Frissítve:

87 éve történt: a trianoni békeszerződés aláírása

Trianon Trianon
Versailles – 1920. Június 4.: A szövetségesek és Magyarország képviselői – a gróf Apponyi Albert vezette magyar delegáció – aláírták az I. világháborút lezáró trianoni békét. Magyarország elvesztette területének kétharmad részét.

hiba beküldése

A szerződésMagyarország (Magyar Királyság) új határainak megállapítása mellett korlátozta a magyar hadsereg létszámát (35 000 főben), megtiltotta légierő és nehézfegyverek tartását.


A békeszerződéssel kapcsolatos oldalak
Gróf Apponyi Albert “védőbeszéde”
A békeszerződés vitája a magyar országgyűlésben
A trianoni békeszerződés teljes szövege

Tartalmazta az akkor létrejött Népszövetség alapokmányát is. 1920. június 4-én írták alá a Nagy Trianon-kastélyban (egyes – téves – források szerint a Kis Trinanon-kastélyban), a franciaországi Versailles-ban.

A szerződést nem írta alá a szintén az Antanthoz tartozó USA, amely akkor nem lett a tagja a Népszövetségnek. Az USA és Magyarország később Washingtonban kötött békét: ez a Népszövetségre vonatkozó cikkelyek kivételével szó szerint megegyezik a trianonival.


A magyar delegációt a tárgyalásokon gróf Apponyi Albert vezette. Szigorú értelemben vett tárgyalás nem folyt, az Antant képviselői fogadták a magyar küldöttséget, és egyszerűen közölték vele a feltételeket. Ezután átvették a magyar álláspontot tartalmazó dokumentumokat, majd pár nap múlva – lényegében anélkül, hogy figyelembe vették volna a magyar érveket – közölték a döntést.

A szerződést végül a lényegében erre kinevezett Simonyi-Semadam Sándor kormányának küldöttei, Drasche-Lázár Alfréd rendkívüli követ és Benárd Ágoston, népjóléti miniszter írták alá.

 A szerződést az 1921. évi XXXIII. törvénycikkel iktatták be a magyar jogrendszerbe, ez volt az egyetlen magyar törvény, amely fekete keretben jelent meg.


Magyarország új határai
Magyarország az alábbi területeket veszítette el:


Erdély és jelentős területek Magyarország keleti részéből (az ún. Partium, valamint a Bánság keleti része, az Alföld egy része Romániához került;


a szlovákok, rutének által is lakott északi területek többsége, így a Felvidék, a Csallóköz és Kárpátalja Csehszlovákiához került;


délen a Szerémség, Bácska és a Bánság nyugati része, valamint a Muraköz az újonnan alakult Szerb–Horvát–Szlovén Királyság (későbbi neve Jugoszlávia) része lett;

nyugaton egy sáv, a Felsőőrvidék Ausztriához került, ahol később Burgenland néven önálló tartományt hoztak létre az új területekből a már aláírt Saint Germain-i békeszerződés alapján;

északon Szepes és Árva megyéből kb. 500 km² területet Lengyelország kapott meg.
A szerződéssel a Szerb–Horvát–Szlovén Királysághoz került az 1102 óta a magyar korona fennhatósága alá tartozó Horvátország is. Fiume (mai neve Rijeka) városa is a magyar korona része volt, de rövid önállóság után az Isztriával és Zárával együtt Olaszországhoz került, majd 1947-ben Jugoszláviához csatolták.

A békeszerződés eredményeképp a Magyar Királyság elveszítette területének több mint kétharmadát (az ország területe 282 000 km²-ről 93 000 km²-re csökkent).

(Forrás – Wikipédia)

 • Máma is hasad tovább – Skizo, június 4. – Blog


 • További hírek a Magyarország kategóriából
  Október 23. – Orbán: ha elvész a szabadság, ha elvész a nemzeti függetlenség, mi magunk is elveszünk
  Budapest - Ha elvész a szabadság, ha elvész a nemzeti függetlenség, mi magunk is elveszünk - hangoztatta Orbán [...] tovább »
  Időjárás-jelentés – 2017. október 23.
  Budapest/Debrecen/Miskolc/Nyíregyháza - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti. tovább »
  Meg tudja mondani, hogyan szabadul ki a rab?
  Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Mennyire képes odafigyelni a részletekre? Ha igazán alapos, nem lehet gond [...] tovább »
  Fotók: Színes emlékező programsor Tiszafüreden
  Tiszafüred - Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter volt a szónoka az október 23-ai megemlékezésnek [...] tovább »
  Október 23. – Megkezdődött a központi ünnepség a Terror Háza Múzeumnál
  Budapest - Megkezdődött az október 23-i központi ünnepség a budapesti Terror Háza Múzeumnál hétfő délután [...] tovább »
  Még több kategóriábol »

  Sporthírek
  Ikszelt az ÓKC, nyert az MKC
  Mezőkövesd, Ózd - A Mezőkövesdi KC Balassagyarmaton, az ÓAM-Ózdi KC pedig Algyőn lépett pályára a férfi NB [...] tovább »
  Nagyvarsányi úszók sikere
  Nagyvarsány - Sikeresen kezdtek a nagyvarsányi úszópalánták a Szabolcs-Tour versenysorozat első állomásán. tovább »
  Mexikói Nagydíj – Idei negyedik különböző pilótapárosát veti be a Toro Rosso
  Mexikóváros - Ötödik egymást követő versenyén a negyedik különböző pilótapárossal áll rajthoz a [...] tovább »
  DVTK vs. Bp. Honvéd – A második büntető már bement
  Miskolc, Debrecen - Ismét nyert a DVTK, ezúttal a bajnokot győzték le, és a szakmai igazgatójuk megkönnyebbült a [...] tovább »
  Minden számban magyar győzelem született Lakiteleken a szektorlabda Eb-n
  Budapest/Lakitelek - Minden számban magyar siker született Lakiteleken a szektorlabda, vagy közismertebb nevén [...] tovább »
  DVSC: a háromszázados hátvéd sajnálja az elhullajtott pontokat
  Debrecen - Különleges hangulatú találkozóra került sor szombaton délután a Nagyerdei Stadionban, ugyanis a [...] tovább »
  Még több kategóriábol »

  Login2


  Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe TION.ro

  Autentificati-va pe TION.ro:




  Elfelejtetted a jelszavad?

  Comentati pe TION.ro:

  Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

  Új felhasználó regisztrálása