Frissítve:

A 2018-as év tevékenységeiről számoltak be

Sajtótájékoztató keretében számoltak be a 2018-as év tevékenységeiről. Fotó: Törő Enikő Sajtótájékoztató keretében számoltak be a 2018-as év tevékenységeiről. Fotó: Törő Enikő
Évértékelő sajtótájékoztatót tartottak tegnap a Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőségnél. Beszámoltak az elmúlt esztendő tevékenységeiről, és két, a jövőben megvalósítandó projektről is. 1150 megelőzési tevékenységet szerveztek tavaly, melyeken összesen 27 ezer személy vett részt.

hiba beküldése

A sajtótájékoztatón Mihai Sorin Caba ezredes, az intézmény főfelügyelője számolt be a 2018-as adatokról, különleges esetekről. Mint elmondta, a tavalyi célkitűzéseik közé tartozott, hogy javítsanak a teljesítményeiken és a hatékonyságukon, valamint a megelőzési tevékenységeik során is jobb eredményeket szerettek volna elérni. Ezeket sikeresen teljesítették is, csökkent például a tűzesetek száma, illetve az intézmények közötti kapcsolatok is javultak. A tájékoztató elején egy képes összeállítást is bemutattak, mely a 2018-as tevékenységek összefoglalójának tekinthető, ez a felügyelőség honlapján (isubh.ro) nézhető meg.

Bírságok

Tavaly 1526 tűzvédelmi engedélyeztetéssel és jóváhagyással kapcsolatos kérvényt regisztráltak, valamint 1613 ellenőrzést hajtottak végre Bihar megyében, ezek során 403 intézményt, 807 céget, 301 beruházást, továbbá 23, veszélyes anyagokkal kapcsolatos, úgynevezett SEVESO objektumot és egyéb épületeket vizsgáltak meg. Ezek során több mint 10.000 szabálytalanságot konstatáltak; ezek 31%-át helyben sikerült orvosolni, valamint 5800 szankciót osztottak ki. Összesen 954 pénzbírságot róttak ki, közel hárommillió lej értékben. 2018-ban elkezdték ellenőrizni az úgynevezett Panic Room-okat (pánikszoba) is az egész országban; Nagyváradon egy ilyen található, azzal mindent rendben találtak. 1150 megelőzési tevékenységet szerveztek a tavaly, melyeken összesen 27 ezer személy vett részt.

Bevetések

Az elmúlt évben a Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) 12.562 bevetésen vett részt a megyében, ez átlagosan 34,416 bevetést jelent naponta. 1591 esetben különböző vészhelyzeteket kellett megoldaniuk, a felügyelőséghez tartozó gyorsmentők közel 9000 alkalommal nyújtottak egészségügyi ellátást. Gyakorlatokon és terepfelismerési akciókon 2140 alkalommal vettek részt. A gyorsmentők napi átlaga 24 eset, 2017-hez képest ez 3,5%-os növekedést jelent. Az 1591 vészhelyzet legnagyobb részét tűzesetek tették ki: 322 tűzeset volt, 292 tarlóégés, 240 más sürgősségi eset, 182 alkalommal személyeken segítettek, 175 alkalommal felügyeltek különböző területeken, eseményeken, és 119 alkalommal egyéb bevetésen vettek részt. A tűzoltók 72 áradásnál léptek közbe, 47 alkalommal szállítottak el talált lövedékeket, bombákat, 13 közösségi eseményen léptek közbe és 106 alkalommal más bevetéseken.

Tűzesetek

A 2017-es évhez képest csökkent a tűz miatti riasztások száma, ugyanis akkor 382 tűzeset volt és 411 tarlóégés. A tűzesetek 57%-a vidéki területeken történt és 43%-a városokban. A legtöbb alkalommal elektromos árammal kapcsolatos meghibásodások miatt keletkezett tűz, 124-szer, 47 alkalommal a nem megfelelően karbantartott kémények miatt, 33 alkalommal nyílt tűz használata okozta a tragédiát, 24 alkalommal dohányzás. A tűzből kimentett javak értéke több mint 74 millió lejt, míg a tűzvész által tönkretetteké közel 8 millió lejt tesz ki.

Két súlyosabb bevetést emelt ki az ezredes a tájékoztatón: 2018 áprilisában az UAMT-tüzet, ahol 5 tiszt és 101 altiszt dolgozott, valamint az augusztusi, a nagyváradi görögkatolikus palotánál keletkezett tüzet, ahol 7 tiszt és 107 altiszt oltotta a lángokat.

