jogorvoslat a Bács-Kiskun megyei Tompa polgármester- és egyéni listás választásával szemben, Komárom-Esztergom megyében Esztergomban a települési kompenzációs eredmény ellen, a Nógrád megyei Mátraverebélyben a polgármester-választás eredményévek szemben, itt például még péntekig lehet jogorvoslati kérelmet benyújtani.

“Függőben van” még az eredmény a Somogy megyei Kéthelyen, ahol a polgármester- és egyéni lista ellen nyújtottak be jogorvoslatot, valamint Balatonszárszón sem zárult még le a jogorvoslat, ahol a polgármester- és egyéni listás választás eredményét támadták meg. Ezekben az ügyekben várhatóan csütörtökön születik jogerős döntés arról, meg kell-e ismételni a szavazást.

Ugyancsak nem dőlt még el jogerősen, hogy meg kell-e ismételni a szavazást a Tolna megyei Dombóváron és a Békés megyei Kétegyházán.

A Nemzeti Választási Iroda a megismételt szavazásokhoz segítséget nyújt a helyi választási irodáknak: központilag készítik a választási értesítőket, és a szavazólapokat is központilag nyomtatják ki az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-vel.

– MTI –XVIII. kerület.
MON.HU

További hírek a Magyarország kategóriából
Bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe a dobostorta
Bekerült a Hungarikumok Gyűjetményébe a dobostorta és bővült a Magyar Értéktár is - tájékoztatta az [...] tovább »
Heten vesztették életüket az M5-ös autópályán
Mindkét irányban lezárták az M5-ös autópályát Balástya közelében, ahol hétfőre virradóra heten meghaltak, [...] tovább »
Négyes ikrek születtek Debrecenben
Négyes ikrek születtek a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában - közölte a felsőoktatási intézmény [...] tovább »
Először lép föl Magyarországon Celine Dion
Először lép fel Magyarországon Celine Dion kanadai énekesnő: 2020. június 7-én, vasárnap a Papp László [...] tovább »
Will Smith koncertezik a budapesti Szent István-bazilika előtt
Koncertet ad Will Smith hollywoodi filmsztár szerda este Budapesten, a Szent István-bazilika előtt - közölte a [...] tovább »
Még több kategóriábol »


BelépésElfelejtetted a jelszavad?
Új felhasználó regisztrálása