Frissítve:

87 éve történt: a trianoni békeszerződés aláírása

Trianon Trianon
Versailles - 1920. Június 4.: A szövetségesek és Magyarország képviselői - a gróf Apponyi Albert vezette magyar delegáció - aláírták az I. világháborút lezáró trianoni békét. Magyarország elvesztette területének kétharmad részét.

hiba beküldése

A szerződésMagyarország (Magyar Királyság) új határainak megállapítása mellett korlátozta a magyar hadsereg létszámát (35 000 főben), megtiltotta légierő és nehézfegyverek tartását.


A békeszerződéssel kapcsolatos oldalak
Gróf Apponyi Albert "védőbeszéde"
A békeszerződés vitája a magyar országgyűlésben
A trianoni békeszerződés teljes szövege

Tartalmazta az akkor létrejött Népszövetség alapokmányát is. 1920. június 4-én írták alá a Nagy Trianon-kastélyban (egyes - téves - források szerint a Kis Trinanon-kastélyban), a franciaországi Versailles-ban.

A szerződést nem írta alá a szintén az Antanthoz tartozó USA, amely akkor nem lett a tagja a Népszövetségnek. Az USA és Magyarország később Washingtonban kötött békét: ez a Népszövetségre vonatkozó cikkelyek kivételével szó szerint megegyezik a trianonival.


A magyar delegációt a tárgyalásokon gróf Apponyi Albert vezette. Szigorú értelemben vett tárgyalás nem folyt, az Antant képviselői fogadták a magyar küldöttséget, és egyszerűen közölték vele a feltételeket. Ezután átvették a magyar álláspontot tartalmazó dokumentumokat, majd pár nap múlva - lényegében anélkül, hogy figyelembe vették volna a magyar érveket - közölték a döntést.

A szerződést végül a lényegében erre kinevezett Simonyi-Semadam Sándor kormányának küldöttei, Drasche-Lázár Alfréd rendkívüli követ és Benárd Ágoston, népjóléti miniszter írták alá.

 A szerződést az 1921. évi XXXIII. törvénycikkel iktatták be a magyar jogrendszerbe, ez volt az egyetlen magyar törvény, amely fekete keretben jelent meg.


Magyarország új határai
Magyarország az alábbi területeket veszítette el:

-
Erdély és jelentős területek Magyarország keleti részéből (az ún. Partium, valamint a Bánság keleti része, az Alföld egy része Romániához került;

-
a szlovákok, rutének által is lakott északi területek többsége, így a Felvidék, a Csallóköz és Kárpátalja Csehszlovákiához került;

-
délen a Szerémség, Bácska és a Bánság nyugati része, valamint a Muraköz az újonnan alakult Szerb–Horvát–Szlovén Királyság (későbbi neve Jugoszlávia) része lett;
-
nyugaton egy sáv, a Felsőőrvidék Ausztriához került, ahol később Burgenland néven önálló tartományt hoztak létre az új területekből a már aláírt Saint Germain-i békeszerződés alapján;
-
északon Szepes és Árva megyéből kb. 500 km² területet Lengyelország kapott meg.
A szerződéssel a Szerb–Horvát–Szlovén Királysághoz került az 1102 óta a magyar korona fennhatósága alá tartozó Horvátország is. Fiume (mai neve Rijeka) városa is a magyar korona része volt, de rövid önállóság után az Isztriával és Zárával együtt Olaszországhoz került, majd 1947-ben Jugoszláviához csatolták.

A békeszerződés eredményeképp a Magyar Királyság elveszítette területének több mint kétharmadát (az ország területe 282 000 km²-ről 93 000 km²-re csökkent).

(Forrás - Wikipédia)

 • Máma is hasad tovább – Skizo, június 4. - Blog
 • A MON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!  Saci, a nap szépe

  A csinos Saci még nem hagyta el az iskolapadot, felszolgálónak tanul és szeretne a vendéglátóiparban elhelyezkedni. Fotók: Janics Attila
  tovább »

  További hírek a Magyarország kategóriából
  Rendeletet kell alkotniuk az önkormányzatoknak a helyi segélyezésről
  Budapest, 2015. január 30., péntek (MTI) - Egy hónapon belül rendeletet kell alkotniuk a települési [...] tovább »
  Norvég alapok - MSZP: Kósa Lajos hívja össze az Országgyűlés honvédelmi bizottságát!
  Budapest, 2015. január 30., péntek (MTI) - Az MSZP arra szólította fel az Országgyűlés honvédelmi és [...] tovább »
  Hajléktalanok - Czibere: a kormányzat a kríziskezelésre és a reszocializációra kívánja helyezni a hangsúlyt
  Budapest, 2015. január 30., péntek (MTI) - A kormányzat alapvetően nem a hajléktalanellátó-rendszer [...] tovább »
  NGM: uniós átlag alatt a magyar munkanélküliség
  Budapest, 2015. január 30., péntek (MTI) - Magyarországon 2013 november és 2014 november között 2 [...] tovább »
  Külföldi sajtó Magyarországról - Német és amerikai lap az ukrán válságról, svájci lap a devizahitelekről
  Berlin, 2015. január 29., csütörtök (MTI) - A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív német lap [...] tovább »
  Még több kategóriábol »


  Login2


  Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe TION.ro

  Autentificati-va pe TION.ro:
  Elfelejtetted a jelszavad?

  Comentati pe TION.ro:

  Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

  Új felhasználó regisztrálása