Frissítve:

A válás hatása a gyermekekre

A kisgyermekek gyakran éreznek bűntudatot, hibáztatják magukat szüleik szétválása miatt A kisgyermekek gyakran éreznek bűntudatot, hibáztatják magukat szüleik szétválása miatt - © Fotó: AFP
Debrecen – „Elengedhetetlen, hogy a gyermek érezze, az elköltözött szülő bármikor ugyanúgy elérhető a számára.”

hiba beküldése

Bármi is legyen az oka egy szakításnak, lelkileg mindkét fél sérül. Közös életet és jövőt terveztek, amely pillanatok alatt kártyavárként hullik össze előttük. Sokszor a másik hibáztatása a legegyszerűbb módja annak, hogy önmagunkat védjük, legbelül mégis tudjuk, hogy mindketten vétkesek vagyunk. Azonban a végső elhatározást még inkább nehezebbé teszi, ha a történetben nemcsak két szereplő van, hanem egy gyermek is, aki egyhamar főszereplővé tud válni.

Horváth Erika klinikai és mentálhigiéniai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus úgy véli, hogy legtöbb esetben nemcsak maga a válás ténye okoz problémát a gyermekeknek, hanem a szakítás előtti időszak is.

Horváth Erika klinikai és mentálhigiéniai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus | Fotó: magánarchívum

– A kisgyermekek gyakran éreznek bűntudatot, hibáztatják magukat szüleik szétválása miatt. A nagyobbak, kamaszok esetében felgyorsulhat a felnőtté válás, vagy épp ellenkezőleg, megrekedhet gyermeki szinten. Viselkedésüket szélsőség jellemezheti. Fantáziáikba épp úgy belekerülhet, hogy felnőttként sohasem akar majd házasságot, mint az, hogy ő sosem fog elválni – kezdte lapunk tájékoztatását a szakpszichológus.

Nem megfelelő viselkedés

A szülők részéről mindig az őszinteség a legfontosabb. Egy gyermek sem élhet hazugságban, meg kell értetni velük, hogy attól őt nem fogják kevésbé szeretni, amiért a szülők egymás mellett nem találják már a boldogságot.

Fontos, hogy tudja a gyermek, hogyan fog működni a további élete, milyenek lesznek a mindennapok. Melyik szülő költözik el, vele mikor mennyi időt tud majd tölteni.”

– Minden rossz dolog épp csak annyira rossz, amennyire azt az ember negatívvá teszi. Ha a szülők különköltözésében is megkeressük a gyermek számára a pozitív dolgokat, csökkenthetjük a lelki sérülést. Elengedhetetlen, hogy a gyermek érezze, az elköltözött szülő bármikor ugyanúgy elérhető a számára. A válás körüli legtöbb problémát a szülők nem megfelelő viselkedése, főleg kommunikációja okozza egymás, illetve a gyermek felé. Ilyenkor a sértett fél parentifikálja, szinte felnőttként, társként kezelve a gyermeket, neki panaszkodik, illetve neki sértegeti a másik szülőt, ezzel mélyen bántva a gyermeket. Vagy ennek ellenkezőjeként nem engedi felnőni, önállósodni, magához láncolja, nem engedi a leválást – hangsúlyozta.

A kicsik előtt tabutéma

A szakértő szerint kulcsfontosságú, hogy a szülők minden egyes megoldási módszert végigvegyenek, ami a szakítást megelőzheti, elkerülheti, mint például a párterápia. Azonban ha a külön utak keresése elkerülhetetlen, akkor az is lényeges, hogy ne legyen a gyermek előtt tabutéma. Szabadon kérdezhessen, ha szeretne, a szülő pedig őszintén válaszoljon ezzel kapcsolatban.

A szülők egymásról tisztelettudóan beszéljenek a gyermeknek, erősítsék a másikat szülői szerepükben, bármekkora is a konfliktus kettőjük között.”

– A szülő minden szituációban mintát nyújt gyermekének. Ahogy kezel egy problémát, ahogy a megoldásig eljut, azt a gyermek felnőttkorára elsajátítja. Váláskor csak a párkapcsolat szűnik meg, a gyermek nevelése közös, a szülői kapcsolat pedig örökre megmarad. A szakítás után a kialakult új életformához mindenkinek idő alkalmazkodni, a veszteségélményt fel kell dolgozni. Még fontosabb az állandóság, kiszámíthatóság, ami biztonságélményt nyújt a gyermeknek – fűzte hozzá.

A gyermekhez vezető út

A válás után talán az lehet a legnehezebb a feleknek, ha idővel új párra találnak, de a gyermek képtelen lesz elfogadni a helyzetet. A szakpszichológus elmondása szerint ebben az esetben nem körültekintőek a szülők. Számtalan gyermek rövid időn belül megéli a sokadik pótanyut vagy pótaput, ami negatívan hathat a személyiségfejlődésükre, későbbi társas kapcsolataikra. – Az új pár bemutatása lehetőleg semleges helyen történjen, kezdetben csak baráti szerepben feltüntetve. Alapvető, hogy ilyenkor a gyermek legyen a figyelem központjában. Az első találkozást megelőzheti, hogy mesélünk az új ismeretségről. A gyermekhez vezető út a játék, ezért érdemes olyan helyre szervezni a közös programot, ahol a gyerkőc örömét leli, kezdetnek például lehet játszótér, játszóház, vagy kirándulás. Az új pár részéről a legfontosabb, hogy őszintén közeledjen, türelemmel és semmiképp ne úgy, hogy a gyermek azt érezze, a másik távol lévő szülő helyébe akarna lépni – mondta végül.

