Frissítve:

A lakomák után jöhetnek a zöldségek

A megterhelő ételek után a zöldség és a gyümölcs a megoldás A megterhelő ételek után a zöldség és a gyümölcs a megoldás - © Fotó: Dreamstime
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Az egyik legfontosabb szempont a mértékletesség.

hiba beküldése


Sokakat érint a kérdés: hogyan étkezzünk, ha felszaladt jó néhány plusz kiló az év végi ünnepek alatt? Csitári Nikolett dietetikus szerint a titok az energiaszegény étkezésben rejlik, miközben gondosan kell ügyelni arra, hogy étkezési ritmusunkat ne változtassuk meg. A napi háromszori kiadósabb és kétszeri szerényebb étkezés ajánlott, egyenletes időközöket tartva a táplálkozási fázisok között. Ilyenkor érdemes elővenni a jól bevált zöldségeket. A húsokat sem kell mellőzni, de zsír- és energiaszegényebb fajta kerüljön az asztalra a karácsonyi csülök és töltött káposzta helyett. Az elkészítés technikája is fontos, főként a főzés, párolás, gőzben főzés domináljon!

Párolás, csőben sütés

A dietetikustól megtudtuk: sütőben is remekül elvégezhetők ezek a műveletek. Jénai vagy cseréptálba helyezve a zsírszegény húsokat ínycsiklandó finomságokat készíthetünk, a brokkoli, sárgarépa, petrezselyem, zellergumó és -szár, cukkini és tökfélék alkothatják az ízletes köretet. A párolás mellett a csőben sütés is kedvelt, ilyenkor a zöldségeket friss sajttal szórva rakjuk a sütőbe! Az energiaszegény táplálkozás fontos elemei a zöldségből, gyü­mölcs­ből készült levek. A turmixkészítésnél a tej vagy joghurt mellé a banánon kívül használhatunk sült almát vagy sütőtököt. A smoo­thie nem tartalmaz tejet, lehet benne zöldség, gyümölcs zabpehellyel dúsítva, esetleg cékla és narancs hozzáadásával, a juice még ennél is könnyebb zöldségeket és gyümölcsöket tartalmazhat. Maga a folyadékkompozíció helyettesíthet egy-egy étkezést – mondja a szakember, aki szerint az egyik legfontosabb megszívlelendő szempont a mértékletesség.

ÉKN



További hírek a Életmód kategóriából
A technika áldásos hatásai
Miskolc - Látássérültek számára, ingyenes Hangos Biblia-alkalmazást adott át a Bartimeus Egyesület. tovább »
Néprajzkutató: az ünnepi hagyományok sokszor a virtuális világban élnek tovább
Budapest - Az ünnepi hagyományok az internetnek és a digitális eszközöknek köszönhetően sokszor a [...] tovább »
Igyunk csalánteát mézzel, egészséges
Karcsa - „Sajnos a kikelet sok embernek gondot is okoz a pollenek, a virágporok miatt”, írta levelében lapunknak [...] tovább »
Fontos munka a kapálás
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Nem csak a gaz eltávolításában van jelentős szerepe a „nemszeretem” feladatnak. tovább »
Táplálkozás: az életünk múlik rajta
Nyíregyháza - Az egészség megőrzésében a táplálkozásnak kiemelt szerep jut. tovább »
Gasztroálomba csöppenhetünk
Gdansk - A színes házak, rokokó stílusú épületek, gótikus díszek egyaránt lenyűgözték a családot. tovább »
Még több kategóriábol »

Sporthírek
Asztalitenisz-vb – Teljes magyar siker a női egyes selejtezőjében
Budapest - Mindhárom selejtezőben induló magyar játékos - Bálint Bernadett, Fehér Orsolya és Hartbrich Leonie - [...] tovább »
Budapesti férfi tenisztorna – Valkusz kiesett párosban
Budapest - Valkusz Máté oldalán a szerb Nenad Zimonjiccsal kiesett az első fordulóban a Hungarian Open [...] tovább »
Jégkorong divízió I/A-vb – Kijelölték a magyar világbajnoki keretet
Budapest - Kialakult a nurszultani divízió I/A világbajnokságra készülő magyar jégkorong-válogatott 23 fős kerete. tovább »
Isztambuli tenisztorna – Babos feladta selejtezős meccsét
Isztambul - Babos Tímea feladta mérkőzését a 250 ezer dollár (71 millió forint) összdíjazású isztambuli [...] tovább »
Asztalitenisz-vb – Négy magyar is a főtáblán férfi egyesben
Budapest - A hat selejtezős magyar közül négy - Majoros Bence, Ecseki Nándor, Lakatos Tamás és Szudi Ádám - [...] tovább »
Barcelonai tenisztorna – Fucsovics könnyed győzelemmel a második fordulóban
Barcelona - Fucsovics Márton a második fordulóba jutott a 2,7 millió euró (850 millió forint) összdíjazású [...] tovább »
Még több kategóriábol »

Login2


Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe TION.ro

Autentificati-va pe TION.ro:




Elfelejtetted a jelszavad?

Comentati pe TION.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Új felhasználó regisztrálása