A közösségért

A 2018-as év során az ISU tagjai a centenáriumi évnek dedikálva könyvadományozási projektet indítottak. Tavaly is szerveztek nyílt napokat, részt vettek az Iskola másként programban, vért adni is voltak, jótékonysági események szervezésében is részt vettek. A nagyváradi várban ünnepelték meg a SMURD 25. születésnapját, melynek keretében több eseményre is sor került. Több versenyen vettek részt a Bihar megyei tűzoltók, ahonnan jó eredményekkel jöttek haza. A tűzoltók tanfolyamokon is részt vettek, melyek fő témái az elsősegélynyújtás és a mentési akciók hatékony lebonyolítása volt. A tavalyi év költségvetése 67.441.850 lej volt, ebből az összegből biztosítottak a tűzoltók hatékony és biztonságos munkáját, képzését és az eszközök újítását, megvásárlását. Mint megtudtuk, a felügyelőségnek nincs tartozása. Az év során vásároltak egy hidraulikus rendszerrel biztosított járművet, 2 darab kettes típusú konténert, 2 speciális autót, amelyek a magasan lévő mentésekre is alkalmasak, 1 speciális autót, mely szállításra is alkalmas, két személyautót, három B típusú mentőautót, egy négyes típusú konténert, egy lakókonténert, valamint egyéb eszközöket is. Jelenleg a felügyelőségnek 121 járműve van, ebben az évben ezek ellenőrzésére, javítására is sor kerül, ugyanis a járművek fele több mint 20 éves.

Projektek

A következő időszakban a felügyelőség két európai finanszírozású projektben vesz részt. Az egyik projektet a SARTISS kezdeményezte, a Hajdú-Bihar megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőséggel közösen, melynek keretében a szentjánosi gyorsmentők központját bővítenék, fejlesztenék. A másik projekt a Bihar Megyei Tanács és a berettyújfalui kórház közös projektje, melyben az is szerepel, hogy az ISU-nak a hegyi mentésekhez szükséges megfelelő eszközöket vásároljanak.

Törő EnikőTovábbi hírek a ERDON Helyi hírek kategóriából
Zarándokvonat indulna Váradról Csíksomylóra
A pápalátogatás okán különvonat indítását szorgalmazza Nagyváradról Csíksomlyóra Böcskei László [...] tovább »
„Mi egyformán érzünk”: Lidia Buble koncertezik a nagyváradi ERA Parkban!
A nagyváradi ERA Park megünnepli a szerelem hónapját: Lidia Buble fog énekelni vasárnap, február 17-én az Aradi [...] tovább »
INGYENES nőgyógyászati szolgáltatások
A NAGYVÁRADI PELICAN KÓRHÁZ 2019.02.01. - 2019.03.31. között két promóciót kínál INGYENES egészségügyi [...] tovább »
Helyi rendőrség: kevés emberrel is sokat bírságolnak
A nagyváradi helyi rendőrség a tavaly 22.200 bírságot rótt ki összesen 4,1 millió lej értékben, derül ki az [...] tovább »
Jó hír gyermekeknek: színházi fesztivál a nagyváradi ERA Parkban!
Ismét megnyitották a színházi fesztivált a nagyváradi ERA Parkban, ahol innovatív, vonzó és interaktív [...] tovább »
Jótékony összefogás Claudiáért
Duma Claudia Andreea, a váradi Ady-líceum diákja aplasztikus vérszegénységben szenved, ezért [...] tovább »
Még több kategóriábol »

Sporthírek
Közel állt a bravúrhoz a listavezető ellen a DVSE
Debrecen - Egy végletekig kiélezett mérkőzésen szenvedett kétgólos vereséget a Debrecen a veretlen OSC-től. tovább »
DVSC Schaeffler: keserű keleti rangadó
Debrecen - A rengeteg ziccert rontó Debrecen hibáit megbüntette a Békéscsaba. tovább »
Fernando: „Kétarcú meccs volt a mai”
Budapest, Miskolc - „A meccs kulcsa az volt, hogy Szabó B. hátrább jött egy picit, több dinamika lett ezzel a [...] tovább »
Kisvárda Master Good – Gól nélküli döntetlen
Kisvárda - Az első félidő küzdelmes játékot hozott Kisvárdán, gólt viszont nem láthattak a nézők. tovább »
Férfi kosárlabda Magyar Kupa – A Szolnok megvédte címét
Győr - A Szolnoki Olaj KK megvédte címét a férfi kosárlabda Magyar Kupában, miután a szombati, győri döntőben [...] tovább »
Megyei presztízsrangadóval kezdődik a tavaszi szezon
Nyíregyháza - Egy év után újra a Continental Arénában játszik a Kölcsey DSE. tovább »
Még több kategóriábol »

Login2


Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe TION.ro

Autentificati-va pe TION.ro:
Elfelejtetted a jelszavad?

Comentati pe TION.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Új felhasználó regisztrálása