– Nagy Emese –


Türelem, odafigyelés

A szakpszichológus úgy véli, abban az esetben, ha a gyermekben nagyfokú ellenállás mutatkozik, életkorától függően érdemes vele átbeszélni a helyzetet akár többször is. Mindenképp meg kell hallgatni a véleményét, az érzéseit, és érdemes elgondolkodni rajta. Azt viszont semmiképp sem szabad engedni, hogy beleszóljon a párválasztásba, vagy akár érzelmileg zsarolja a szülőt. Ebben az esetben nem kell a gyermekre erőltetni az új párt. Hagyni kell, hogy a gyermek olyan tempóban nyisson, amilyenben ő szeretne. Következetességgel, türelemmel és odafigyeléssel előbb utóbb engedni fog a kamasz gyermek. Ha a mindezen általános javaslatok hatástalannak bizonyulnak érdemes szakember segítségét kérni.


Oslo - A gyerek életkora szülei válásakor és későbbi depressziója összefüggést mutat: akik 15-19 éves voltak, kisebb eséllyel szedtek felnőttként antidepresszánst, mint akik négyévesnél fiatalabbak voltak - írta a Norvég Közegészségügyi Intézet (NIPH) új tanulmánya. Norvégiában a házasságok nagyj...

Bármikor úgy döntünk, hogy egy kapcsolatot meg szeretnénk szüntetni, nagyon fontos lépés, hogy előtte vonjuk le a saját tanulságainkat
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Soltész Ian szerint nagyon érdekes, hogy szinte mindig ugyanazokat az embereket csalja meg a párja. A szakértő szerint, amikor valaki el szeretne válni a házastársától, vagy szakítani szeretne a párjával, természetesen mindig benne lehet a pakliban, hogy ennek öni...

Tóthné Péntek Adrienn és Tóth Zsolt a bizalomra építik házasságukat
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Pártolói előrelátásra és biztonságra, ellenzői bizalomra és a házassági esküre hivatkoznak. A piszkos anyagiak megemlítése gyakran a legromantikusabb élethelyzeteket is tönkretehetik. Gondoljunk csak bele, amikor a menyasszony ujjára felkerül az eljegyzési gyűrű...További hírek a Életmód kategóriából
Vitályos: a kormány célja a bajba jutottak támogatása
Kaskantyú - A magyar kormány számára a családok segítése mellett elsődleges cél a bajba jutott embertársaink [...] tovább »
Kamaszkor: mindenki túléli valahogy
Nyíregyháza - A kamaszból egyszer csak felnőtt lesz – de nehéz az átmenet. tovább »
Kapcsolataink legősibb mozgatórugója
Nyíregyháza - Csakis annyit vehetünk ki egy kapcsolatból, amennyit beletettünk. tovább »
Levegőminőséget javító projekt indul Miskolcon
Miskolc - Az elkövetkező években mintegy másfél millió euró fordítható Miskolc levegőminőségére. tovább »
Megelőzhető a pajzsmirigy megbetegedése
Debrecen - A szakember szerint bár úgy tűnhet, valójában nincs több pajzsmirigy-megbetegedés Magyarországon mint [...] tovább »
Szálló por – Miskolcon javul a levegő minősége
Miskolc - Javul a levegő minősége Miskolcon, ezért Kriza Ákos polgármester pénteken megszüntette a szmogriadó [...] tovább »
Még több kategóriábol »

Sporthírek
Északisí-vb – Nagysáncon nem jutott döntőbe Molnár Flórián
Seefeld - A síugró Molnár Flórián nem jutott be a szombati döntőbe a nagysánc pénteki selejtezőjéből az [...] tovább »
Az úszás volt a következő állomás Ózdon
Ózd - Több mint harmincan vettek részt Ózdon a Kondi Napok 2018/2019-es évadának legutóbbi állomásán a Városi [...] tovább »
Európa-liga – A Salzburg a Napolit, a Dinamo Kijev a Chelsea-t kapta
Budapest/Nyon - A magyar érdekeltségű csapatok kifejezetten erős ellenfeleket kaptak pénteken a labdarúgó [...] tovább »
DEAC: meghódították a Sárkányok földjét
Debrecen - Nagy nevetések közepette teljesítették a DEAC hokisai az izzasztó pályát. tovább »
Kék Cápák – Képesek arra, amiről még csak álmodnak
Nyíregyháza - A Blue Sharks vezetői beszéltek a Hepp-kupáról és a bajnokságból hátralévő időszakról. tovább »
Startol a mennyei megyei – Sikeres rajtban bízik mindenki
Szabolcs-Szatmár-Bereg - A nyíregyházi stadion műfüves pályája lesz a Balkány otthona vasárnap. tovább »
Még több kategóriábol »

Login2


Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe TION.ro

Autentificati-va pe TION.ro:
Elfelejtetted a jelszavad?

Comentati pe TION.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Új felhasználó regisztrálása