Frissítve:

A medve találkozása a sajttal és a nokedlivel

Erdőben is szedhetünk medvehagymát, de vigyázzunk, ne keverjük össze a gyöngyvirággal! Erdőben is szedhetünk medvehagymát, de vigyázzunk, ne keverjük össze a gyöngyvirággal! - © Fotó: Dreamstime
Miskolc – A tavasz slágere idén egyértelműen a medvehagyma – mondja a gasztroblogger.

hiba beküldése

A medve és a nokedli. Akár egy favicc is kezdődhetne így, de biztosíthatunk mindenkit, ami a miskolci Füz András, a zsellerfood.blog.hu gasztroblog szerkesztője konyhájában folyik, az több mint komoly. Most például a tavaszi szezon legtrendibb zöldféléjével ismerkedhetünk meg egy laktató, finom, mégis pénztárcabarát recept formájában. A medvehagymáról érdemes tudni, hogy nemcsak a gasztronómiában, de a népi gyógyászatban is fontos szerepet játszik. Főleg a gyomorbántalmak ellen ajánlott, de a húgyhólyagot is tisztítja és a magas vérnyomásra is jótékony hatással van.

Könnyű összetéveszteni

A séfek körében azért lett népszerű, mert az íze és illata hasonlít a fokhagymára, ám kevésbé intenzív, így még szélesebb körben felhasználható, több alapanyaggal harmonizál, mint gerezdes névrokona. Az állami erdőkben napi két kilogramm gyűjthető belőle, ám érdemes alaposan szemügyre venni, mit húzunk ki a földből, hiszen könnyen összetéveszthetjük a medvehagymát a gyöngyvirággal. Az utóbbi ugyanis mérgező hatású, heveny hasmenést és rendszertelen pulzust okozhat, sőt, nagyobb mennyiség fogyasztása akár halálhoz is vezethet.

Szeretik a macik

A medvehagyma elnevezés azért ragadt erre a fehér, buzogány alakú amarilliszfélére, mert a barna mackók előszeretettel fogyasztják termését, sőt, gyakran a föld alól is kiássák.

– A medvehagymaszezon kezdetét egyfajta télbúcsúztatóként is felfoghatjuk. Ha valaki lélekben még a sípályákon ragadt, annak az alábbi receptet tudom ajánlani, ami a tradicionális osztrák konyhát ötvözi a tavasz meghatározó ízeivel – mondja Füz András.

Bájer Máté


Recept: Medvehagymás käsespätzle (Osztrák sajtos nokedli)

Hozzávalók (két éhes ember számára):

  • 10 púpos evőkanál liszt,
  • 5 cl szóda,
  • 3 tojás,
  • 200 g császárszalonna,
  • 2 dl főzőtejszín,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • fél csokor medvehagyma,
  • 200 g érlelt sajt,
  • só,
  • bors,
  • szerecsendió

Elkészítés:

Egy edénybe tesszük a lisztet kevés sóval, hozzáadjuk a vizet és a tojást, majd összekeverjük. Közben egy serpenyőben lepirítjuk a kockára vágott császárszalonnát. Ha kész, kivesszük egy tányérba. Az edényben maradt zsíron lepirítjuk az apróra vágott hagymát. Közben egy nagyobb lábasban vizet forralunk. A lobogó sós vízbe beleszaggatjuk a tésztát. Amint feljön a víz tetejére (kb. egy perc), ki is vehetjük. Egy szűrőben lemossuk és félretesszük (érdemes rádobni egy kevés vajat, hogy ne ragadjon össze). A lepirított hagymára öntjük a főzőtejszínt, sózzuk, borsozzuk, meghintjük szerecsendióval. Amint felrottyant, mehet bele az apróra vágott medvehagyma és a lereszelt sajt kétharmada. Összeforgatjuk, hozzátesszük a tésztát és a szalonnakockákat is. Megszórjuk a maradék sajttal. Végül sütőben rápiríthatunk pár perc alatt a tetejére.

A lényeg, hogy ropogjon.



További hírek a Gasztronómia kategóriából
A történelmi Avas központi helyszíne lesz
Miskolc - Az idei Borangoláson debütál a kívül-belül megújult Bortanya. tovább »
Sárkányokat engesztelnek a kínai töltött káposztával
Miskolc - A sárkányhajók ünnepén készült a bambuszlevelekbe csomagolt rizs. tovább »
A világ ízeivel a Nagyerdőben
Debrecen - A 14. International Food Day gasztronómiai fesztivált rendezte meg a Debreceni Egyetem Kari Hallgatói [...] tovább »
Kurzus a lakodalmi bélesnek
Hajdúböszörmény - A leírt recept jócskán igényel kézügyességet, ezért együtt sütöttek a tanfolyamon. tovább »
A strand ízei egy ételben: tányéron a lángosburger
Miskolc - Egy igazi konfúziós fogást mutatunk be Füz András gasztroblogger ajánlásával. tovább »
Most tényleg Debrecenbe kell menni a pulykáért
Debrecen - A 17. debreceni pulykanapok programjaira vasárnapig várják az érdeklődőket a cívisváros főterén. tovább »
Még több kategóriábol »

Sporthírek
Kiskorától szívja magába a benzingőzt az ifjú motoros
Balmazújváros - Már ennyi idő után is szép eredmények vannak Varga Tibi háta mögött, de a sikernek ára is van. tovább »
Hajrágóllal győzött a Nyírgyulaj
Nyírgyulaj - Egy hónap után újra bajnoki mérkőzésen lépett pályára a futsal NB I.-ben szereplő Nyírgyulaj, [...] tovább »
Férfi kézilabda BL – Az EHF vizsgálatot indított a szegedi tömegjelenet miatt
Bécs - Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) vizsgálatot indított a vasárnapi Szeged-Vardar Szkopje férfi [...] tovább »
Valkusz Rómában, Piros Kazahsztánban nyert
Budapest, Róma, Simkent - Valkusz Máté a római, Piros Zsombor pedig a kazahsztáni salakpályás [...] tovább »
Júniusban rendezik az első Nemzeti Futóversenyt
Budapest - Június 8-án Budapesten rendezik meg első alkalommal a Nemzeti Futóversenyt, amelynek célja, hogy [...] tovább »
Megkezdte nyári felkészülését az Eb-házigazda női röplabda-válogatott
Budapest - Hétfőn Budaörsön megkezdte felkészülését a magyar női röplabda-válogatott a május végén [...] tovább »
Még több kategóriábol »

Login2


Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe TION.ro

Autentificati-va pe TION.ro:




Elfelejtetted a jelszavad?

Comentati pe TION.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Új felhasználó regisztrálása