2019.04.30 17:54; Frissítve: 2019.04.30 19:13


Felnőtteket kalauzolnak a digitális világban

Felnőtteket kalauzolnak a digitális világban © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Korszerű felnőttképzőhely nyílt a cívisváros központjában; ingyenesen lehet tanulni.
hiba beküldése

  • A legkorszerűbb informatikai eszközök, például a 3D-s nyomtató, a VR-szemüveg, az asztali lézervágó, az érintőképernyős kijelző, az új generációs okostelefonok és táblagépek működését ismerhetik meg felnőttek ingyenesen Debrecenben, a Simonffy utca elején kedden átadott, úgynevezett Nyitok eMűhelyben.
  • Az Európai Unió és a magyar kormány támogatásával működő irodában emellett például 20-20 órában angolt, németet, oroszt is lehet tanulni.
  • Vállalkozásokhoz kihelyezett képzéseket is tartanak, egyebek mellett kiskereskedelmi, gépipari, logisztikai, turisztikai, építőipari, irodai, pénzügyi, vállalkozásindítási ismereteket oktatnak.
  • Céljuk, hogy a korszerű ismeretekkel felvértezett felnőtteknek javuljanak az elhelyezkedési esélyei.

A Simonffy utcában átadott Nyitok eMűhely munkatársai vállalkozásokhoz kihelyezett képzéseket is tartanak, egyebek mellett kiskereskedelmi, gépipari, logisztikai, turisztikai, építőipari, irodai, pénzügyi, vállalkozásindítási ismereteket oktatnak. Céljuk, hogy a korszerű ismeretekkel felvértezett felnőtteknek javuljanak az elhelyezkedési esélyei.

Élethosszig tartó tanulás

– Olyan gyorsan változik körülöttünk a világ, hogy képzés nélkül nem lehet lépést tartani, egész életünkben tanulnunk kell – jelentette ki az átadóünnepségen Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára. Úgy vélte, az eMűhelynek köszönhetően az oktatással kevéssé foglalkozó kis- és középvállalkozásoknál dolgozó felnőtteknek is lehetőségük nyílik olyan új ismeretekre, képességekre szert tenni, amelyek manapság már szinte minden munkahelyen szükségesek. Bejelentette: azt tervezik, hogy az Országos Képzési Jegyzékben található szakmák mindegyikét digitáliskompetencia-követelményekkel fogják bővíteni.

Fotó: Molnár Péter

Papp László, Debrecen polgármestere elmondta: arra szövetkeztek az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, hogy a debreceni oktatásban forradalmi változásokat indítanak el. A Nyitok eMűhely jól illeszkedik ebbe. – A 2015 és 2025 közötti időszakban akár 20 ezer új munkahely is létrejöhet a városban. Eddig ebből több mint 6 ezer valósult meg. Második befektetési hullám is várható. Ezért az idősebbeknek is meg kell adni a munkahelyváltás lehetőségét, amihez az ő képzésükre is szükség van – magyarázta Papp László.

Az okosabbak boldogabbak

Babos Tímea kétszeres világbajnok, Grand Slam-győztes magyar teniszezőnő, Nyitok-nagykövet arról beszélt: nagyon fontos, hogy mindenki folyamatosan képezze magát, mert az évtizedekkel korábban szerzett tudás lassan elavul. – Az ember boldogabbá válik attól, ha több mindent tud a világról – vélekedett.

Fotó: Molnár Péter

Balázs Ákos, a Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért elnöke, a Nyitok program projektmenedzsere végül kiemelte, a technológiai váltás kapcsán napjainkban szakmák szűnnek meg és új szakmák születnek. Ehhez a folyamathoz a felnőttképzésnek is alkalmazkodni kell. – Tíz évvel ezelőtt az volt a cél, hogy munkához jussanak az emberek, ma már a hatékonyságot kell növelni – tette hozzá.

OCsBudapest.
MON.HU

További hírek a Magyarország kategóriából
Bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe a dobostorta
Bekerült a Hungarikumok Gyűjetményébe a dobostorta és bővült a Magyar Értéktár is - tájékoztatta az [...] tovább »
Heten vesztették életüket az M5-ös autópályán
Mindkét irányban lezárták az M5-ös autópályát Balástya közelében, ahol hétfőre virradóra heten meghaltak, [...] tovább »
Négyes ikrek születtek Debrecenben
Négyes ikrek születtek a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában - közölte a felsőoktatási intézmény [...] tovább »
Először lép föl Magyarországon Celine Dion
Először lép fel Magyarországon Celine Dion kanadai énekesnő: 2020. június 7-én, vasárnap a Papp László [...] tovább »
Will Smith koncertezik a budapesti Szent István-bazilika előtt
Koncertet ad Will Smith hollywoodi filmsztár szerda este Budapesten, a Szent István-bazilika előtt - közölte a [...] tovább »
Még több kategóriábol »


BelépésElfelejtetted a jelszavad?
Új felhasználó regisztrálása