Frissítve:

Az egyik legősibb gabonaféléből készül az első magyar biosör

Az egyik legősibb gabonaféléből készül az első magyar biosör Az egyik legősibb gabonaféléből készül az első magyar biosör - © MTI Fotó: Máthé Zoltán
Budapest, 2013. július 4., csütörtök (MTI) – Nemcsak vegyszermentes, hanem antioxidánsokban, nyomelemekben is gazdagabb a többi sörnél az első hazai biosör; az egysoros búzából (alakorból) főzött Alakor sört csütörtökön mutatták be a projektben közreműködő Corvinus Egyetem Sör- és Szeszipari Tanszékén.

hiba beküldése

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Agrártudományi Kutatóközpontja, a Corvinus Sör- és Szeszipari Tanszéke, a Körös-Maros Biofarm Kft., valamint a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. 2008-ban fogott össze, hogy létrehozzák az első hazai biosört.

Megyeri Mária, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont munkatársa felidézte, választásuk az alakorra, az egyik legősibb gabonafélére esett, amelyet tízezer éve kezdték termeszteni Kis-Ázsiában, a nagyobb termőképességű gabonafélék megjelenésével azonban visszaszorult a termesztése.

Az alakor azonban rendkívül alkalmas a bioművelésre: lényegében vegyszermentesen termeszthető, és gyengébb talajokon is megfelelő termést produkál, így műtrágyázást sem igényel. Ez a gabonaféle ráadásul igen magas antioxidáns-tartalommal rendelkezik, és számos nyomelemet tartalmaz, innen jött az ötlet, hogy biosör készüljön belőle – idézte fel Megyeri Mária.

A gyártástechnológia kidolgozását a Corvinus Sör- és Szeszipari Tanszéke vállalta. Hegyesné Vecseri Beáta tanszékvezető elmondása szerint a malátagyártás technológiája, majd a sörgyártás optimalizálása először labor-, majd “félüzemi” körülmények között zajlott. Az első komolyabb mennyiség, még nem a végleges összetevőkkel, márciusban készült el Orgoványban: ale-típusú, borostyánszínű ital lett, amely magában hordozza a felsőerjesztésű élesztő aromáit, így fűszeresebb, testesebb a lager söröknél.

Kanyó Zsolt, a Biokontroll Hungária Kft. projektvezetője a nemesítés, az alapanyag-termesztés, a feldolgozás és a forgalmazás ellenőrzéséről és tanúsításáról szólt, hangsúlyozva: ennél a terméknél mindez a szokásos biotanúsításnál is szigorúbb feltételek mellett történik.

Az Alakor sör minden palackja egyedi sorszámot kap, amelynek segítségével nyomon követhető lesz az útja: a fogyasztó megtudhatja, honnan származtak az alapanyagok, melyik főzetről van szó, mikor és hová szállították ki a palackot.

Ráki Zsolt, a Körös-Maros Biofarm Kft. egyik tulajdonosa és vezetője elmondta, 40 hektáron termelnek alakor búzát bioművelésben, amely a konvencionálisnál jóval munkaigényesebb, a hozam így lényegesen alacsonyabb.

A márciusi első főzést követően a receptúra némileg változott, így a jövő héttől a boltokba kerülő késztermék testesebb, sötétebb lett – számolt be.

A gyulai székhelyű agrárcég vezetője az MTI-nek elmondta, idén 150-200 ezer palack készül az orgoványi főzdében, a cél azonban évi 600 ezer palack értékesítése. Az Alakor sör a tervek szerint a jövőben csapolva is kapható majd, lesz szűretlen és light (alacsony alkohol- és energiatartalmú) változata, de készül egysoros búzából barna-, valamint alsóerjesztésű sör is.

– MTI –



További hírek a Magyarország kategóriából
NAV: nő a köztartozásmentes adózók száma
Budapest - Az elmúlt két évben több mint huszonhétezer magánszemély és vállalkozás élt a lehetőséggel, és [...] tovább »
Az Országgyűlés gazdasági bizottsága elfogadta a Közbeszerzési Hatóság 2017. évi beszámolóját
Budapest - Az Országgyűlés gazdasági bizottsága elfogadta a Közbeszerzési Hatóság 2017-es évre vonatkozó [...] tovább »
Videó: Anyjához ragaszkodik a nyíregyházi kisbölény
Nyíregyháza, Sóstó - Amerikai bölénybébi született a Nyíregyházi Állatparkban. A kis bölény a patásoknál [...] tovább »
360 fokos videó: Sörgőzös mesevilág – Vendégként nézhettünk be a sörgyártás rejtelmeibe
Bőcs, Miskolc - Hogyan készül a sör? Többek között ez is kiderült a sörgyárban. tovább »
ITM: erősíteni kell az innovációs együttműködéseket
Budapest - Az innovációs együttműködések erősítését és a kutatási-fejlesztési támogatások testre [...] tovább »
Szilágyi: Jövőre kiemelt összeggel folytatódnak a gazdaságfejlesztési programok a külhoni magyar régiókban
Gombaszög - 2019-ben kiemelt összeggel folytatódnak a külhoni magyar régiókban beindított gazdaságfejlesztési [...] tovább »
Még több kategóriábol »

Sporthírek
Junior műúszó vb – Minden idők legjobb versenye lehet a budapesti
Budapest - Harminckilenc ország közel 300 versenyzője nevezett a szerdán kezdődő budapesti junior [...] tovább »
EL-selejtező – Négy góllal nyert és továbbjutott a Honvéd
Budapest - A Budapest Honvéd bejutott a labdarúgó Európa Liga selejtezőjé második fordulójába, mivel a 2-1-re [...] tovább »
Credobus Build It MARB – Bukulyáék a klasszikuson
Miskolc - Hatból négy szakaszt nyertek, több mint félperces előnnyel zártak az élen a 2107-es Ladával. tovább »
Calvente: itt az idő, hogy ismét bizonyítsak
Debrecen - A DVSC új igazolása nagy lehetőségnek tartja, hogy a Lokiban futballozhat. A dvsc.hu videointerjúja. tovább »
Öttusa Eb – Hatodik a fiatal magyar páros női váltóban
Székesfehérvár - A hatodik helyen végzett a Kalincsák Eszter, Gulyás Michelle páros női váltóban a [...] tovább »
Kiválóan szereplő hazaiak
Miskolc - Monoki Benjámin két számban is a legjobbnak bizonyult a korosztályos ob-n. tovább »
Még több kategóriábol »

Login2


Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe TION.ro

Autentificati-va pe TION.ro:




Elfelejtetted a jelszavad?

Comentati pe TION.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Új felhasználó regisztrálása